Alegeri locale 2016: Cum votam pe 5 iunie - Iata procedura de vot

Duminica, 08 Mai 2016, ora 10:29
20468 citiri
Alegeri locale 2016: Cum votam pe 5 iunie - Iata procedura de vot
Foto: Arhiva Ziare.com

La alegerile locale din 2016, cetatenii romani cu domiciliul sau rezidenta in tara sunt chemati sa isi aleaga primarii, consilierii locali si consilierii judeteni.

Votarea va incepe la ora 7:00 si se va incheia la ora 21:00, odata cu inchiderea urnelor. Alegatorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri judeteni si primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanti care vor fi alesi direct la scrutinul local din 2016. Astfel, consilierii locali si cei judeteni sunt alesi in baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, in timp ce primarii sunt alesi in urma scrutinului uninominal.

Pentru ca buletinul de vot sa nu fie declarat nul, stampila cu mentiunea "Votat" se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului care se doreste a fi ales. Dupa aplicarea stampilei, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu atrage dupa sine nulitatea votului.

Alegeri locale 2016: Au fost trasi la sorti cei 22.000 de operatori din sectiile de votare

Dupa introducerea buletinului de vot in urna, alegatorii trebuie sa predea stampila membrilor sectiei de votare, care au obligatia sa stampileze actul de identitate, cu data scrutinului si mentiunea "Votat".

Accesand Registrului electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro si introducand CNP-ul si numele, alegatorii pot afla sectia de votare la care sunt arondati si deci la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia.

Scrutin intr-un singur tur

La fel ca in 2012, si in 2016 primarii sunt alesi intr-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obtinut majoritatea simpla a voturilor din circumscriptia electorala locala, fara sa mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare, la care romanii din strainatate pot vota si in tara in care au domiciliul sau resedinta, la alegerile locale, si deci si la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetatenii romani care au resedinta sau domiciliul in strainatate.

Lupta pentru alegerile in doua tururi continua: CCR da raspunsul final saptamana viitoare UPDATE

In schimb, in functie de legislatia tarii in care cetatenii romani au domiciliul sau resedinta, acestia pot sau nu vota la alegerile locale din acele tari. La nivelul Uniunii Europene (UE), functioneza, in ceea ce priveste alegerile locale si cele europarlamentare, principiul reciprocitatii, potrivit caruia fiecare stat membru permite tuturor cetatenilor europeni sa voteze la cele doua tipuri de scrutin, cu conditia sa aiba domiciliul sau resedinta in statul respectiv. Astfel, cetatenii romani stabiliti in strainatate (cu domiciliul sau resedinta), pot vota la alegerile locale si cele europarlamentare in oricare dintre cele 28 de state ale UE.

In ceea ce ii priveste pe cetatenii romani din tara, restrictiile privind locul in care voteaza sunt mai mari decat in cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala in care alegatorul isi are domiciliul si numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu.

In situatia in care anumiti alegatori cu drept de vot au fost omisi din lista electorala permanenta a unei sectii de votare, dar care fac dovada ca domiciliaza in raza sectiei respective, pot vot fiind insa inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei.

Totodata, cetatenii care si-au stabilit resedinta intr-o alta localitate cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor, pot vota in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

De mentionat ca Legea 288 din 2015 privind votul prin corespondenta nu se aplica la alegerile locale din 2016, primul scrutin la care cetatenii romani din strainatate putand vota prin aceasta modalitate, fiind cel parlamentar, din decembrie 2016.

Incepe campania pentru locale: Cine sunt cei 12 candidati la Primaria Capitalei

Vreau sa votez!

In colaborare cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Ziare.com te tine la curent cu toate noutatile din domeniul electoral si te invita sa participi, informandu-i, la randul tau, si pe altii.

Vreau sa votez! Stiri

Mai mult, daca iti doresti sa fii bine informat in privinta alegerilor si crezi ca te putem ajuta, trimite-ne intrebari la adresa vreausavotez@ziare.com, iar noi vom obtine raspunsurile de la autoritati.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri locale 2016, #procedura vot alegeri locale, #alegeri iunie procedura vot , #alegeri locale 2016