41% dintre romani ar vota pentru mentinerea republicii, 27,2% ar alege monarhia - INSCOP

Marti, 30 Iulie 2013, ora 11:34
12722 citiri

Un procent de 41% dintre romani ar vota impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, in cazul unui referendum privind trecerea Romaniei la monarhie, iar peste 50% considera ca republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista "riscul sa capete prea multa putere", releva un sondaj INSCOP.

Astfel, daca s-ar pune problema ca Romania sa devina monarhie 41% dintre respondenti ar vota la un eventual referendum pe tema respectiva impotriva monarhiei si pentru mentinerea republicii, 27,2% ar fi in favoarea monarhiei, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formata.

Daca Romania ar deveni monarhie, 29,9% dintre romani cred ca regele Mihai ar trebui sa urce pe tron, 19% si-au exprimat optiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus ca altcineva, in timp ce 48,1% dintre respondenti au spus ca nu stiu sau nu au raspuns.

Intrebati ce parere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionati au spus ca au o parere foarte buna, 31% una buna, 40% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,5% foarte proasta, iar 8,6% nu au stiut sau nu au raspuns.

Despre Casa Regala a Romaniei, 12,5% dintre romani au o parere foarte buna, 28,5% o parere buna, 43,5% nici buna nici proasta, 5% proasta, iar 1,4% foarte proasta, in timp ce 9,1% nu au stiut sau nu au raspuns.

Un procent de 41% dintre respondenti cred ca regele Mihai, la abdicare, nu a plecat "cu bogatii" din tara, insa 25% dintre ei cred contrariul, in timp ce 34% nu au o opinie formata asupra subiectului.

Intrebati de unde si-au procurat informatiile despre monarhie, 50,6% dintre romani declara ca majoritatea a ceea ce stiu au aflat din scoala si din manualele scolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 11% din stiri - presa scrisa si audio-vizuala, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu stiu sau nu raspund.

Pentru 38,1% dintre romani "in ziua de astazi nu sunt diferente mari in Europa intre o republica si o monarhie", 35,8% nu sunt insa de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 26,1% nu stiu sau nu raspund.

Un procent de 43,5% dintre romani considera ca "monarhia are avantajul ca regele nu depinde de partide si astfel poate arbitra viata politica", in timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect, iar 24% nu si-au exprimat opinia cu privire la aceasta afirmatie.

Peste jumatate dintre romani, 51,7%, sunt de acord cu ideea ca "republica are avantajul ca presedintele este votat periodic si nu exista riscul sa capete prea multa putere", insa 26,6% dintre respondenti isi manifesta dezacordul cu aceasta afirmatie, iar 21,7% nu raspund.

"Un sef de stat ales de cetateni este mai bun decat un sef de stat monarh care detine pozitia prin nastere" apreciaza 45,4% dintre romani, iar in dezacord cu aceasta afirmatie sunt 30% dintre respondenti, in timp ce 24,6% nu si-au format o opinie asupra subiectului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#republica monarhie sondaj romani INSCOP , #sondaj
Comentarii
Poza pufulica
pufulica
rank 1
Iar 87.79%,pentru re-demiterea ,demisului Basescu Traian.