Alegeri parlamentare 2012: 100 de candidati sprijina unirea cu Basarabia

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:50 3061 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Din cei circa 2.500 de candidati la alegerile parlamentare, 100 sustin unirea Republicii Moldova cu Romania, printre acestia numarandu-se nume precum Varujan Vosganian, din partea USL, sau Dan Radu Zatreanu si Valeriu Tabara, care candideaza din partea ARD.

Intr-un comunicat remis Ziare.com de Platforma Civica, coalitia care a initiat aceasta actiune, se precizeaza ca toti candidatii la alegerile parlamentare sunt asteptati sa se alature acestui demers si sa faca cunoscuta alegatorilor viziunea lor.

"Eu sunt un unionist incurabil. Cred ca, asa cum cele doua Germanii s-au unit, cum Vietnamul de Sud si cel de Nord au devenit o singura republica, asa cum, nu peste multa vreme, si cele doua Corei se vor alipi, Romania si Republica Moldova vor fi intr-o buna zi un singur stat. Ar fi trist ca poporul roman sa ramana singurul pe lumea aceasta sfartecat de granite artificiale.

Pana cand Moldova nu va redeveni parte a Romaniei, ranile celui de-al Doilea Razboi Mondial si ale Razboiului Rece nu se vor fi vindecat intru totul", a declarat Varujan Vosganian.

"Sunt sigur ca foarte multi dintre colegii mei si foarte multi romani de dincoace de Prut sunt alaturi de romanii din Republica Moldova. Cred ca e momentul sa facem tot ce depinde de noi sa reusim o apropiere mult mai mare de romanii de dincolo de Prut. Cred ca a sosit momentul ca romanii din Romania Mare sa fie impreuna si pentru asta, sigur, noi cei de aici trebuie sa avem grija, prin toate actiunile noastre si in special, prin acordarea cetateniei, in continuare, sa ii ajutam sa realizam aceasta unitate romaneasca aici, in Balcani", si-a justificat Dan Radu Zatreanu optiunea.

"A gandi spre unirea Romaniei cu Republica Moldova inseamna a vorbi despre integrarea neamului romanesc sau reintegrarea lui. Una dintre cele mai mari realizari din istoria Romaniei a fost Unirea de la 1 decembrie 1918, cand, practic, ne-am regasit toate zonele locuite de romani in cadrul aceluiasi stat, sub aceeasi conducere, la Bucuresti, respectiv monarhia Romaniei, ma refer aici la Ferdinand I Legiuitorul.

Cred ca generatia tanara si ceea ce faceti astazi, si ceea ce trebuie facut in continuare, este de a insista, pentru ca momentul, in opinia mea, nu este foarte departe", a precizat Valeriu Tabara.

Pactul pentru Basarabia este o initiativa care sustine unirea Romaniei cu Republica Moldova si presupune adoptarea unui set de masuri si conditii ce trebuie indeplinite pentru unirea teritoriilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News