Trei modalități înfiorătoare prin care președintele Chinei Xi Jinping ar putea fi forțat să atace Taiwanul

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 16:13
6511 citiri
Trei modalități înfiorătoare prin care președintele Chinei Xi Jinping ar putea fi forțat să atace Taiwanul
Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO Hepta

Președintele Chinei Xi Jinping ar putea fi împins să atace Taiwanul, avertizează experții.

Un candidat pro-independență a câștigat sâmbătă, 13 ianuarie, alegerile prezidențiale din Taiwan - la doar câteva săptămâni după ce Xi a transmis un mesaj înfiorător de Anul Nou în care insista că „reunificarea patriei este inevitabilă”.

Astăzi, lumea a urmărit cum Lai Ching-te – pe care China îl vede drept un separatist, „un grav pericol” – câștigă alegerile prezidențiale din Taiwan – un rezultat care ar putea să înfurie Beijingul.

Partidul Democrat Progresist (DPP) al lui Lai, care respinge pretențiile teritoriale ale Chinei asupra insulei, și-a asigurat un al treilea mandat și se așteaptă ca rezultatul să provoace tensiuni în spirală în strâmtoarea Taiwan.

Blocadă sau debarcare pe „plajele roșii“

China consideră insula autonomă ca parte a teritoriului său - și a promis că o va lua cu forța dacă este necesar, efectuând repetiții de invazie din ce în ce mai regulate.

Taiwanul insistă că este o națiune independentă după despărțirea de China continentală în 1949.

Deși China insistă că dorește să folosească presiunea politică și economică pentru a „reunifica” cu Taiwanul – nu a exclus folosirea forței.

Și mulți observatori cred că Beijingul va încerca să „strânge” insula folosind o blocadă – în timp ce alții sugerează că va lansa un desant militar la scară largă pe „plajele roșii” ale Taiwanului.

Consecințele unei astfel de mișcări riscă o escaladare către conflictul deplin și spectrul terifiant al războiului nuclear.

Experții au avertizat că China ar putea ajunge la momentul terifiant din istorie în care simte că trebuie să „acționeze pentru propria supraviețuire”.

De la necazurile interne ale Chinei până la „provocarea” din Occident și rezultatul alegerilor din SUA, analiștii se tem că președintele chinez Xi Jinping ar putea fi determinat să apese trăgaciul, scrie The Sun.

Prăbușirea economiei

Perspectivele pentru economia Chinei de 19 trilioane de dolari în acest an arată sumbru, deoarece munții de datorii, creșterea stagnată, șomajul și îmbătrânirea rapidă a populației afectează a doua economie a lumii lume.

Și Xi ar putea lua în considerare invadarea Taiwanului dacă liderul comunist consideră că „ puterea lui se diminuează serios”, a declarat Ashok Swain, profesor de pace și securitate la Universitatea Uppsala.

„Adevărata preocupare pentru război nu depinde de cine câștigă alegerile din Taiwan, ci mai degrabă de performanța economiei chineze.

Pentru prima dată, Xi Jinping a recunoscut în mod deschis dificultățile din economia chineză. Legitimitatea atât a Partidului Comunist Chinez, cât și a lui Xi însuși derivă în mare măsură din succesul economic. O recesiune economică gravă l-ar putea obliga pe Xi să-și protejeze conducerea atacând Taiwan. Nu rezultatul alegerilor din Taiwan, ci performanța economică a Chinei ar putea dicta decizia lui Xi de a ataca Taiwan”, a declarat pentru The Sun Swain.

Ruby Osman, cercetător la Tony Blair Institute of Change, este de acord că „legitimitatea lui Xi se bazează pe capacitatea de a oferi standarde de viață din ce în ce mai bune. Și deja asta a început să scadă”, a spus ea pentru The Sun.

Pentru China, Taiwanul este "premiul care a scăpat până acum tuturor liderilor RPC", a spus Ruby. "Întrebarea de un milion de dolari este dacă construcția moștenirii intră în discuție. Cred că există un sentiment personal că Xi vrea să fie cel care supraveghează reunificarea. Oricât de mult ar fi pasionat de "reunificare", statul chinez știe, de asemenea, că invazia va avea un cost atât de mare pentru propriul popor. Dacă Xi crede că domnia sa de fier este amenințată din interiorul Partidului Comunist Chinez, este de temut că ar putea alege să înceapă războiul - și să fie cel care să asigure "premiul", a spus Osman.

„Provocat” de Occident

Generalul Sir Richard Barrons, fostul șef al Forțelor Întrunite, a avertizat că Xi ar putea fi forțat să acționeze dacă se simte "provocat" - sau dacă o mișcare a opiniei publice îl împinge într-un colț.

Chiar în această săptămână, China a transmis SUA să "înceteze să înarmeze Taiwanul" și a spus că trebuie să ia "în serios" preocupările Beijingului.

Taiwanul este un punct fierbinte major în lupta dintre superputerile China și SUA în Asia.

„Vrem să evităm o situație în care guvernul Chinei simte că trebuie să acționeze, deoarece opinia publică spune „trebuie să acționați””, a declarat generalul Barrons pentru The Sun.

"Sau dacă se simte provocat de Occident sau de SUA. Trebuie să evităm un punct în care guvernul Chinei să simtă că trebuie să acționeze pentru propria supraviețuire.

De asemenea, Xi ar putea alege să acționeze dacă China "simte brusc că Taiwanul este o lovitură liberă și că ar putea asigura "reunirea", deoarece Taiwanul nu poate rezista, iar restul lumii nu va reacționa".

"Acest lucru este în prezent foarte puțin probabil - dar ne amintește de legătura dintre modul în care Occidentul răspunde la ceea ce se întâmplă în Ucraina și în confruntarea cu Rusia", a declarat generalul Barrons.

Fostul șef al armatei a spus că China va urmări „fără îndoială” îndeaproape războiul din Ucraina – și va afla că „succesul nu este garantat”.

Dincolo de Rusia, China va monitoriza și criza actuală din Gaza și din Orientul Mijlociu.

„Dacă ar exista o escaladare a crizei actuale din Gaza, ambele lucruri ar fi indicatori pentru China dacă ar putea sau nu să scape cu o invazie surpriză a Taiwanului”, a spus generalul Barrons.

Rezultatul alegerilor din SUA

Având în vedere că America s-a angajat să apere Taiwanul, China va urmări îndeaproape alegerile din SUA - și cine va fi votat la Casa Albă.

Kerry Brown, directorul Institutului Lau China de la King's College din Londra, a declarat că furia crescută a Chinei față de legăturile amicale ale Americii cu Taiwan „sunt de natură să o facă să acționeze irațional”.

„Biden a spus de trei ori că ar ajuta Taiwanul dacă ar fi atacat, mai degrabă decât să rămână pe poziţia obişnuită de ambiguitate strategică, unde nu este clar dacă America va face ceva sau nu”, a spus el pentru The Sun.

„Aceasta este o situație cu o mulțime de părți în mișcare. Multe vor depinde de rezultatul diferitelor alegeri – și în special de alegerile din SUA din noiembrie. Un candidat care ar dori să folosească Taiwanul ca o modalitate de a ataca și provoca China prin recunoașterea independenței sale ar escalada imediat lucrurile. Atunci ne aflăm într-o situație de risc în spirală. Dar un război total ar fi o catastrofă pentru Taiwan, pentru China, pentru America și pentru restul lumii. Consecințele sale ar depăși masiv conflictul Rusia-Ucraina”, a spus Brown.

„Avem perspectiva unui al doilea mandat Trump - și este mult mai puțin clar care ar fi angajamentul său față de Taiwan, în comparație cu administrația Biden. Lucrul care mă îngrijorează cu un al doilea mandat al lui Trump este că a fost foarte dur cu China în primul său mandat – dar toate problemele lui erau bazate pe comerț. Nu s-au bazat pe valori, la fel cum a fost Biden în ceea ce privește gândirea să vină în apărarea Taiwanului. Nu cred că Trump are aceeași afinitate ideologică cu Taiwan. — E puțin îngrijorător“, a completat pentru The Sun Ruby Osman.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
#alegeri Taiwan, #SUA, #Xi Jinping, #razboi Taiwan China , #China