Manevrele murdare ale lui Viktor Orbán înainte de alegeri. Înregistrări ilegale cu liderii opoziției difuzate de presa loială

Luni, 07 Februarie 2022, ora 12:03
2877 citiri
Manevrele murdare ale lui Viktor Orbán înainte de alegeri. Înregistrări ilegale cu liderii opoziției difuzate de presa loială
Guvernul Orban promovează înregistrări prin care vrea să discrediteze societatea civilă și presa independentă FOTO Facebook/Viktor Orban

Organismele de presă loiale prim-ministrului Viktor Orbán publică înregistrări ilegale cu persoane din societatea civilă și opoziție.

Cu doar două luni înainte ca maghiarii să meargă la vot la scrutinul parlamentar, guvernul premierului Viktor Orbán promovează înregistrări secrete care vizează discreditarea societății civile și a presei independente.

Cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet a scris, săptămâna trecută, că a obținut noi înregistrări care arată că organizațiile nonguvernamentale legate de finanțatorul și filantropul maghiar-american George Soros „manipulează” felul cum Ungaria este prezentată în presa internațională – o afirmație pe care grupurile societății civile au respins-o cu fermitate.

Mișcarea seamănă foarte mult cu publicarea controversată a unor înregistrări ale angajaților ONG-urilor, cu câteva săptămâni înaintea ultimelor alegeri parlamentare din Ungaria din 2018.

Orbán susține de mult timp că forțe globale obscure conspiră împotriva țării sale, prezentându-se alegătorilor drept gardianul interesului național al Ungariei. Criticii spun însă că prim-ministrul, care se confruntă cu o campanie electorală dură împotriva unei alianțe de opoziție unită, a indus în eroare alegătorii cu teorii ale conspirației fără temei și clișee antisemite.

Instituțiile Uniunii Europene, din care Ungaria face parte din 2004, au acuzat guvernul lui Orbán că nu respectă principiile democratice de bază.

Cele mai recente scurgeri de informații au loc pe măsură ce activiștii, jurnaliștii și politicienii din opoziție maghiari sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că drepturile lor civile sunt amenințate. Vara trecută, au apărut dovezi că un număr de jurnalişti şi personalităţi din opoziţie au fost vizaţi de programul de spionaj Pegasus.

La începutul săptămânii trecute, Magyar Nemzet a anunțat că a primit un e-mail de la o adresă necunoscută cu o gamă largă de materiale, inclusiv înregistrări în limba engleză ale lui Andrej Nosko, fost manager la Open Society Foundations, finanțate de Soros, și ale videojurnalistului Mátyás Kálmán. 

La câteva ore de la publicarea primelor înregistrări, guvernul maghiar a postat clipurile pe unul dintre canalele sale oficiale de YouTube, iar povestea a fost difuzată în instituțiile media proguvernamentale din Ungaria.

În ambele cazuri, clipurile apar fragmentate și contextul lor este foarte neclar, cu o persoană neidentificată auzită punând întrebări în engleză în fundal. Dar Magyar Nemzet a prezentat clipurile drept o dovadă că „majoritatea ONG-urilor, inclusiv Amnesty International, controlează jurnaliştii străini” şi că „jurnaliştii străini prezintă o imagine distorsionată a Ungariei”.

„Cred că partea care este denaturată este că acest guvern – cu câteva ajustări și trucuri – se bucură de un sprijin popular real”, spune Nosko într-un clip de 43 de secunde. „Ceea ce este prezentat adesea în străinătate este că acest guvern nu se bucură de sprijinul popular și este la putere doar ca urmare a uneltirilor și a reducerii libertăților”. 

Într-o înregistrare de 35 de secunde, Nosko a spus că, atunci când lucra la „fundație”, uneori, jurnaliştii cereau recomandări pentru „cineva cu care să vorbească” iar „persoanele cu o anumită viziunea părtinitoare își recomandau propriii prieteni sau colegi sau persoane cu o convingere similară".  

Kálmán, la rândul său, poate fi auzit discutând despre jurnaliştii care au „încredere” în ONG-uri.

Într-un al doilea clip, acesta a precizat: „Este jurnalistul suficient de independent sau a primit o invitație foarte bună la un hotel bun, cât i-ați oferit să scrie ceea ce doriți să auziți din presă? Nimeni nu poate controla cu adevărat acest lucru în aceste cazuri, așa că este foarte greu să fii transparent”.

Campanie „revoltătoare”

Atât Nosko, cât și Kálmán au refuzat să comenteze înregistrările. Dar activiștii și grupurile societății civile spun că acestea sunt înșelătoare – și că o campanie este în desfășurare pentru a păcăli și înregistra în secret membrii societății civile.

„Este scandalos”, a spus Márta Pardavi, copreședintele Comitetului Helsinki din Ungaria, care a numit înregistrările „parte a campaniei electorale”.

POLITICO a identificat patru cazuri în ultimii doi ani în care membrii societății civile maghiare au fost abordați de persoane cu identități false pentru diferite discuții. Abordarea a fost foarte asemănătoare cu tacticile folosite în 2017 și 2018, când membrii societății civile au fost atrași în întâlniri sub pretexte false și înregistrați în secret. De data aceasta, însă, au fost folosite apeluri video. 

O persoană, care a cerut să nu fie identificată, a spus că a avut un apel video în 2020 cu cineva despre care credea că este „donator interesat să susțină societatea civilă”.

Anumite extrase din discuții au fost ulterior „scoase din context și prezentate într-un mod înșelător”, a explicat această persoană.

„Folosirea de către Magyar Nemzet a editării selective intense pentru a distorsiona interviurile care au fost clar înregistrate sub pretexte false încearcă să discrediteze și să intimideze societatea civilă independentă și mass-media din Ungaria”, a declarat un purtător de cuvânt al Open Society Foundations „Aceste metode agresive, menite să reducă la tăcere voci critice independente, nu își au locul într-un stat membru al Uniunii Europene.” 

Dávid Vig, directorul Amnesty International Ungaria, a făcut referire și la campania anterioară. 

„Este păcat că guvernul ungar ar putea scăpa cu asta, așa cum o face acum cu scandalul Pegasus. Nu ne-a fost frică în 2018 și cu siguranță nu ne este frică acum. Vom continua să lucrăm pentru drepturile omului și statul de drept în Ungaria”, a spus el.

Orbán însuși a analizat înregistrările într-un interviu de vineri dimineață la Kossuth Rádió, deținută de stat. El a spus că „vin tot felul de jurnalişti care, referindu-se la prietenii lor maghiari, scriu tot felul de prostii, lucruri de tip ştiri false. Și asta îi înfurie pe oameni”. „Faptele contează”, a spus Orbán, invocând „cum funcționează economia maghiară, cum lucrăm, cât de mult succes avem în comparație cu ceilalți”.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Ungaria, #independenta presa, #viktor orban stat drept, #Viktor Orban Ungaria , #stiri Viktor Orban