ALDE si-a desemnat candidatul la Primaria Capitalei duminica: Cand mai strang semnaturile necesare?

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 11:22
4652 citiri
ALDE si-a desemnat candidatul la Primaria Capitalei duminica: Cand mai strang semnaturile necesare?
Foto: Facebook / Daniel Barbu

Senatorul Daniel Barbu a fost desemnat candidat al ALDE la Primaria Capitalei duminica, 24 aprilie, cu doar doua zile inainte de expirarea termenului legal pentru depunerea listelor de semnaturi. Barbu trebuie sa prezinte dovada ca aproape 18.000 de bucuresteni ii sustin inscrierea in cursa electorala.

De cateva saptamani, Bucurestiul este impanzit de corturi in care, teoretic, se strang semnaturi pentru depunerea candidaturilor la Primaria Generala sau la cea de sector, insa in putine dintre ele chiar se intampla vizibil acest lucru.

Cei mai harnici sunt cei de la Uniunea Salvati Bucurestiul (USB) si de la alte formatiuni politice de mai mica anvergura care i-au mobilizat pe bucuresteni la Targul Partidelor Noi, straduindu-se de o saptamana sa depaseasca pragul de semnaturi impus de lege. Din postarile pe Facebook, deducem ca nu a fost deloc usor si operatiunea inca nu s-a incheiat.

Asa ca nu putem sa nu ne intrebam cum vor reusi sa stranga legal semnaturile de care au nevoie candidati precum Robert Turcescu (PMP), Daniel Barbu (ALDE) sau Dumitru Bortun (PSRO), care si-au anuntat candidaturile cu doar 4-5 zile inainte de expirarea termenului pentru depunerea lor.

Mircea Geoana a anuntat pe cine arunca in lupta pentru Primaria Capitalei

Turcescu strange si numara semnaturi pe ultima suta de metri

Tariceanu trimite in lupta pentru Primaria Capitalei un fost ministru al lui Ponta, demis cu scandal

Chiar si Catalin Predoiu, candidatul PNL, ar putea avea probleme din acest punct de vedere, pentru ca, teoretic, toate listele de semnaturi stranse pentru candidatura lui Marian Munteanu trebuie anulate, iar operatiunea luata de la capat incepand de miercurea trecuta, zi in care liberalii si-au schimbat candidatul la Primaria Capitalei.

Predoiu, votat in unanimitate drept candidat pentru Primaria Capitalei. Ciucu devine membru PNL

Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prevede explicit faptul ca "Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, cetatenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o", dar si ca "Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege" in cazul falsificarii ei.

Intrebat luni de Ziare.com cand va strange cele 18.000 de semnaturi necesare, senatorul Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primaria Bucuresti, s-a aratat convins ca mai are timp si a sustinut ca el a fost desemnat candidat cu aproape zece zile in urma, dar informatia nu a fost dezvaluita public.

"Astazi! Noi am strans semnaturile de mai multe zile pentru ca eu sunt presedintele organizatiei Bucuresti si decisesem lucrul asta de mai bine de o saptamana. Cred ca sunt aproape 10 zile de cand strangem semnaturi, intr-un ritm nu foarte alert. Dar astazi si maine dimineata colegii sunt la corturi, o sa trec si eu toata ziua, si maine. Era o decizie mai veche, la sfarsistul saptamanii celeilalte s-a decis", a declarat senatorul Daniel Barbu pentru Ziare.com, in conditiile in care toata saptamana trecuta in mass-media s-a speculat asupra faptului ca din partea ALDE va candida co-presedintele Calin Popescu Tariceanu, iar in data de 12 aprilie acesta confirma ca se gandeste foarte serios la aceasta posibilitate.

Listele de semnaturi depuse de partide la birourile electorale in vederea inscrierii candidaturii sunt foarte greu de verificat, dar nu imposibil. Exista totusi suspiciunea ca unele partide completeaza tabelele de semnaturi fara sa precizeze care este numele candidatului, urmand ca acesta sa fie adaugat ulterior, dupa ce se ia decizia finala. Insa, pentru ca asemenea cazuri sa fie depistate si sanctionate, cineva trebuie sa depuna o contestatie si sa prezinte dovezi.

Asa s-a intamplat in cazul lui Cristian Popescu Piedone, care si-a depus candidatura ca independent la Primaria Sectorului 4, iar Tribunalul Bucuresti i-a respins-o dupa ce, in urma unei contestatii, s-a constatat ca jumatate din semnaturi erau ilegale. Ulterior, Piedone a adunat alte semnaturi si si-a depus pentru a doua oara candidatura, fiindu-i contestata din nou.

Candidatura lui Piedone, contestata din nou de Piperea: Este o sfidare a justitiei

Dupa scandalul Piedone, Biroul Electoral Central a cerut Politiei din Sectorul 1 sa faca verificari punctuale privind autenticitatea unor semnaturi de pe listele de sustinere ale mai multor candidati, existand mai multe suspiciuni.

Ramane de vazut daca va contesta cineva si listele de semnaturi depuse de candidatii la Primaria Capitalei pe ultima suta de metri.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#liste semnaturi Primaria Capitalei, #Daniel Barbu candidat ALDE Bucuresti , #alegeri locale 2016