Alegeri locale 2012 - Prezenta la vot a fost de 56,39%, USL cotat cu peste 60% in sondaje

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 22:30
40724 citiri
Alegeri locale 2012 - Prezenta la vot a fost de 56,39%, USL cotat cu peste 60% in sondaje
Foto: Ziare.com

Ziua in care romanii isi desemneaza alesii pentru urmatorii patru ani a inceput cu politicienii care s-au grabit sa fie primii la vot. Victor Ponta, Crin Antonescu si Sorin Oprescu au votat, simultan, la sectiile la care au fost arondati, in timp ce presedintele Traian Basescu a facut o baie de multime cat timp Mircea Geoana, fostul sau contracandidat la prezidentiale, isi exprima optiunea politica.

Ziua nu a fost insa lipsita de incidente: un candidat din Covasna s-a impuscat, din greseala, in cap, doua persoane din Arad, respectiv Bistrita, au murit dupa ce li s-a facut rau in sectia de votare. In Calarasi, un protest al alegatorilor a degenerat in imbranceli cu jandarmii si urne de vot distruse, iar un barbat din Hunedoara si-a dat foc in sectia de votare.

De asemenea, partidele politice au facut sute de plangeri la BEC, in care au reclamat ca adversarii lor fraudeaza alegerile.

Ora 21.00 a fost intampinata de un singur lider PDL, destul de rezervat, si de numerosi lideri USL extrem de entuziasti de victoria uriasa aratata de exit-poll-uri.

Adriean Videanu a anuntat ca se afla la sediul de campanie al PDL, ca de fiecare data, pentru a coordona numaratoarea paralela si a acuzat USL ca a dus o campanie de o violenta fara precedent.

Adriean Videanu: PDL condamna violenta fara precedent a acestor alegeri

In schimb, liderii USL s-au aratat bucurosi de rezultatele obtinute in intreaga tara.

Alegeri locale 2012 Crin Antonescu: S-a dovedit ca USL e o constructie viabila

Alegeri locale 2012 Ponta: Romania, astazi, merge alaturi de USL!

Alegeri locale 2012 Sorin Oprescu: Primul proiect - autostrada suspendata

Alegeri locale 2012: Olguta Vasilescu a castigat Craiova, dar nu deschide inca sampania

Alegeri Locale 2012: - Nichita a castigat lejer inca un mandat la Iasi

Liderul PDL Emil Boc, clasat in doua exit-poll-uri pe locul doi, s-a aratat in continuare optimist, spunand ca asteapta rezultatele oficiale pentru a vedea daca se intoarce la primaria municipiului Cluj Napoca sau pierde in fata lui Marius Nicoara, de la USL.

Alegeri locale 2012: Umar la umar cu Nicoara, Boc asteapta cu optimism rezultatele oficiale

Alegeri locale 2012 Kelemen Hunor: UDMR va iesi intarita din alegerile locale

Alegeri Locale 2012

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea alegerilor locale:

22:30 - Conform BEC, prezenta la vot a fost de 56,39% la nivelul intregii tari. In Capitala, prezenta a fost de 44,26%. Cea mai mare rata de participare s-a inregistrat in judetul Giurgiu - 72,3%.

Alegeri Locale 2012: - Exit poll in Bucuresti si principalele municipii - USL ia totul

21:00 - Conform exit-poll-ului IRES,USL a castigat toate marile orase. In Bucuresti, Sorin Oprescu a castigat cu 64,6%, iar Silviu Prigoana a obtinut doar 13%. Gheorghe Nichita a castigat Iasiul, cu 64%, Marius Nicoara a castigat Clujul cu 44%, Timisoara a fost castigata de Nicolae Robu cu 51,6%, iar Craiova a fost castigata de Lia Olgita Vasilescu cu 52%.

Si la votul politic, USL a castigat peste 60% in Capitala.

Toate sondajele coteaza USL cu peste 60% la votul politic, PDL cu cifre de pana in 15%, iar PPDD pe locul 3, cu circa 10%.

20:50 - Sondajele anunta diferente foarte mari intre primii doi clasati. Primele exit-poll-uri se anunta la ora 21.00.

20:30 - Cotidianul Evenimentul Zilei prezinta stenograme ale inregistrarii pe baza careia viceprimarul din Navodari, Florin Chelaru (PSD), a fost reclamat inca de sambata la Parchetul Judecatoriei Constanta pentru tentativa de mita.

Sesizarea a fost facuta de un membru PNL a unei sectii de votare din oras, care a prezentat si imagini filmate in care viceprimarul ii promite suma de 1.000 euro, 500 inainte si 500 dupa vot, si il indeamna sa inchida ochii la numaratoarea voturilor de duminica seara.

20:17 - Purtatorul de cuvant al campaniei PDL, Traian Ungureanu, a semnalat mai multe fraude comise de cei de la USL in tara, relatand ca la Brasov "personaje cu insemnele" USL ofereau bani in fata a 3 sectii de votare, iar in Gorj s-au inregistrat 70 de cereri de urna mobila intr-o singura sectie".

De asemenea, el a acuzat ca in sectorul 3 "sunt 7 sectii in care voteaza cu mare siguranta persoanele care nu apar pe listele permanente si nu nici domiciliu in sectorul 3", informeaza Newsin.

20:03 - Purtatorul de cuvant al MAI anunta ca pana la ora 19 au fost inregistrate 982 de incidente electorale, dintre care doar 345 au fost confirmate. 142 de fapte penale au fost reclamate la politie, 156 de persoane fiind cercetate pentru comiterea lor.

51,3% dintre infractiuni s-au comis in mediul rural si majoritatea s-au referit la primirea sau darea de mita pentru votarea in favoarea sau impotriva unui candidat.

Cele mai multe incidente s-au inregistrat in Bucuresti, 188. S-au inregistrat 5 cazuri de vot multiplu si 18 cazuri de vot fara drept.

19:46 - Biroul Electoral Judetean Iasi va lua luni in discutie intr-o sedinta de luni sesizarea PP-DD privind anularea alegerilor din judet, in urma unor nereguli in tiparirea buletinelor de vot, informeaza NewsIn.

Sesizarea PP-DD vizeaza faptul ca in mai multe localitati din judetul Iasi, printre care Harmanesti, Costuleni, Targu Frumos si Gorban au fost distribuite buletine de vot incomplete sau cu pagini in plus.

19:45 - Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a declarat ca procesul de votare nu se prelungeste dupa ora 21.00 "sub niciun motiv". "Daca la ora 21.00 mai sunt cinci cetateni in incinta sectiei de votare acestia vor vota, insa cine este dincolo de usa nu mai voteaza", a subliniat Muhulet, citat de Newsin.

19:20 - Crin Antonescu, Victor Ponta, Daniel Constantin si mai multi ministri PNL, printre care Edward Hellvig si Daniel Chitoiu, au urmat exemplul presedintelui si au iesit sa se relaxeze dupa vot, nu la cumparaturi, ci la o terasa, inconjurati de jurnalistii de la televiziunile de stiri.

19:19 - Potrivit unui comunicat al Pro Democratia, printre cele mai grave sesizari inregistrate se numara cele prin care se reclama faptul ca cetatenii din comuna Scorteni, judetul Bacau, sunt transportati catre sectiile de votare, li se ofera suma de 50 de roni pentru a vota cu un candidat indicat, observatorii fiind dati afara din sectie.

18:30 - Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat prezenta la vot pana la ora 17. Astfel, 39,01% dintre alegatorii inscrisi pe listele de vot s-au prezentat la urne pana la aceasta ora, mai exact, 33,55% dintre alegatorii din mediul urban si 46,6% dintre cei inscrisi pe liste in mediul rural.

Judetele cu o prezenta mai buna la vot sunt Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Botosani si Teleorman, iar prezenta mai scazuta s-a inregistrat in judetele Timis, Galati, Maramures si Iasi.

In Capitala, prezenta a fost de 28,99%. In sectorul 1 - 31,65%, in sectorul 2 - 29,05%, in sectorul 3 - 26,32, in sectorul 4 - 29,27%, in sectorul 5 - 29,2%, iar in sectorul 6 - 30,12%.

Conform Digi24, prezenta la urne este mai mare cu patru procente fata de alegerile locale din iunie 2008, cand pana la ora 17 se inregistrase o prezenta la urne de 34,29 %.

18:28 - Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, candidatul USL pentru un nou mandat, a ajuns, duminica dupa-amiaza, la spital dupa ce a inceput sa se simta rau, cel mai probabil din cauza caldurii si a oboselii.

18:05 - Aflat la sediul USL, Crin Antonescu i-a felicitat pe jurnalisti. "Va marturisesc ca nu e o mare surpriza prezenta destul de ridicata, estimam ca vor veni multi oameni la vot. Orice neregula este regretabila, dar e de salutat ca presa a fost parca peste tot, e o performanta pentru care va felicit", le-a spus jurnalistilor Crin Antonescu.

18:00 - Presedintele Traian Basescu a mers la cumparaturi la un supermarchet, dupa care i-a invitat pe jurnalisti sa il insoteasca la o cafea, dar fara camerele de filmat.

La insistenta acestora, presedintele a intrat in direct prin telefon la mai multe posturi de stiri, prin intermediul carora i-a invitat pe romani la vot. Intrebat la Digi24 cum comenteaza prezenta mai mare la urne la alegeri locale, fata de anii anteriori, Traian Basescu a spus ca asta dovedeste ca de data asta romanii stiu mai bine ce vor. "Democratia se coace si romanii inteleg ca viata lor depinde si de modul in care voteaza(...) Usor, usor o sa ajungem si noi la procente mai ridicate".

Basescu a monopolizat ziua alegerilor: tur de televiziuni si cafea cu jurnalistii

18:00 - Candidatul PDL la primaria sectorului 3, Liviu Negoita, se arata nemultumit pe pagina sa de socializare de prezenta scazuta la vot a cetatenilor si mentioneaza ca "satisfactia locuitorilor nu se regaseste in procente", cerandu-le acestora sa mearga la vot.

17:56 - Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta, a votat in Capitala. Ea a fost insotita de premier, care le-a spus jurnalistilor ca din aceste alegeri trebuie trase invatamintele necesare pentru alegerile generale din toamna.

17:50 - Un alegator din Sibiu a fost amendat cu suma de 2.200 de lei pentru ca si-a filmat cu telefonul mobil buletinul de vot in cabina. Barbatul a sunat singur la Politie, sa anunte ce a facut in cabina de vot, informeaza Adevarul.

17:45 - Singurul locuitor cu drept de vot al satului Badila, din Arges, s-a prezentat la vot.

17:40 - 46 de candidati sunt siguri de castig, deoarece sunt singurii inscrisi in cursa electorala pentru primariile din localitatile lor. 30 de astfel de cazuri sunt inregistrate doar in judetul Mures, informeaza Digi24.

17:17 - Un alegator in varsta a scapat intr-o urna o stampila de votare la Sectia nr. 93 din Cluj-Napoca. Stampila va ramane in urna pana la sfarsitul procesului electoral, transmite Mediafax.

17:14- Membra unei comisii electorale de la Scoala 28 din municipiul Braila s-a ales cu dosar penal, pentru comiterea infractiunea de violare a secretului votului, dupa ce i-a smuls din mana unei alegatoare buletinele de vot, pentru a-i vedea optiunea electorala.

Incidentele electorale semnalate in judetul Braila au fost in numar de 39 si au fost sanctionate contraventional cu 9.400 lei, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Braila, inspector Jenel Sogor.

17:12- Procesul de vot a fost suspendat in comuna Harmanesti, judetul Iasi, dupa ce au fost depistate mai multe buletine de vot false.

17:03 - Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a declarat ca in intervalul 7-16 au fost semnalate 688 de incidente electorale, dintre care 229 s-au dovedit intemeiate. Au fost aplicate 78 de sanctiuni contraventionale, 83 de persoane au fost chemate la audieri, 92 sunt cercetate penal.

In 73 de cazuri s-a constatat ca a continuat propaganda electorala si au fost semnalate 5 cazuri de vot multiplu. Cele mai multe nereguli s-au inregistrat in Capitala - 141 - si judetele Constanta, Calarasi, Prahova, Buzau si Vrancea, dar au fost si 13 judete unde nu s-a inregistrat nicio sesizare.

Marius Militaru a prezentat si un incident inedit: Fratele unui candidat de la primaria sectorului 6 din Capitala, cu initialele D.G., care este proprietarul unei firme, si-a chemat angajatii si si-au inscriptionat masinile cu numele televiziunilor Realitatea TV si Antena 3. Cu totii au fost chemati la audieri la sectia 21.

16:59 - Candidatul PDL pentru Consiliul General al Capitalei, Cristian Tugurel, a fost agresat in sectia de votare nr.37 - Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj" din Bucuresti, sustine PDL intr-un comunicat remis Ziare.com.

16:57 - PDL sector 2 a sesizat politistii de la sectia 9 asupra faptului ca in Pantelimon, la Scoala 66, de pe strada Potarnichii, reprezentantii USL si UNPR dadeau bani pentru voturi. Oamenii erau chemati in magazinul de la parterul blocului situat langa Scoala 66, precum si in scari de bloc din zona, unde primeau mita 1 milion de lei vechi pentru un vot, acuza pedelistii.

16:55 - Politistii au intocmit dosar penal pe numele presedintelui unei sectii de votare din localitatea Rogova din judetul Mehedinti, dupa ce ar fi impiedicat exercitarea dreptului la vot a aproximativ 40 de persoane care au viza de flotant in aceasta comuna, potrivit Mediafax.

16:51 - PDL Bistrita-Nasaud a sesizat Politia ca in comuna Prundu Bargaului reprezentantii PNL le ofera mancare si bautura cetatenilor in sediul formatiunii politice, care se afla la mai putin de o suta de metri de doua sectii de votare, se arata intr-un comunicat al democrat-liberalilor, remis Ziare.com.

16:47 - Candidatul care a distrusa urna de vot, duminica dimineata, in localitatea Curcani, a fost retinut. Dupa ce a vandalizat sectia, localnicii au protestat pret de cateva ore, in apararea candidatului PRM.

16:41 - Trei persoane care ofereau bani alegatorilor de la Sectia 157 din Bucuresti sunt cercetate de politistii Sectiei 21 din Drumul Taberei din Bucuresti, potrivit Politiei, citate de Newsin.

16:39 - Numaratoarea paralela a partidelor indica faptul ca prezenta la vot a fost de 31,27%, pana la ora 15:00.

16:35 - 11 oameni au lesinat in sectiile de vot, in Bucuresti si Ilfov, transmite Pro Tv.

16:33 - 57 de persoane sunt cercetare penal pentru fraudarea votului, potrivit Romania Tv.

16:06 - Procesul electoral a fost intrerupt, duminica dupa-amiaza, aproximativ o ora si jumatate, la sectia 3 de votare din comuna damboviteana Ocnita, dupa ce o femeie de 74 de ani a fost prinsa cu sase buletine de vot, potrivit Mediafax.

16:06 - Senatorul PSD Dan Sova a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la sediul USL, ca reprezentanti ai PDL au incercat sa ii dea mita electorala chiar sefului politiei din Sectorul 4, care a venit "la vot imbracat in civil".

15:50 - Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a votat, duminica, la sectia 28 din Bistrita, el mergand singur la scrutin, cu o jumatate de ora mai devreme fata de ora la care il asteptau jurnalistii.

15:50 - La Sebes, un candidat la primarie este felicitat la radio de ziua lui. Biroul Electoral din Sebes a primit duminica o sesizare mai putin obisnuita. Se refera la faptul ca unul dintre candidatii la postul de primar primeste dedicatii muzicale pe posturile locale de radio in ziua alegerilor, noteaza Adevarul.

15:44 - Numele unei femei care a murit in urma cu 20 de ani figura pe listele electorale permanente ale sectiei nr. 57 din Cluj-Napoca, fiind radiat in urma interventiei apartinatorilor, conform Mediafax.

15:40 - Observatorii Asociatiei Pro Democratia reclama ca in mai multe judete nu au fost lasati sa intre in sectiile de votare.

15:39 - Mai multe nereguli au fost sesizate duminica la alegerile locale din judetul Braila, printre neregulile semnalate fiind prezenta pe listele de vot a numelor unor persoane decedate si primirea de buletine de vot gata stampilate.

15:37 - Bogdan Diaconu, directorul de campanie al USL Sector 4, a declarat ca Sulfina Barbu si PDL au incalcat flagrant legea pentru ca au continuat campania electorala si in ziua votului.

"PDL si-a pastrat corturile electorale pentru ziua de astazi, lucru interzis de lege. Avem imagini cu corturile PDL si am facut in acest sens o sesizare la Biroul Electoral de Sector, unde am depus si dovezile. Corturile trebuie ridicate imediat, iar orice actiune electorala a PDL in sector trebuie oprita, pentru ca incearca sa influenteze votul in mod ilegal", se arata intr-un comunicat USL, remis Ziare.com.

15:35 - Un membru al comisiei de votare de la o sectie din Mangalia precum si unul dintre votanti sunt anchetati de politisti dupa ce cetateanului i s-a dat un numar dublu de buletine pentru a vota si le-a ascuns in chiloti, transmite Romania TV.

15:33 - Prezenta la vot in Bucuresti pana la ora 14.00 este 21,99%, a declarat Marian Muhulet, purtator de cuvant al BEC.

15:30 - Prezenta la vot a fost de 27,69% pana la ora 14:00, a anuntat de la Biroul Electoral Central, Marian Muhulet. In mediul urban prezenta a fost de 24,72%, iar in rural de 31.74%. Timis, Maramures, Arad, Satu Mare si Bistrita Nasaud sunt judetele cu cea mai scazuta prezenta la vot pana la ora 14.00.

15:29 - Patru persoane din comunele Iernut si Sarmas din judetul Mures sunt cercetate dupa ce au introdus in urne mai multe buletine de vot la alegerea primarului.

15:27 - UNPR acuza ca la Sectia de votare nr. 131, de la Scoala Nr. 14 "Ion Tuculescu" din Craiova, mai multe persoane au reclamat faptul ca, la intrarea in sectie, le-au fost oferiti bani pentru a vota candidatii PDL.

De asemenea, acuza progresistii, la Sectia de votare nr. 61, de la Facultatea de Agricultura din Craiova, o persoana a fost surprinsa in timp ce incerca sa introduca doua buletine de vot in aceeasi urna.

15:24 - Candidatul USL la presedintia Consiliului Judetean Vrancea Marian Oprisan a participat la vot, potrivit TVR Info.

15:23 - Partidul Romania Mare, organizatia judeteana Suceava, a raportat la Biroul Electoral Central (BEC) unele nereguli privind modul de tiparire a buletinului de vot, in sensul ca lipseste pagina cu candidatii PRM, se mentioneaza pe ordinea de zi a BEC de la ora 14.

15:21 - Doi miri din Timisoara, care au petrecut noaptea trecuta de minune la propria lor nunta, intr-un restaurant din zona Lipovei, n-au ratat momentul alegerilor locale. Imbracati in mireasa si ginerica, cei doi au mers sa voteze, noteaza Opinia Timisoarei.

15:20 - Un batran din localitatea Cheia, statiunea Baile Olanesti s-a dus la vot cu buletine xeroxate. Incidentul a avut loc la sectia de votare nr. 3 Cheia, din Olanesti. Batranul, care acum se afla acum la Politie, a declarat ca nu tinea minte pe ce partid sa puna stampila si de aceea a venit cu "hartia" la el.

15:19 - La sectia 1124 din Sectorul 6, o femeie in varsta de aproximativ 80 ani a fost dusa la sectia de politie dupa ce a votat pe spatele buletinelor de vot. Femeia a argumentat ca a incercat sa vada daca stampila este buna.

15:16 - In comuna Dranceni din Vaslui, pana la aceasta ora, exista un numar record de cereri pentru urna mobila fata de celelalte localitati din judet.

15:12 - Mai multe incidente electorale au fost inregistrate duminica in judetul Gorj, conform NewsIn. La Targu-Carbunesti, politistii fac verificari in ceea ce priveste disparitia unei stampile de vot de la Sectia de votare nr. 8.

15:08 - Numaratoarea paralela a partidelor arata ca, pana la ora 15:00, prezenta la vot este de 23,86.

15:05 - Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a votat duminica la sectia numarul 25 din municipiul Galati si a declarat, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, ca isi doreste ca muncipiul Galati sa devina primul oras din Romania, iar judetul sa fie unul curat, transmite corespondentul NewsIn.

15:01 - Adrian Simionescu, cunoscut sub numele de scena de Adi Minune, a votat la Stefanesti, unde a detinut functia de consilier local din partea PSD.

14:58 - Primarul orasului Baia Mare Catalin Chereches a anuntat ca a fost la vot.

14:52 - PDL Bucuresti a cerut, duminica dimineata, ca desigilarea urnelor de vot sa se faca fara a fi de fata si presa. Rereprezentantii BEC au respins cererea, potrivit Romania TV.

14:41 - Mesaje cu continut denigrator la adresa candidatilor PDL sau a rudelor acestora si semnate "DNA" si "Wikileaks" au fost trimise pe telefoanele mobile, duminica, in Prahova, in replica fiind trimise alte SMS-uri care acuza ca mesajele denigratoare vin din partea USL, informeaza Mediafax.

14:37 - Votul a fost suspendat si intr-o sectie de votare din Sectorul 6. O femeie a fost prinsa cu o sacosa cu buletine de votare, deja stampilate.

14:35 - Reprezentanti USL aflati in fata unei sectii de votare din sectorul 5 indeamna alegatorii sa voteze cu actualul edil Marian Vanghelie, se arata intr-o sesizare trimisa Prefecturii de UNPR sector 5.

14:31 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat in comuna lui natala, Carta, din judetul Harghita, informeaza Mediafax.

14:28 - Consilierii locali ai PDL au observat in proximitatea sectiei de votare 793, in jurul orei 11:30, pe strazile Orastie, Urziceni si Nicolae Belerciu, grupuri de cetateni care se deplasau organizat catre centrul de votare. Acestia erau indrumati sa voteze cu USL si candidatii lor, transmit democrat-liberalii.

14:23 - La Scoala nr. 280 "Mihail Sebastian", din Str. Gh. Donici nr. 4A, reprezentantii USL dau bani votantilor in curtea scolii, reclama UNPR, intr-un comunicat remis Ziare.com. Progresistii mai acuza ca la sectia de votare nr. 991, de la Scoala nr. 143, din str. Banu Maracine nr. 16, reprezentanta USL in sectia de votare a comunicat telefonic catre sediul de campanie al USL numele tuturor persoanelor care au votat pana la ora 11:00.

In localitatea Adamclisi din judetul Constanta, la circumscriptia electorala nr. 14, sectia de votare nr. 1, persoane de etnie rroma intra in cabina de votare insotite de alte persoane, desi nu prezinta motive temeinice pentru a fi insotite, mai transmite UNPR.

14:10 - Liberalii din Timisoara reclama un mesaj provocator trimis pe telefoanele mobile ale timisorenilor. "Nu acesta este spiritul Timisoarei, nu pentru asta au murit tinerii in Decembrie '89", ar fi scris in SMS-ul invocat de PNL Timis.

14:08 - Pompierii au intervenit, duminica la pranz, pentru stingerea unui incendiu care s-a produs in podul Caminului Cultural din comuna Lunca, judetul Botosani, unde a fost amenajata o sectie de votare.

14:00 - 534 de incidente au fost sesizate pana la aceasta ora, iar dintre acestea au fost confirmate doar 163, a anuntat Marius Militaru, purtator de cuvant al MAI. Dintre acestea, cele mai multe - 104 - au facut referire la dare de mita.

Alegeri locale 2012 Peste 500 de incidente - Cele mai multe, dare de mita

329 de sesizari s-au facut prin intermediul numarului de urgenta 112, in 142 cazuri, reprezentantii MAI s-au sesizat din oficiu, iar restul au fost sesizari de la partide, Biroul Electoral, cetateni, ONG-uri sau de la mass media.

13:57 Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, imediat dupa iesirea de la urne, ca la Targu Mures ar trebui depasit votul etnic, iar cetatenii sa isi dea votul pentru "cel mai bun".

13:53 - Numaratoarea parelela a partidelor indica faptul ca, pana la ora 13:00, prezenta la vot a fost de 22,10%.

13:49 - Un barbat de 55 de ani din Petrila, judetul Hunedoara, si-a dat foc la intrarea in sectia de votare. Alegatorul a aruncat benzina pe el, insa autoritatile au stins imediat flacarile. Barbatul a ajuns la spital.

13:45 - Presedintele PNG, Gigi Becali, nu a mai avut rabdare sa intre in cabina de vot, la alegerile locale de duminica, asa ca a stampilat buletinele chiar pe masa membrilor comisiei.

Alegeri Locale 2012: Gici Becali a votat la vedere, pe masa comisiei!

13:37 - Incident electoral bizar si neplacut la sectia de votare de la Liceul "Jean Monnet", unde pe listele de alegatori s-a semnalat prezenta unei persoane decedate de 25 de ani, potrivit Romania Tv.

13:35 - Candidatul PDL la sefia Consiliului Judetean Buzau, deputatul Cezar Preda, a venit la vot impreuna cu sotia sa, informeaza Mediafax.

"Dupa cum era previzibil, votul meu a fost dat pentru ca aceasta mafie locala incuscrita sa dispara si sa lase judetul si orasul in pace", a declarat Preda la iesirea din sectia de votarea.

13:33 - In comuna Moroeni din Dambovita, USL -ul monitorizeaza video alegatorii. Mai exact, candidatul Moraru Laurentiu, desemnat de USL pentru functia de primar, a adoptat un comportament de intimidare, filmand oamenii care merg la vot in sectia din satul Glod, acuza PDL, intr-un comunicat remis Ziare.com.

13:30 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a afirmat, duminica, dupa ce a votat la Ploiesti, ca a mers la vot cu gandul "spre o guvernare facuta pentru cetatenii tarii, pentru binele nostru, pentru binele general", transmite Mediafax.

"Am venit la vot cu gandul pe care simt ca il are majoritatea populatiei noastre astazi, sa ne indreptam spre o guvernare facuta pentru cetatenii tarii, pentru binele nostru, pentru binele general si pentru cei de varsta dumneavoastra", a spus presedintele de onoare al PNL.

13:27 - Tudor Ciuhodaru, candidatul "Aliantei pentru Iasi" la Primaria Iasi, a votat la o sectie de votare de la Liceul Garabet Ibraileanu, situat tot in Copou, el afirmand la iesirea de la urne ca a votat pentru schimbare si pentru transformarea Iasiului intr-un oras de top.

Alegeri locale 2012 PP-DD cere anularea votului in judetul Iasi

"Am votat pentru ieseni, ca intotdeauna, pentru schimbarea in bine a acestui oras si transformarea Iasiului intr-un oras de top. Astazi, impreuna, vom fi mai puternici", a declarat Tudor Ciuhodaru, imediat dupa exprimarea votului.

13:22 - Candidatul USL la Primaria municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a declarat, duminica, la iesirea din sectia de votare, ca a votat pentru continuitate si pentru ca Iasiul sa devina capitala regionala europeana, potrivit Mediafax.

Tudor Ciuhodaru, candidatul "Aliantei pentru Iasi" la Primaria Iasi, a votat la o sectie de votare de la Liceul Garabet Ibraileanu, situat tot in Copou, el afirmand la iesirea de la urne ca a votat pentru schimbare si pentru transformarea Iasiului intr-un oras de top.

13:16 - Procesul de votare de la Sectia nr. 5 din orasul Balcesti, judetul Valcea, a fost blocat, incepand cu ora 11.00, dupa ce un alegator a plecat cu stampila de vot acasa, potrivit NewsIn.

13:08 - Un candidat a fost intampinat cu pietre la sectia de votare. S-a intamplat in orasul Sannicolau Mare, din Timis.

13:06 - In municipiul Tecuci a fost retinuta o persoana care avea asupra sa 14 carti de identitate, declarand ca va primi bani pentru votul exercitat in favoarea candidatilor USL de la o persoana in varsta de 55 de ani, acesta nedorind sa o numesca.

12:58 - Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a votat. "Am votat pentru o adevarata schimbare. Noi (PRM) nu avem niciun panou luminos. Eu nu am decat o arma - stiloul meu - si mai am una - credinta in Dumnezeu. Sper intr-un miracol", a afirmat Corneliu Vadim Tudor, care a votat la sectia 932 de la Scoala generala nr. 150 "Sf. Elefterie" din Capitala.

12:52 - Fratele unui candidat din Dambovita a intrat in sectia de vot cu un pistol asupra sa.

12:41 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, filiala sector 2 Bucuresti, a sesizat Biroul Electoral al Circumscriptiei Electorale nr. 2 si Politia Sectorului 2 in legatura cu transmiterea de sms-uri in numele candidatului UNPR la Primaria Sector 2, Neculai Ontanu, in scopul inducerii in eroare a electoratului.

12:32 - Aproape 100 de persoane din Curcani, judetul Calarasi, protesteaza in fata unei sectii de votare. Ei au devenit agresivi, vor sa intre in sectia de votare si cer anularea acestui scrutin. Jandarmii intervin sa ii potoleasca pe protestatari.

Alegeri Calarasi 2012: Bataie si scandal la sectia de votare, jandarmii nu fac fata

12:32 - Candidatul PDL la Primaria Capitalei, Silviu Prigoana, acuza pe pagina sa de socializare ca hackerii "au atacat" serverul, astfel incat el sa nu mai poate discuta direct cu cetatenii.

Foto: Facebook/Silviu Prigoana

"Campania negativa continua si pe Internet. Serverul a fost atacat de hackeri. Din pacate nu am reusit sa remediem inca problema. Revenim!", scrie Prigoana pe Facebook.

12:27 - O femeie in varsta de 70 de ani a murit, duminica, intr-o sectie de votare din comuna aradeana Vinga, dupa ce a facut un stop cardio-respirator.

12:11 - Candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, Gyorgy Frunda, a declarat ca este increzator ca va castiga, informeaza Mediafax.

"Nu e niciun secret, am venit sa votez impreuna cu familia mea, pentru o conducere mai cinstita, mai corecta a orasului si pentru ca noi, toti targumuresenii, sa avem o viata mai demna, mai respectata, cu promisiuni finalizate si cu respectarea cuvantului dat. Impreuna cu dumneavoastra voi face treaba aceasta si am sperante intemeiate ca astazi voi iesi invingator. Vreau un Targu Mures nou", a afirmat Frunda.

12:09 - O femeie in varsta, care a votat la Sectia nr. 92 din Brasov, a solicitat un nou buletin de vot, afirmand ca a votat gresit, iar un membru al Biroului sectiei de votare a raportat acest lucru ca incident, relateaza Newsin.

12:06 - "O sa fiu mai scump la vedere pentru ca in luna asta m-a luminat Dumnezeu, eu nu stiam cat e de bine sa fii liber, sa nu vina toate camerele dupa tine, toti jurnalistii sa te distruga. Am descoperit linistea si pacea, de acum o sa fiu linistit, ca m-ati hingherit destul, acum gasiti-va altul, mai tanar, pe care sa il hingheriti", le-a spus Gigi Becali jurnalistilor, dupa ce si-a exprimat optiunea politica.

Alegeri locale 2012 Gafe si momente amuzante cu politicieni zapaciti

12:00 - Actualul edil al Constantei, Radu Mazare, a ajuns la vot. Este insotit, ca de obicei, de mai multe tinere si poarta nelipsita bereta rosie.

11:53 - La nivelul Biroului Electoral Judetean Brasov a intervenit un blocaj informational cauzat de numarul mare de cetateni care doresc sa voteze pe liste suplimentare, potrivit Newsin.

11:50 - Senatorul Lia Olguta Vasilescu, candidatul USL la functia de primar al Craiovei, a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca a votat pentru schimbare.

"Am votat pentru schimbare, pentru ca sunt convinsa ca locuitorii Craiovei merita mai mult", a spus Olguta Vasilescu, la iesirea din sectia de votare amenajata in incinta Liceului CFR din Craiova.

11:47 - Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, liberalul Eduard Hellvig, a votat acasa, la Oradea, pentru continuitate la Primaria Oradea si pentru un nou inceput la Consiliul Judetean, transmite Agerpres.

11:44 - George Becali, candidat independent la Primaria Capitalei, a ajuns la urne.

11:42 - Presedintele PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, a prezentat duminica o serie de nereguli legate de procesul electoral, printre care incercarea de discreditare a unui candidat liberal prin asocierea cu deputatul Dan Pasat ori dezinformarea membrilor PNL din Satu Mare.

11:36 - Europarlamentarul PDL, Traian Ungureanu, a reclamat ca, in sectorul 3 al Capitalei, campania electorala a continuat ilegal si sambata, iar Robert Negoita "i-a asigurat pe locuitori de fidelitatea si prietenia sa", prin intermediul unor pachete continand pantofi, bratari si ceasuri.

"Pachetele erau trimise prin Fan Courier. Aceasta punga ajungea la usa cetatenilor, din partea unei firme care are adresa la Rin Grand Hotel. (...) Din aceasta punga lipseste plangerea penala pentru incalcarea flagranta a legislatiei din Romania", a spus Ungureanu.

11:34 - Mai multe buletine de vot distribuite in comuna ieseana Costuleni au fost anulate pentru ca acestea nu contineau numele tuturor candidatilor la presedintia Consiliului Judetean Iasi, transmite NewsIn.

11:30 - Prezenta la vot a fost de 8,99% pana la ora 10:00, a anuntat presedintele Biroului Electoral Central Marian Muhulet. Procente mai mari s-au inregistrat in Ilfov - 12%, judetul fiind urmat de Teleorman, Dambovita si Olt. Participare mai redusa la vot s-a inregistrat in Maramures, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Cluj si Salaj.

In Bucuresti, prezenta la vot a fost de 6,67% pana la ora 10:00. In Sectorul 1, prezenta a fost de 7,64%, Sectorul 2 - 6,87%, Sectorul 3 - 6,30%, Sectorul 4 - 6,74%, Sectorul 5 - 7,22% si Sectorul 6 - 6,91%.

11:25 - O femeie a lesinat la vot, in Bucuresti.

11:25 - Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, care candideaza pentru un nou mandat din partea PDL, si-a exprimat votul duminica, la o sectie de votare de la Scoala nr. 81, el acuzand violenta campaniei electorale incheiate.

"Foarte dura, cu multe mizerii, minciuni, neadevaruri, o violenta cu care locuitorii sectorului 3 nu s-au mai confruntat pana acum", a caracterizat el campania electorala.

11:18 - Prezenta la vot este de 6,30%, potrivit numaratorii paralele a partidelor.

11:16 - Candidatul PDL Bucuresti la Primaria Sectorului 5, Mihai Atanasoaei, a lansat o rugaminte catre Politia Municipiului Bucuresti, Jandarmerie si Politia Locala sa se achite cu profesionalism si corectitudine de atributiile pe care le au in ziua alegerilor. E foarte important ca ziua votului sa decurga fara probleme si toti cetateni prezenti la urne sa-si exprime fara probleme optiunea de vot.

11:14 - USL Cluj a sesizat Politia in legatura cu o persoana care a votat la sectia cu nr 115 si si-a fotografiat buletinul de vot. Persoana in cauza a fost luata de catre politie, transmite reprezentantii Uniunii.

11:12 - 323 de incidente au fost sesizate pana la aceasta ora, iar dintre acestea au fost confirmate doar 66, au anuntat reprezentantii MAI. 147 de sesizari s-au facut prin intermediul numarului de urgenta 112, in 18 cazuri, reprezentantii MAI s-au sesizat din oficiu, iar restul au fost sesizari de la partide sau de la mass media. 16: Cele mai multe incidente au fost inregistrate in judetul Arges, urmat de Bucuresti si Dambovita.

11:10 - "Este extrem de important ca populatia sa inteleaga ca tara trebuia trecuta prin criza. Iar cei care n-au observat sa se uite la Spania si Grecia", a spus presedintele, la iesirea de la urne. Seful statului face din nou o baie de multime, oamenii ii scandeaza numele si il aplauda.

11:09 - In comuna damboviteaza Nucet, in cadrul Sectiei nr. 3 - Scoala Cazaci, un observator al unui ONG acreditat a asistat la un episod de fraudare: trei indivizi au primit cate doua buletine de vot pentru primar, reclama PDL Dambovita, intr-un comunicat remis Ziare.com.

11:07 - PDL Craiova semnaleaza nereguli la vot.

11:04 - Presedintele a facut o baie de multime si a fost aplaudat si pupat de sustinatori. A intrat apoi in cabina de vot, si-a exercitat optiunea politica - ironic, in acelasi timp cu fostul sau contracandidat la prezidentiale, Mircea Geoana - dupa care a introdus, tremurand, buletinele in urne.

11:00 - Presedintele Traian Basescu a ajuns la vot. Seful statului este insotit de sotia sa, Maria, si de fiica cea mica, Elena. Sectia de votare la care este arondat Basescu este decorata "special", existand pe masa comisiei ... un bonsai.

10:53 - Fostul pesedist Mircea Geoana a ajuns si el la vot. Senatorul independent le-a spus jurnalistilor ca voteaza pentru schimbare.

10:49 - Fostul presedinte, Ion Iliescu, a ajuns la vot. Presedintele de onoare nu este insotit de doamna Nina. "Este un examen politic, pe de-o parte, pentru cetateni. Important este sa fie o prezenta buna la vot si cetatenii se voteze asa cum stiu ei mai bine. Stiu ca tinerii voteaza mai greu, iar acest lucru nu este valabil numai la noi, ci si in alte state. Doamna Nina voteaza mai pe seara", a spus Iliescu, dezvaluind ca a votat cu USL.

"Pentru candidatii USL. Am dezvaluit secretul votului..", a spus Iliescu razand, moment in care jurnalistii i-au spus ca legea nu permite difuzarea preferintelor electorale in ziua votului. "Stiu, stiu...", a replicat Iliescu.

10:45 - Vot suspendat la o sectie din Craiova, dupa ce o persoana a fost prinsa cu mai multe buletine de vot.

10:32 - Filiala Constanta a PNL a cerut anularea alegerilor locale din orasul Navodari, acuzand "fraude grosolane constatate in procesul de desfasurare a alegerilor", cererea fiind trimisa catre Biroul Electoral Central, Biroul Electoral Judetean si Biroul Electoral de Circumscriptie al orasului Navodari, potrivit Newsin.

10:25 - Un candidat din Covasna a murit, dupa ce s-a impuscat cu arma unui politist, potrivit Romania Tv.

10:20 - Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a ajuns la vot. "Am venit cu toata familia, pentru ca eu consider ca avem o datorie civica. Sectorul 3, pana in urma cu cativa ani, arata ca o zona industriala, iar acum arata ca un oras in oras. Imi doresc ca acest sector sa continue pe acelasi drum", a spus Videanu.

10:15 - Candidatul independent la Primaria Capitalei Nicusor Dan a votat.

Foto: Facebook/Nicusor Dan

"Am votat pentru un candidat independent, din afara sistemului, care lupta de cativa ani impotriva unei gasti, iar acest candidat independent a gasit sustinerea unei intregi clase de oameni care s-a saturat de felul in care este guvernata", a declarat Nicusor Dan dupa vot, relateaza TVR Info.

10:13 - In cazul mai multor sectii de votare din sectorul 5 s-a luat in calcul inchiderea lor temporara, dupa ce Biroul Electoral Muncipal Bucuresti a fost sesizat despre existenta unor afisaje electorale pe blocurile aflate la mai putin de 500 metri.

Potrivit reprezentantilor BEM, Biroul a fost solicitat ca transmita daca aceste sectii trebuie inchise temporar, pana la scoatea afisajelor si panourilor electorale, dar s-a decis in final mentinerea lor deschise, scrie Newsin.

10:10 - Ministrul de Externe, Andrei Marga, a votat la o sectie de pe strada Alverna, din Cluj-Napoca.

"Am votat cu gandul la un Cluj care sa revina la absorbtia mult mai multor investitii, la un Cluj modern, nu la unul din care sa nu plece firmele, cum s-a intamplat in ultima. Am votat pentru schimbarea felului de a gestiona orasul, pentru o implicare mult mai substantiala a primarului in administratie", a declarat Andrei Marga, la iesirea de la urne, noteaza Ziua de Cluj.

Alegeri Cluj-Napoca 2012

10:05 - Candidatul PDL Emil Boc la Primaria Cluj a votat. "Am votat cu cei care au facut multe lucruri bune pentru Cluj si vor sti sa faca lucruri bune pentru clujeni. Asta spune totul despre ce am votat astazi, am votat ca acest oras sa devina cel mai placut loc din Romania ca sa traiesti, sa muncesti, sa inveti si sa te distrezi. Sper sa fie o sarbatoare a democratiei locale astazi", a spus Boc, acuzand totodata campania pe care a dus-o USL-ul in Ardeal.

Foto: Agerpres

10:01 - Robert Negoita este foarte entuziasmat si spune ca "abia astept sa incep munca". "In noaptea asta nu dorm, trebuie sa pazim sectiile de votare, sa face numaratoarea paralela", a precizat el.

10:01 - In localitatea ilfoveana Stefanesti, peste 60 de oameni stau la coada, inca de la primele ore ale diminetii, pentru a vota. Alegatorii sunt nervosi, jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele.

09:57 - Dupa ce, in urma cu o ora, Robert Negoita l-a insotit la urna pe liderul PNL, Crin Antonescu, acum e randul candidatului la Primaria Sectorului 3 sa isi exprime votul.

09:57 - Trei persoane, printre care si un candidat la Primarie, din localitatea ialomiteana Movilita, au fost retinute duminica pentru mita electorala. Candidatul ar fi incercat sa dea bani unor alegatori.

Au fost identificate sase persoane care au declarat ca au inmanat actele de identitate candidatului, urmand sa primeasca fiecare cate 50 de lei, potrivit directorului de comunicare al MAI, Marius Militaru. Persoanele de legatura ar fi primit 150 de lei, urmand sa primeasca restul de bani dupa alegeri, conform Newsin.

09:53 - Prezenta la vot a fost, pana la ora 9:00, de 5,3%, potrivit numaratorii paralele a partidelor.

09:51 - Un barbat a facut stop-cardiac intr-o sectie de vot din Bistrita. Alegatorul a murit la spital.

09:49 - Sustinatorii a doi dintre candidati la primaria unei localitati din judetul Calarasi s-au incaierat. Bataia a avut loc chiar in sectia se vot.

09:46 - Dintre cei 60 de detinuti aflati in Penitenciarul Bistrita, doar unul poate vota, duminica, pentru el fiind trimisa o urna speciala de la Sectia de votare nr. 22 Bistrita.

Alegeri locale 2012 Penitenciarul Bistrita: Doar un detinut poate vota

09:44 - O batrana din Alba a plecat din greseala cu stampila de vot in tocul de la ochelari, potrivit Gandul.

09:41 - Elena Udrea a intrat cu telefonul mobil in cabina de vot, lucru interzis de BEC, transmite Realitatea TV.

09:39 - Teoader Paleologu, candidatul PDL la Primaria Sectorului 1, isi astepta randul pentru a-si exprima votul.

09:37 - Votul a fost suspendat o ora la o sectie din Navodari.

09:35 - Elena Udrea scrie pe Facebook ca a votat "pentru schimbarea in bine a Bucurestiului si imbunatatirea calitatii vietii oamenilor". Fostul ministru a facut un apel catre toti bucurestenii "sa vina la urne, sa-si exprime optiunea, pentru ca votul lor conteaza".

09:30 - Liderii PDL Theodor Baconschi si Sulfina Barbu s-au prezentat la vot.

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a declarat duminica, la urne, ca asteapta de la aceste alegeri introducerea unei mai bune gospodariri "a bugetelor locale la nivel national", precizand ca a votat cu PDL, desi anunturile electorale sunt interizise in aceasta zi. "Infrastructura este in continuare precara, e plin de panselute si prea putine gradinite, parcari, canalizarile sunt inca un vis pentru multe comune din tara", a mai spus Baconschi, citat de Newsin.

Candidatul PDL pentru Primaria Sectorului 4, Sulfina Barbu, a votat si ea la Scoala 190 "pentru schimbare la Primaria Generala si la primaria de sector", potrivit Tvr Info.

09:27 - Patru buletine de vot au disparut de la Sectia de votare 15, de la Scoala "Georgeta Mircea Cancicov" din Bacau. A fost depusa o sesizare la Biroul Electoral Judetean.

09:24 - Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a ajuns la vot, insotit de sotia sa si fiul sau. "Ma bucur ca e o zi frumoasa, o zi in care sa fim cu totii plini de speranta, optimism. Este important sa revenim la normalitate, sa simtim ca traim intr-o tara cu perspective. (...) Pentru mine si familia mea este un moment de bucurie, Mihnea, baiatul meu este pentru prima oara la vot. Am venit sa aratam ca este o datorie civica", a spus fostul premier.

09:20 - Trei persoane au fost retinute, in Ialomita, pentru mita electorala.

09:18 - "Romanii voteaza cu doua ganduri: pentru a-i sanctiona pe cei care i-au suparat in ultimii ani si pentru a-si pune speranta in cineva. Eu am votat cu speranta ca putem face lucrurile mai bine ca pana acum si ca vor fi cati mai multi oameni care vor veni la vot", a spus Ponta dupa ce a votat.

Foto: Facebook/Victor Ponta

09:15 - Liderul PDL Gheorghe Flutur, candidat la presedintia Consiliului Judetean Suceava, a votat la Gura Humorului, informeaza Mediafax. La iesirea din sectia de vot, democrat-liberalul a spus ca azi e o zi importanta pentru romani.

"Eu imi pun la dispozitie buna mea credinta, experienta, toata energia, pentru a continua dezvoltarea judetului alaturi de echipa mea. Am votat pentru bunastarea, siguranta, confortul populatiei judetului Suceava, pentru o legatura stransa cu celelalte judete si regiuni, votez pentru o echipa unita, coerenta, care a dat dovada pana acum ca este eficienta si sunt convins ca va proba acest lucru si in viitorul mandat", a declarat Gheorghe Flutur.

09:12 - Presedintele interimar al PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu, isi exercita votul. Ea l-a insotit la vot pe candidatul USL la Sectorul 6, Rares Manescu.

09:10 - Rares Manescu, candidat la Primaria Sectorului 6, a ajuns la vot. Dupa ce si-a exprimat optiunea, a dialogat cu o femeie care a lesinat la sectia de votare de la Scoala nr. 176.

09:07 - "Eu mizez pe o prezenta la vot care sa arate interesul pentru orasul asta. Patru ani mi-au aratat asta, sper ca si acuma sa arate, pentru ca Bucurestiul e orasul tuturor, nu e al lui Oprescu. (...) Sper ca oamenii sa nu faca prostii la vot, pentru ca ar fi pacat", a spus Oprescu de la iesirea de la urne.

09:00 - Si premierul Victor Ponta voteaza la Baia de Fier.

08:59 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a ajuns la sectia de votare. El este insotit de candidatul USL la Primaria Sectorului 3, Robert Negoita. "Va fi o zi in care foarte multi romani sa le trimita o nota de plata celor care le-au stricat viata in ultimii ani", a spus Antonescu, dupa vot.

Robert Negoita a spus ca "sunt un om normal, la o asemenea responsabilitate este normal sa ai emotii si am. Dar nu de altceva, ci pentru ca sunt constient de responsabilitatea pe care o am".

Foto: Facebook/Crin Antonescu

08:56 - Actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ajuns la vot. "Am emotii asa, ca un om de bun simt", a spus edilul. El are 17 contracandidati la fotoliul de primar al Bucurestiului.

08:50 - "Cred ca Bucurestiul merita mai mult si am dat votul meu pentru o schimbare in bine. As vrea ca Bucurestiul sa fie o capitala comparabila cu cele europene. Cred ca oamenii vor proeicte consistente, mai mult decat panselute, vor oameni care sa aiba propriile proiecte, nu doar sa si le asume pe ale altora. (...) Mi-as dori sa fie cat mai multi oameni la vot si sa voteze fiecare dupa felul in care isi doreste sa aiba un oras frumos", a spus Udrea.

Daca la ultimele alegeri, fostul ministru a votat pentru Sectorul 5, acum a ales pentru sefia Sectorului 4, dupa ce bulevardul pe care locuieste a fost rearondat. "Ma bucur ca am putut sa nu-l votez pe Piedone", a spus sefa PDL Bucuresti.

08:45 - Sefa PDL Bcuresti, Elena Udrea, a ajuns la urne.

08:36 - La Cluj a votat si seful de la MAI, Ioan Rus. "Votul de azi ar trebui sa insemne ca dupa 22 de ani sa ajunga la conducere in Cluj si altii. Am votat pentru posibilitatea unei schimbari masive pentru management comunitar", a spus ministrul, citat de Newsin.

08:34 - Edilul Sectorului 1, care isi doreste inca un mandat la fotoliul de primar, a ajuns la vot. Chiliman s-a intalnit la sectia de vot cu Ludovic Orban. "Votul este un drept si in acelasi timp o datorie. Daca eu n-as fi votat, n-as fi avut dreptul sa ma plang de rezultatul decis de votul altora", a spus Chiliman. "Am votat pentru ca votul este in acelasi timp un drept dar si o datorie. Daca eu n-as fi votat, n-as fi avut dreptul sa ma plang de rezultatul determinat de votul altora", a declarat candidatul.

08:30 - Antonie Solomon, candidat la Primaria Craiovei, a votat. A incurcat urnele cu CJ cu cea pt Consiliul Local, precizand ca spera ca, dupa desfacerea urnelor, sa se rezolve problema.

08:25 - MAI a dezvoltat o aplicatie informatica in care sunt introduse toate incidentele electorale si care monitorizeaza inclusiv timpii de interventie, a declarat Ioan Nicolae Canulea, reprezentant din cadrul MAI. Reprezentantul MAI i-a felicitat si pe cei 757 de tineri care implinesc duminica 18 ani si astfel isi pot exercita dreptul la vot.

08:12 - "A sosit in sfarsit ziua dreptatii, ziua sfanta a liberatii. Sper ca diseara, la ora 21:00, romanii sa scape de sclavie. Sper ca romanii sa se intoarca in tara de la cules capsuni si spalat funduri de italieni. (...) Am votat pentru a se declansa in sfarsit curatenia de ciocoi", a spus Dan Diaconescu la iesirea de la urne.

08:09 - Votarea din Panciu, judetul Vrancea, a fost oprita, dupa ce un alegator a primit noua buletine de vot. Politia se afla la acea sectie si efectueaza verificari.

Primele incidente la vot: Sectie de votare inchisa in Vrancea

08:07 - Dan Diaconescu a ajuns la urne.

08:05 - Fraudele electorale pot fi reclamate la linia gratuita 0800 070 100.

Alegeri locale 2012 - Blaga a primit de doua ori acelasi buletin de vot

08:00 - Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2 care candideaza pentru un nou mandat, si-a exercitat votul. "Am votat pentru continuarea proiectelor importante si pentru respectul fata de oameni. Am votat sa avem un Bucuresti frumos, curat, in care toti cetatenii sa se simta foarte bine, ca la ei acasa", a declarat edilul.

07:45 - Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a primit doua buletine de vot pentru alegerea primarului de sector. Pedelistul a anuntat greseala comisiei si a inapoiat cel de-al doilea buletin.

07:37 - Irinel Columbeanu, un alt candidat la fotoliul de edil al Capitalei, a ajuns la urne. "Votez ca sa scap bucurestenii din ghearele partidului", a spus omul de afaceri.

Foto: Agepres

07:31 - Au aparut primele incidente. Mai multe buletine de vot stampilate au fost gasite la o sectie de votare in Panciu, judetul Vrancea, potrivit Realitatea Tv.

07:28 - Presedintele Senatului, Vasile Blaga, voteaza.

07:21 - Detinutii pot vota la urna mobila, insa niciun detinut din Penitenciarul Iasi nu merge la vot, potrivit Adevarul.

07:16 - Dupa ce si-a exprimat optiunea la urne, Prigoana le-a declarat jurnalistilor ca a votat pentru "mai multa verdeata si mai multe zambete pe fata".

07:09 - Primarul sectorului 4 a declarat ca a votat "pentru continuitate, pentru siguranta cetateanului, pentru un sector mai frumos si pentru un primar care a demonstrat ca se poate". Edilul a venit purtand pe cap o palarie de vara purtand inscriptia "Piedone". El a fost sustinut de ministrul Economiei, Daniel Chitioiu si de presedintele TSD, Nicu Banicioiu, noteaza Mediafax.

Piedone si Prigoana, primii la urne: "Votez pentru verdeata si mai multe zambete pe fata"

07:04 - Un alt candidat, de aceasta data la Primaria Sectorului 4, care s-a prezentat la urne inca de la deschiderea sectiilor este Cristian Popescu Piedone.

07:02 - Silviu Prigoana este primul candidat la Primaria Capitalei care s-a prezentat la vot. "Ar fi o sfidare fata de oamenii care au pregatit alegerile sa vin mai tarziu. N-am dormit azi-noapte, am mai lurcat la program oleaca. Nu am emotii, pentru ca nu sunt primar in functie", a spus pedelistul, care a venit insotit de sotia sa.

07:00 - S-au deschis sectiile de vot. Cele 18.133 de sectii vor fi deschise, duminica, de la ora 7:00 pana la ora 21:00.

Romanii cu drept de vot isi aleg primarii, consilierii locali, judeteni si presedintii de CJ. Sectiile de votare s-au deschis la ora 07:00 si se vor inchide la 21:00.

Noutatea acestui scrutin o constituie alegerea dintr-un singur tur a primarilor si singura exceptie, pentru ca alegatorii sa fie chemati din nou la urne, este situatia in care doi candidati vor obtine acelasi scor. In acest caz, vor fi organizate din nou alegeri pe 24 iunie.

Alegatorii din tara primesc buletine de vot pentru primarul localitatii, consiliul local, consiliul judetean si presedintele consiliului judetean - ales si el uninominal.

Alegatorii din Bucuresti vor primi si ei patru buletine de vot: pentru consiliul local al sectorului, consiliul general al Capitalei, primarul de sector si primarul general al municipiului Bucuresti.

Alegeri Bucuresti 2012

Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cartii de identitate, cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic sau de serviciu.

In cazul elevilor din scolile militare, acestia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar. In lipsa acestor acte nu se poate vota.

Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 10 iunie

Nu au voie sa voteze debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie. Nici cetatenii ale caror drepturi electorale au fost restranse prin hotarare judecatoreasca definitiva nu au dreptul sa isi exprime optiunea politica prin vot.

Vot valabil si vot nul

Voturi valabil exprimate sunt cele in care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata in interiorul unui singur patrulater, potrivit BEC.

Se considera valabil exprimat si votul in care stampila cu mentiunea "VOTAT" depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta, inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge altul. Vor fi considerate voturi nule atunci cand pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare sau cand buletinul are alt model decat cel legal aprobat.

Vot nul este si atunci cand nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" in niciun patrulater sau cand aceasta este pusa in doua sau mai multe patrulatere.

Daca stampila cu mentiunea "VOTAT" a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge doua sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.

Cum poti ajunge la inchisoare dupa vot

Fraudele din sectiile de votare si din jurul acestora se pedepsesc cu sase luni pana la sapte ani de inchisoare, atrage atentia Autoritatea Electorala Permanenta.

Totodata, violarea secretului votului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. BEC precizeaza ca se pedepseste si tentativa.

Votul multiplu, primirea si darea de mita electorala sunt pedepsite, totodata, cu inchisoare de la 6 luni la cinci ani. Si in acest caz, se pedepseste si tentativa.

In plus, introducerea in urna a unui suplimentar de buletine de vot, falsificarea documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate fals sau nul constituie infractiuni care se vor pedepsi cu inchisoare de la doi la sapte ani.

De asemenea, deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute la articolul 87 din Legea 67/2004 republicata constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseste si in aceasta situatie.

Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani. Pedeapsa se aplica si persoanelor care transporta urna speciala fara a face parte din biroul electoral al sectiei de votare. Tentativa, de asemenea, se pedepseste.

In sfarsit, votarea de catre o persoana care nu are drept de vot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#alegeri locale rezultate, #vot alegeri locale 2012, #fraude alegeri primari CJ , #Alegeri Locale 2012