Putin cheamă populația să dea dovadă de „patriotism” și să meargă la vot pentru o „Rusie puternică, prosperă şi liberă”

Joi, 14 Martie 2024, ora 13:58
2006 citiri
Putin cheamă populația să dea dovadă de „patriotism” și să meargă la vot pentru o „Rusie puternică, prosperă şi liberă”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin Foto: X/ President of Russia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a chemat joi, 14 martie, poporul rus să dea dovadă de „patriotism” îndemnând populaţia să meargă la vot pentru alegerile prezidenţiale programate în Rusia între 15 şi 17 martie, relatează AFP.

Putin le spune rușilor că a participa la alegeri înseamnă exprimarea sentimentelor patriotice.

„Vă cer să ieşiţi la vot şi să vă exprimaţi poziţia civică şi patriotică, să votaţi pentru candidatul pe care l-aţi ales, pentru un viitor luminos pentru iubita noastră Rusie”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs video difuzat de televiziunea de stat. „A participa astăzi la alegeri înseamnă să vă arătaţi sentimentele patriotice”, a subliniat el.

Vladimir Putin a făcut joi apel inclusiv la alegătorii din regiunile anexate ale Ucrainei, cerându-le să se unească pentru a determina viitorul Rusiei şi să voteze la alegerile prezidenţiale din această săptămână - pe care le va câştiga fără emoţii. El a adăugat că acest sentiment patriotic este deosebit de răspândit în zonele din estul şi sudul Ucrainei deţinute în prezent de forţele ruseşti - unele de la lansarea invaziei din 2022, altele capturate de separatiştii susţinuţi de Rusia încă din 2014.

Vladimir Putin a declarat că opţiunile patriotice au fost clare pentru locuitorii din regiunea Donbas din estul Ucrainei şi din Novorossia - termenul ţarist pentru regiunile sudice ale Ucrainei - care au votat în favoarea anexării la Rusia în cadrul referendumurilor organizate în 2022 şi denunţate de ţările occidentale ca fiind ilegale. „Ei au votat la referendum, în cele mai dificile condiţii, în favoarea unificării cu Rusia şi vor face din nou alegerea lor în zilele următoare”, spune Putin.

„Participanţii la operaţiunea specială vor vota, de asemenea,. Ei sunt un exemplu pentru toţi ruşii”, a declarat Vladimir Putin, referindu-se la soldaţii ruşi trimişi pe front în Ucraina.

„Este esenţial să subliniem coeziunea şi determinarea noastră şi să mergem înainte împreună. Fiecare vot este important şi semnificativ”, a mai spus Vladimir Putin într-un discurs video difuzat prima dată în Extremul Orient rus, conform diferenţei de fus orar. „Prin urmare, vă cer să vă exercitaţi dreptul la vot în următoarele trei zile”, a îndemnat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, aflat la putere ca preşedinte sau ca prim-ministru din anul 2000, se confruntă cu trei adversari „de carton” în cele trei zile de vot care încep vineri. Niciunul dintre contracandidaţi nu l-a criticat. Sondajele de opinie arată că el este susţinut de majoritatea ruşilor, un sondaj realizat luna trecută de Centrul Levada acordându-i un sprijin de 75%.

Doi candidaţi care sperau să intre în cursa prezidenţială cu o platformă prin care să ceară încetarea războiului din Ucraina, descris oficial de Rusia drept o „operaţiune militară specială”, au fost declaraţi neeligibili.

În discursul său video, Vladimir Putin a mai declarat că toţi alegătorii doresc să vadă o Rusie puternică, prosperă şi liberă „pentru a îmbunătăţi nivelul de trai şi calitatea vieţii”.

Alegerile prezidenţiale, care durează trei zile, încep cu deschiderea secţiilor de votare în Extremul Orient rus la ora locală 8.00 (joi, 22.00 ora României) şi se încheie cu închiderea celor din Kaliningrad, duminică, la ora 20.00 (ora României).

”Așa arată alegerile lui Putin": O bătrână din Donbas este nevoită să voteze sub amenințarea mitralierei VIDEO/FOTO
14.03.2024 18:18 - ”Așa arată alegerile lui Putin": O bătrână din Donbas este nevoită să voteze sub amenințarea mitralierei VIDEO/FOTO
Ucraina a cerut comunităţii internaţionale joi, 14 martie, să respingă rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia. Kievul cataloghează drept o ”farsă” scrutinul care va avea loc...
Putin cheamă populația să dea dovadă de „patriotism” și să meargă la vot pentru o „Rusie puternică, prosperă şi liberă”
14.03.2024 13:58 - Putin cheamă populația să dea dovadă de „patriotism” și să meargă la vot pentru o „Rusie puternică, prosperă şi liberă”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a chemat joi, 14 martie, poporul rus să dea dovadă de „patriotism” îndemnând populaţia să meargă la vot pentru alegerile prezidenţiale programate...
Alegeri prezidențiale în Rusia: 112 milioane de ruși așteptați la urne. Văduva lui Navalnîi cheamă rușii la un protest masiv duminică
14.03.2024 09:44 - Alegeri prezidențiale în Rusia: 112 milioane de ruși așteptați la urne. Văduva lui Navalnîi cheamă rușii la un protest masiv duminică
Rușii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. Vladimir Putin candidează pentru un al cincilea mandat. În lipsa unei opoziţii reale, se întrevede o nouă victorie pentru...
#alegeri Rusia, #putin, #chemare, #vot, #rusi, #patriotism, #alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin , #stiri Vladimir Putin