Rezultatele finale ale alegerilor pentru Congresul SUA vor fi anunțate în decembrie. Georgia va organiza al doilea tur de scrutin

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 21:52
2311 citiri
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Congresul SUA vor fi anunțate în decembrie. Georgia va organiza al doilea tur de scrutin
Clădirea Congresului SUA FOTO Pexels

Secretatul de stat Brad Raffensperger a confirmat miercuri, 9 noiembrie, că statul american Georgia va organiza un al doila tur de scrutin, relatează BBC.

Cursa pentru Senat din Georgia este încă strânsă între republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock, Walker are peste 48% din voturi, în timp ce Warnock are 49%.

Pentru că niciunul dintre cei doi candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi, conform legilor din Georgia, trebuie să se organizeze alte alegeri.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

Configurația finală a Congresului, cunoscută în decembrie

Gabriel Sterling, directorul operaţional al biroului secretarului de stat din Georgia, a declarat la CNN că pur nu mai sunt suficiente voturi rămase de numărat în Georgia care să îl facă pe senatorul democrat Raphael Warnock să depăşească pragul necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Buletinele de vot vor fi trimise în comitate până luni, 14 noiembrie, pentru a fi semnate, iar portalul pentru buletinele de vot prin corespondenţă este deschis pentru ca alegătorii să poată începe să solicite buletinele de vot prin corespondenţă, a precizat Sterling.

Votul anticipat ar putea începe încă de sâmbătă, 26 noiembrie, a adăugat el.

Acest lucru înseamnă că ar putea trece săptămâni până când câştigătorul cursei din Georgia pentru Senat va fi cunoscut, ceea ce ar putea lăsa în incertitudine cine va deţine majoritatea în Senat, cu excepţia cazului în care democraţii vor reuşi să-şi învingă rivalii republicani din Nevada şi Arizona.

Senatul SUA are 100 de locuri, care în prezent sunt împărţite în mod egal între democraţi şi republicani. Diferenţa, pentru o majoritate democrată, o face vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, care este şi preşedintele Senatului. Mandatul senatorilor americani este de şase ani, iar la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţiale se reînnoiesc o treime din aceste mandate. La scrutinul din 8 noiembrie au fost în joc 35 de mandate. Raportul de forţe, potrivit rezultatelor de la alegeri valabile până în prezent, arată că raportul de forţe în Senat continuă să fie aproape egal: 48 de mandate au democraţii, 49 republicanii. Ar mai fi nevoie de două mandate revendicate de republicani pentru ca ei să deţină majoritatea. Unul dintre aceste mandate este disputat în Georgia în turul al doilea din 6 decembrie.

Însă un succes remarcabil al democraţilor în lupta pentru controlul Senatului este victoria obţinută în Pennsylvania, stat în care mandatul de senator aparţinuse unui republican. Aici, democratul John Fetterman l-a învins pe celebrul chirurg republican Mehmet Oz („Dr. Oz”) şi şi a sporit şansele partidului său de a avea controlul Senatului.

În Camera Reprezentanţilor, chiar şi o majoritate redusă, care pare asigurată, le va permite republicanilor să-i pună piedici preşedintelui democrat Joe Biden, blocându-i, în ultimii doi ani de mandat, iniţiativele legislative şi putând lansa eventuale anchete ce i-ar putea dăuna din punct de vedere politic. Cu toate acestea, republicanii s-au dovedit că sunt departe de succesul covârşitor al ”valului roşu” pe care îl preconizau.

Rezultatele par să arate că alegătorii îl pedepsesc pe Biden pentru economia lovită de inflaţie în creştere, dar atacă în acelaşi timp eforturile republicane de a interzice avortul.

Performanţele slabe ale unor candidaţi susţinuţi de Donald Trump, inclusiv în Georgia controversatul Herschel Walker, fost star al fotbalului american, arată că cetăţenii sunt sătui de haosul iscat de fostul preşedinte republican, ridicând semne de întrebare cu privire la posibila sa candidatură la algerile prezidenţiale din 2024, comentează Reuters.

Biden a spus că alegerile de marţi sunt un test al democraţiei americane într-un moment în care sute de candidaţi republicani au acceptat afirmaţiile false ale lui Donald Trump potrivit cărora alegerile prezidenţiale din 2020 au fost fraudate. Trump, care a jucat un rol activ în recrutarea candidaţilor republicani în cursa pentru Congres, a obţinut rezultate mixte. El a obţinut o victorie în Ohio, unde autorul ”Elegiei celor bătuţi de soartă”, J.D. Vance, a câştigat un loc în Senat. Cu toatea acestea, Oz a pierdut cursa pentru Senat în Pennsylvania, iar Doug Mastriano, un alt aliat al lui Trump, a fost învins cu uşurinţă în cursa pentru funcţia de guvernator al statului. Între timp, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ar putea candida contra lui Trump în 2024, a câştigat alegerile la o diferenţă de aproximativ 20 de procente, conform Edison.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dezvăluiri șocante în urma audierilor Boeing din Congresul SUA: "A fost vorba de bani. Pentru asta au murit acei oameni"
Dezvăluiri șocante în urma audierilor Boeing din Congresul SUA: "A fost vorba de bani. Pentru asta au murit acei oameni"
Congresul american a avut două audieri separate miercuri, 17 aprilie, cu privire la siguranța avioanelor Boeing. Experții și avertizorii de integritate au spus că Boeing știa de toate...
Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Haos în parlamentul Georgiei. Un proiect de lege privind "agenții străini" a iscat o încăierare violentă VIDEO
Bătaie în parlamentul georgian, luni, 15 aprilie, în timp ce deputaţii partidului de guvernământ erau pregătiţi să avanseze un controversat proiect de lege privind "agenţii străini"....
#alegeri sua 2024, #Georgia, #al doilea tur, #republicani, #democrati, #congres SUA , #alegeri SUA