În ce măsură vor afecta alegerile din SUA sprijinul pentru Ucraina. "Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 07:44
3011 citiri
În ce măsură vor afecta alegerile din SUA sprijinul pentru Ucraina. "Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin”
Unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară acordată Ucrainei FOTO Twitter

Alegerile legislative de la jumătatea mandatului, ce vor avea loc la 8 noiembrie în SUA, vor fi un test pentru politica externă a lui Joe Biden, mai ales că sondajele anticipează o victorie a republicanilor.

Când Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera inferioară a Congresului, a avertizat săptămâna trecută că partidul său nu va semna un "cec în alb" Ucrainei dacă va câştiga alegerile, aliaţii Statelor Unite şi-au exprimat îngrijorarea.

Republicanii au mai făcut cunoscut că îşi vor folosi prerogativele pentru a examina amănunţit rolul administraţiei Biden în probleme de la imigraţie până la retragerea haotică din Afganistan anul trecut.

Dar dacă există un subiect care ameninţă unitatea republicanilor, dornici, totuşi, să prelungească succesul din noiembrie cu o victorie la prezidenţialele din 2024, acesta este Ucraina.

Donald Trump a rupt cu tradiţia diplomatică americană exprimându-şi admiraţia pentru Vladimir Putin şi prima procedură de destituire împotriva fostului preşedinte republican a fost declanşată de decizia sa de a bloca plata unui ajutor militar acordat Kievului.

Unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară acordată Ucrainei, care include un pachet iniţial de 40 de miliarde de dolari aprobat în mai de o largă majoritate bipartizană, precum şi o suplimentare de 11,2 miliarde de dolari care rămâne să fie aprobată.

Marjorie Taylor Greene, o aleasă din Georgia cunoscută pentru excesele sale, l-a acuzat astfel pe preşedintele american că trimite "dolari câştigaţi cu sudoarea frunţii de contribuabilii americani" pentru a ajuta o ţară străină "să ducă un război pe care nu are nicio şansă să-l câştige".

Dar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, s-a angajat să facă chiar mai mult decât Joe Biden pentru Ucraina şi să "expedieze" arme Kievului, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul Rusiei.

Şi Mike Pence, care a fost vicepreşedintele lui Donald Trump, i-a certat pe republicani care se opun sprijinirii Ucrainei. "Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin. În această mişcare există loc doar pentru apărătorii libertăţii", a declarat el la think tank-ul Heritage Foundation.

Potrivit unui nou sondaj al Chicago Council on Global Affairs, o mare majoritate a americanilor aprobă sprijinul pentru Ucraina şi două treimi dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de armament Kievului.

Pentru Colin Dueck de la think tank-ul conservator American Enterprise Institute, comentariile lui Kevin McCarthy au fost destinate să unească diferitele facţiuni ale partidului.

"Unii cred că republicanul mediu din centrul Americii este împotrivă, dar acest lucru este fals", a explicat expertul. "De asemenea, mă gândesc că există o minoritate care nu este de acord, aşa că încercarea de a gestiona aceste divergenţe nu este uşoară", a mai spus el.

"Cred că ar fi imprudent să prezicem că o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei", a adăugat expertul.

În tabăra democraţilor, politica lui Joe Biden a fost susţinută pe scară largă, dar unii din aripa stângă a partidului sunt îngrijoraţi de riscul escaladării între Rusia şi NATO.

Într-o scrisoare făcută publică luni, aproximativ 30 de parlamentari progresişti îl îndeamnă pe preşedintele american "să depună eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, precum şi să se angajeze în discuţii directe cu Rusia".

Chiar dacă cele două partide sunt de acord asupra temelor principale, unii aleşi i-ar putea complica viaţa lui Joe Biden.

Când Barack Obama era preşedinte, republicanii s-au înverşunat asupra guvernului său şi şefei diplomaţiei de la acea dată, Hillary Clinton, din cauza atacului din 2012 asupra personalului diplomatic american de la Benghazi care a provocat a făcut patru morţi, printre care ambasadorul Statelor Unite.

Unul dintre cei mai implacabili critici ai lui Hillary Clinton a fost Mike Pompeo, un obscur ales din Kansas, numit ulterior de Donald Trump şef al CIA şi apoi secretar de stat.

Brian Katulis, de la Middle East Institute, este de părere că republicanii ar putea aduce în atenţie dosare interesante pentru baza lor electorală, cum ar fi fiul preşedintelui, Hunter Biden, care este deja investigat de FBI pentru afacerile sale, cu scopul de a face presiuni asupra guvernului Biden.

Dar, în opinia lui Katulis, este greu de prezis direcţia pe care o vor lua republicanii în materie de politică externă, pentru că poziţiile exprimate de conservatori "merg în toate direcţiile". "Pe anumite subiecte, inclusiv securitatea naţională, republicanii şi-ar putea schimba simbolul partidului dintr-un elefant într-un cameleon", a adăugat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
#alegeri SUA, #Sprijin, #razboi Ucraina, #Joe Biden, #Donald Trump, #victorie, #republicani SUA , #Statele Unite