Alegatorii nehotarati, mai multi decat cei ai PSD sau cei ai PNL - Sondaj ISSPOL

Joi, 03 Martie 2016, ora 17:52
4382 citiri
Alegatorii nehotarati, mai multi decat cei ai PSD sau cei ai PNL - Sondaj ISSPOL
Foto: Ziare.com

Aproape un sfert dintre romani intrebati (24%) ar vota cu PSD daca maine ar fi alegeri parlamentare, 20% cu PNL, 34% inca nu s-au hotarat, iar 13% spun ca nu ar vota deloc, releva un sondaj, realizat in perioada 1-5 februarie, de Institutul de Studii Sociale si Politice (ISSPOL), care a stabilit patru profile de alegatori pentru anul acesta.

Potrivit studiului, la intrebarea "Daca maine ar fi alegeri parlamentare cu ce partid ati vota?", participantii la sondaj au raspuns: PSD - 24%, PNL - 20%, ALDE - 2%, PMP - 2%, UDMR - 1%, 13% au spus ca nu vor vota, iar 34% ca nu s-au hotarat.

Analiza sociologica a stabilit patru tipuri de profile ale votantilor pentru anul 2016 - alegatorul nehotarat, simpatizantul PSD, simpatizantul PNL si apoliticul, precizeaza un comunicat transmis joi de ISSPOL.

Potrivit acestuia, profilele indica "satisfactia cu viata" si viziunea despre viitor, atitudini si preferinte pentru diverse politici sociale sau economice si caracteristicile socio-demografice.

Romanii nu mai au deloc incredere in partide: Le asociaza cu hotia, coruptia si minciuna - sondaj IRES

"Alegatorii indecisi se declara mai degraba satisfacuti cu viata, insa nu cred ca lucrurile in tara merg in directia buna. Acestia manifesta o atentie sporita fata de mediul inconjurator, sustin intr-o mai mare masura actiunile de combatere a coruptiei si doresc reducerea numarului de parlamentari. Votantii nehotarati manifesta intr-o mai mare masura atitudini nationaliste, fiind cei care ar vota intr-o proportie mai mare impotriva UDMR si, alaturi de alegatorii PSD, ar interzice accesul migrantilor sirieni in tara. Aceasta categorie de electorat cuprinde intr-o proportie mai mare femei, persoane tinere care locuiesc in mediul urban si absolventi de studii peste medie", indica sondajul.

Studiul mai releva ca viziunea alegatorului PSD asupra directiei in care merg lucrurile in Romania este mai degraba una pesimista, iar satisfactia cu viata este mai redusa fata de cea a celorlalti votanti. Simpatizantii PSD considera ca incurajarea intoarcerii in tara a romanilor care lucreaza peste hotare este necesara si, in acelasi timp, sustin mai mult decat celelalte categorii de votanti interzicerea accesului imigrantilor sirieni in Romania. Profilul demografic al votantului PSD este urmatorul: pensionar, venit lunar ce se situeaza sub venitul mediu din Romania, nivel al studiilor sub medie, precizeaza sursa citata.

Cu cine ar vota romanii la parlamentare si cine atinge pragul - Sondaj ISSPOL

"Sustinatorii PNL sunt cea mai optimista categorie a romanilor, acestia considerand ca lucrurile in Romania se indreapta mai degraba in directia buna. Acestia manifesta mai multa sustinere, in comparatie cu celelalte categorii, fata de necesitatea combaterii coruptiei si evaziunii fiscale. De asemenea, reducerea numarului de parlamentari nu este o necesitate in opinia simpatizantilor PNL.

Din raspunsurile alegatorilor PNL se pot identifica trasaturi ale unei orientari spre sine si semne ale unei filosofii ce se ghideaza dupa principiile economiei de piata. De asemenea, ei sunt categoria care, impreuna cu votantii nehotarati, sustin reducerea numarului de persoane care incaseaza alocatii, indemnizatii si ajutoare. Majoritatea alegatorilor PNL sunt persoane active pe piata muncii, cu venituri peste medie, avand mai degraba studii superioare", evidentiaza studiul.

Conform acestuia, persoanele care sustin ca nu vor participa la alegerile din acest an considera mai degraba ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita in Romania. Cu toate acestea, o parte insemnata a acestei categorii de romani nu a incercat sa schimbe aceasta stare de fapt prin comportamentul electoral anterior, acestia neprezentandu-se la alegerile din ultimii 25 de ani. Aceste persoane sustin cu precadere combaterea coruptiei si identifica nevoia unei griji comune crescute fata de mediul inconjurator. Cea mai mare parte a apoliticilor locuiesc in mediul urban. De asemenea, aceste persoane se incadreaza mai degraba in categoria tinerilor si a celor cu studii si venituri peste medie, arata cercetarea ISSPOL.

Studiul a fost realizat telefonic pe un esantion de 1.065 de persoane din Romania cu drept de vot. Esantionul are un nivel de incredere de 95% si o marja de eroare de +/-3%.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sondaj ISSPOL alegeri parlamentare, #PSD sondaj parlamentare, #PNL sondaj parlamentare, #sondaj alegeri parlamentare , #sondaj