Situație incertă la Sectorul 5. Când se vor organiza alegerile și cine sunt principalii candidați

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 21:50
11303 citiri
Situație incertă la Sectorul 5. Când se vor organiza alegerile și cine sunt principalii candidați
Decizia organizării alegerilor anticipate la Sectorul 5 îi aparține prefectului Toni Greblă FOTO Ionuț Mureșan

Deși au trecut mai bine de două luni de când primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără conducător după ce Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, actorii decizionali nu se grăbesc cu organizarea alegerilor anticipate.

Cine decide organizarea alegerilor

Conform legii, prefectul Capitalei este cel care dă ordinul pentru organizarea alegerilor anticipate, după care Guvernul stabilește data exactă. Actualul prefect, Toni Greblă, fost membru PSD, nu a dat însă semne că ar dori organizarea lor prea curând. Totodată, acesta nu este obligat de lege să declanșeze procesul de organizare a alegerilor și nu există nici termen până la care să aibă loc alegeri anticipate.

În prezent, social-democrații nu-și doresc organizarea prea curând a alegerilor întrucât nu au stabilit clar pe cine vor susține - pe Piedone junior sau Alexandru Petrescu. Actualmente, interimatul de la Sectorul 5 este asigurat de către social-democratul Constantin-Ion Melnic, deși anterior Piedone își delegase atribuțiile viceprimarului Mircea Nicolaidis, coleg de partid în PPU-SL. Schimbarea a venit după ce consilierii locali au invalidat decizia lui Piedone și au adoptat un proiect de hotărâre prin care a fost numit Melnic. Decizia a primit 22 de voturi „pentru” din 27. Liberalii au votat și ei în favoarea deciziei. Totodată, deși mandatul de intarimat este stabilit pentru o perioadă de șase luni, acesta poate fi prelungit până la organizarea alegerilor anticipate.

Cine se luptă pentru fotoliul de primar

Cu toate că s-au anunțat deja o serie de candidați pentru Sectorul 5, lupta va fi una incertă, mai ales în ce privește tabăra social-democraților care încă nu au stabilit un candidat. Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu Piedone, ar vrea să candideze pentru funcția lăsată vacantă de tatăl său din partea PSD, însă, conform unor surse politice, există multe voci din partid care se opun.

De notat însă, că Piedone junior a obținut în decembrie 2020 un mandat de parlamentar pe listele PSD, după o negociere în trei: Cristian Popescu Piedone (tatăl său) – Marcel Ciolacu - Dan Voiculescu. Mai întâi, Piedone a bătut palma cu Dan Voiculescu și a candidat la Primăria Sectorului 5 sub sigla PPUSL, partidul fondat de patronul Antenei 3. Apoi, în schimbul susținerii media, Marcel Ciolacu a oferit câteva locuri eligibile pe listele PSD pentru oamenii de încredere ai lui Voiculescu.

Vlad Popescu își bazează candidatura pe sprijinul mediatic oferit de trustul lui Dan Voiculescu, precum și pe infrastructura lăsată de către tatăl său. Cu toate astea, ultimul cuvânt de spus îl va avea PSD București, filială condusă de către Gabriela Firea. Aceasta din urmă vrea însă să meargă pe mâna lui Daniel Florea, fostul primar PSD al Sectorului 5. De cealaltă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu și l-ar dori candidat pe vicepreședintele PSD Sectoru 1 Alexandru Petrescu.

În urmă cu o lună, pe 28 iunie, Daniel Florea și-a anunțat candidatura la alegerile pentru Sectorul 5, însă fără ca Marcel Ciolacu să-și fi dat acordul. O zi mai târziu, filiala PSD din București a fost în haos și, pentru a discuta despre această situație, consilierii social-democrați au realizat o prezență fizică record la una dintre ședințele de CGMB la care participarea era online. Pentru că nu aveau un alt loc de întâlnire, social-democrații s-au adunat pentru a plănui cum să-i pună bețe în roate lui Daniel Florea.

Din tabăra liberalilor și-a anunțat candidatura vicepreședintele sectorului 5, Mario de Mezzo. Deși acesta a făcut anunțul încă de la finalul lunii mai, filiala liberală încă nu și-a arătat susținerea pentru acesta.

Propunerea USR: fost concurent la „Vara ispitelor”

USR și-a anunțat candidatul pe 30 mai, în persoana lui Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției și fost concurent la emisiunea tabloid „Vara Ispitelor”. La anunțul candidaturii sale au fost prezenți mai mulți „grei” ai partidului precum președintele USR Cătălin Drulă, președintele USR București Vlad Voiculescu și fostul șef al Senatului Anca Dragu.

Alexandru Dimitriu, omul propus de USR, a fost secretar de stat în ministerul Justiției în perioada în care USR se afla la guvernare, iar în prezent este lider al grupului de consilieri locali USR Sector 5.

Totodată, conform CV-ului personal, Dimitriu a participat în trecut și la emisiunea de tip tabloid „Vara Ispitelor” de la Pro TV, unde a mers alături de prietena sa de la acea vreme, Cosmina Păsărin. Cuplul a devenit cunoscut atunci după ce Păsărin l-a înșelat pe omul propus de USR la Sectorul 5 cu fotomodelul Bogdan Vlădău, în fața camerelor de filmat. După această experiență, Dimitriu și-a finalizat studiile juridice iar în 2015 a luat diploma de doctorat cu calificativul „Summa Cum Laude”.

Înainte de a se înscrie în partidul PLUS, în anul 2019, Dimitriu a fost timp de zece ani membru PNL, în perioada 2003-2013. „Membru fără nicio implicare, respectiv fără a fi candidat intern sau extern pentru vreo funcție”, notează Dimitriu în CV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
#alegeri sectorul 5, #alegeri anticipate, #prefectul capitalei, #Toni Grebla, #Piedone, #PSD, #USR , #stiri PSD