AFP: Romania alege Parlamentul - se intrevede o noua criza

Autor: Ana Ilie
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 18:34
5148 citiri
AFP: Romania alege Parlamentul - se intrevede o noua criza

Romanii, epuizati de masurile de austeritate, au votat, duminica, pentru un nou Parlament. Coalitia de centru-stanga aflata la Putere este creditata cu cele mai multe sanse pentru a obtine victoria, ceea ce va declansa, cel mai probabil, noi tensiuni cu presedintele Traian Basescu.

Electorii au fost nevoiti sa se lupte cu ploaia in capitala Bucuresti si caderi puternice de sapada in Carpati, pentru a ajunge la sectiile de votare, scrie AFP, intr-un amplu articol dedicat alegerilor parlamentare din Romania.

Sursa citata remarca faptul ca votul de duminica este primul vot national in Romania dupa incercarea esuata din vara a aliantei premierului Victor Ponta (USL) de a-l indeparta pe presedintele Basescu, incercare ce a atras critici dure din partea UE si a SUA.

USL, care se afla la putere din luna mai, va castiga intre 48 si 61% din voturile exprimate, potrivit sondajelor de opinie, ceea ce ar conferi aliantei o majoritate de doua treimi im Parlamentul cu 470 de membri, permitandu-i sa schimbe Constitutia.

Cu toate acestea, coalitia va fi fortata sa coabiteze cu rivalul sau Basescu, pana in 2014, cand i se termina manatul.

"Se intrevede o noua criza", spune Jean-Michel de Waele, specialist in Europa de Est la Universitatea Bruxelles.

Basescu a dat de inteles in mod repetat ca va refuza sa il numeasca premier pe Ponta, pe care il numeste "mitoman", chiar daca USL castiga duminica.

Miscarea, considerata "abuz al puterii" de multi analisti, ar putea atrage o noua suspendare a presedintelui, ameninta USL.

Alianta Romania Dreapta (ARD), care aduna partide apropiate taberei lui Basescu, se situeaza in spatele USL in sondaje, cu 16-23% din voturi. Alianta de centru-dreapta s-a aflat la putere din 2008 pana in mai 2012.

"Votantii vor sa ii pedepseasca pentru ca au taiat salariile bugetarilor cu 25% in 2010, in cadrul programului de austeritate", explica sociologul Vasile Dancu.

In pofida faptului ca se afla la putere din mai, USL simbolizeaza schimbarea in ochii multor votanti, mai ales ca a promis sa dea inapoi banii taiati.

"Astazi, Romania va inchide un capitol al istoriei si va deschide unul nou, mai bun", a spus Ponta dupa ce a votat la Targu Jiu.

"Eu am votat pentru USL pentru ca Romania are nevoie de o schimbare. Guvernele de centru-dreapta de dinainte au fost necinstite", spune Mihai, un membru al politiei militare in varsta de 31 de ani, care a votat in Bucuresti. "Am suferit de pe urma taierilor. Salariul meu a fost redus si nu mi-am putut plati ratele la banca", a adaugat acesta.

Tanarul intervievat mai spune ca "daca noii parlamentari dau dovada ca nu le pasa de noi, asa cum se intampla des aici, voi vota impotriva lor peste patru ani".

Costel Bivol, un roman care vinde mere din livada sa in piata Gemeni din Bucuresti, spune ca voteaza ARD, intrucat "nu putem sa dam vina pe ei pentru masurile de austeritate. Romania se afla intr-o criza economica profunda si trebuiau sa faca ceva".

Dan Diaconescu, milionar populist anchetat pentru santaj, spera sa profite de pe urma dezamagirii votantilor fata de partidele traditionale. Si-a facut campanie la volanul masinii Rolls Royce, promitand 20.000 de euro fiecarui roman care incepe o noua afacere. Partidul sau este creditat de sondaje cu 14%.

Investitorii si analistii economici avertizeaza cu privire la riscul de de turbulente politice dupa vot, intrucat Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE dupa Bulgaria, se lupta sa-si revina dupa una din cele mai severe austeritati din Europa.

Salariul mediu este in jur de 350 de euro si aproximativ trei milioane de romani au emigrat in cautarea unui trai mai bun.

"Fara stabilitate politica, nu va exista motor pentru crestere", a subliniat recent consiliul investitorilor straini din Romania.

Anul acesta, Romania a avut parte de proteste in strada impotriva lui Basescu si a austeritatii, trei guverne diferite si cea mai grava criza politica de la instaurarea democratiei. Perspectiva de crestere pe 2012 a fost redusa de la 1,7% la 0,7%.

Romania spera sa negocieze o noua intelegere cu FMI in lunile urmatoare, incheie sursa citata, amintind ca tara noastra a obtinut un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro in 2009 si un imprumut de cinci miliarde de euro in 2011.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#alegeri parlamentare 2012 Romania, #AFP Romania alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2012