Alegeri parlamentare 2012: Pro Democratia acuza nereguli si neclaritati

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 13:46 3403 citiri

Pana la ora 10.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat peste 200 de sesizari si solicitari de informatii provenite din partea cetatenilor, a observatorilor acreditati de organizatie, dar si din partea reprezentantilor competitorilor electorali.

Cele mai frecvente cereri de informatii sunt legate de locul unde pot vota alegatorii, procedurile de utilizare a urnei mobile si identificarea sectiilor de votare, conform unui comunicat remis Ziare.com.

"Cauza celor mai multe dintre aceste neclaritati este lipsa de unitate si coerenta in legislatia electorala la diferite tipuri de alegeri. Intrebarile sunt generate de lipsa de claritate a reglementarilor legale si a deciziilor autoritatilor de management electoral, care, spre exemplu, nu au precizat clar procedura de primire a cererilor pentru deplasarea urnei speciale de catre birourile electorale ale sectiilor de votare. De asemenea, au fost multiple raportari legate de semnalizarea improprie a sectiilor de votare, in mai multe judete din tara", mai arata sursa citata.

ADP acuza ca, desi pe 8 decembrie, la ora 7:00 s-a incheiat campania electorala, atat sambata, cat si duminica au fost inregistrate sesizari legate de faptul ca cetatenii sunt indemnati sa voteze pentru sau impotriva competitorilor electorali prin distribuire de fluturasi, afisarea de bannere, prin SMS-uri sau prin apeluri telefonice.

"De asemenea, cetatenii sunt incurajati sa voteze si prin intermediul spoturilor de campanie sau declaratiilor politice din mass-media sau de la televiziunea cu circuit inchis de la metrou", puncteaza comunicatul.

Alegeri parlamentare 2012 LIVE

In localitatea Odoreu, judetul Satu Mare, la patru sectii de votare sunt amplasati, de la primele ore ale diminetii, operatori ai unei firme de sondare a opiniei publice, care solicita alegatorilor sa isi exprime optiunea electorala inainte de a intra la vot si nu dupa ce ies de la urne, precizeaza comunicatul.

De asemenea, ADP a inregistrat sesizari legate de "calitatea slaba a materialelor electorale si asigurarea secretului votului, datorita amplasarii improprii a cabinelor de vot".

"Mai mult, observatorilor APD le-a fost interzis sa intre in sectia de votare inainte de ora 7:00 in judetul Brasov. In judetul Prahova, in localitatea Ploiesti, la Sectia 105 observatorii nu au fost lasati sa intre in sala de vot si obligati sa 'stationeze pe holul sectiei de votare, astfel fiind impiedicati sa-si desfasoare activitatea. Totodata, in judetul Dambovita, localitatatea Niculesti s-a semnalat transportarea alegatorilor la sectia de votare cu mijloace de transport apartinand unor competitori electorali'", conchide sursa citata.

D.R.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Îs puși ca hienele turbate pe furat. Moarte mafiei secu+pcr+kgb=USL!