Putin a ieșit în lume să-și sărbătorească victoria contestată de Occident. Liderul rus şi-a făcut apariţia la un mare concert VIDEO

Luni, 18 Martie 2024, ora 19:23
2771 citiri
Putin a ieșit în lume să-și sărbătorească victoria contestată de Occident. Liderul rus şi-a făcut apariţia la un mare concert VIDEO
Vladimir Putin FOTO X

Vladimir Putin a salutat "întoarcerea la patrie" a teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova, fiind aclamat luni, 18 martie, de mulţimea adunată în Piaţa Roşie pentru a sărbători realegerea sa, cu un scor zdrobitor, pentru un al cincilea mandat, în urma unor alegeri prezidenţiale lipsite de opoziţie, relatează AFP.

Putin, care se află la putere de aproape un sfert de secol, a obţinut 87,28% din voturi la alegerile desfăşurate de vineri până duminică, inclusiv în regiunile din Ucraina a căror anexare a fost revendicată de Moscova.

Kremlinul a descris rezultatul ca fiind "excepţional", în timp ce opoziţia din exil l-a denunţat ca fiind "fără legătură cu realitatea".

Preşedintele în vârstă de 71 de ani şi-a făcut apariţia în cursul serii în Piaţa Roşie, unde avea loc un concert pentru a sărbători 10 ani de la anexarea peninsulei Crimeea, primul act al războiului de agresiune pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Întâmpinat de mulţime cu strigăte de "Rusia! Rusia!", Vladimir Putin a urcat pe scenă însoţit de cei trei rivali ai săi de la alegerile prezidenţiale şi a asigurat mulţimea că ţara va merge înainte "de mână" cu teritoriile luate Ucrainei.

"Revenirea la patrie s-a dovedit a fi mai dificilă, mai tragică, dar am reuşit şi acesta este un mare eveniment în istoria statului nostru", a declarat Vladimir Putin într-o alocuţiune rostită înainte de a cânta imnul rus la unison cu mulţimea adunată la poalele zidurilor Kremlinului.

Potrivit Reuters, Putin a mai declarat că oficialii au raportat la începutul zilei de luni că au fost restabilite legăturile feroviare de la Rostov, în sudul Rusiei, către oraşele ucrainene Doneţk, Mariupol şi Berdiansk, controlate de Rusia, şi că vor urma şi alte îmbunătăţiri.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după o intervenţie a forţelor sale speciale. În septembrie 2022, ea a revendicat anexarea altor patru regiuni din Ucraina pe care le ocupă parţial: Doneţk şi Luhansk, în est, şi Herson şi Zaporojia, în sud.

Mulţimea de spectatori prezenţi la acest concert patriotic şi-a exprimat sprijinul pentru Vladimir Putin, după mai bine de doi ani de ofensivă militară în Ucraina şi sancţiuni occidentale grele. "Vladimir Putin este fundamentul ţării noastre. Am încredere în el", spune Victoria, o tânîră în vârstă de 23 de ani, care nu a cunoscut alt lider al Rusiei decât Putin.

Kremlinul a făcut ca alegerile prezidenţiale să demonstreze "încrederea" ruşilor în preşedintele lor: ceilalţi trei candidaţi au fost toţi pe aceeaşi linie cu Putin, fie că era vorba de Ucraina sau de represiunea care a culminat cu moartea opozantului Aleksei Navalnîi într-o închisoare din Arctica, în februarie.

Opoziţia a reuşit totuşi să îşi facă simţită prezenţa la aceste alegeri prezidenţiale, adunându-se duminică la prânz în secţiile de votare, stricând buletinele de vot sau invalidându-le prin scrierea numelui "Navalnîi" pe ele. Este ceea ce a făcut şi văduva sa, Iulia Navalnaia, atunci când a votat la ambasada rusă din Berlin. Echipa defunctei, care acuză Kremlinul că l-a ucis pe opozant, spune că scorul obţinut de Putin nu are "nicio legătură cu realitatea".

Partenerii Rusiei l-au felicitat pe Vladimir Putin pentru realegerea sa: liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat că rezultatul a arătat "sprijinul deplin al ruşilor", în timp ce preşedintele iranian Ebrahim Raissi a calificat-o drept o "victorie solidă". Premierul indian Narendra Modi a îndemnat la consolidarea relaţiei "speciale" dintre cele două ţări, iar liderii Venezuelei, Nicaraguei, Cubei şi Boliviei au salutat, de asemenea, rezultatul alegerilor.

La rândul lor, Berlinul, Londra, Parisul şi şeful diplomaţiei europene au criticat votul pentru că a fost lipsit de libertate, fără opoziţie şi în plină represiune. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că îl vede pe Putin ca pe un om "beat de putere" care vrea să "domnească pentru totdeauna".

În discursul său de asumare a victoriei de duminică seara, Vladimir Putin a zugrăvit imaginea unei Rusii "consolidate" care nu se va lăsa "intimidată" de Occident.

Pe front, însă, întreaga săptămână a fost marcată de bombardamente soldate cu victime şi incursiuni ale luptătorilor înarmaţi din Ucraina pentru a arăta Rusiei că nu este în siguranţă pe teritoriul său. În regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, aceste atacuri s-au soldat cu cel puţin 15 morţi începând din 12 martie, potrivit autorităţilor locale.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#alegeri rusia 2024, #alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #anexare Crimeea Rusia , #stiri Vladimir Putin