Tensiuni între PSD și PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi. Ce-și reproșează cele două formațiuni

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 03:40
4390 citiri
Tensiuni între PSD și PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi. Ce-și reproșează cele două formațiuni
Alegerea primarilor în două tururi a fost mereu un subiect tensionat al partidelor FOTO Ziare.com

Coaliția de guvernare este marcată de noi neînțelegeri după ce o parte dintre liberali s-au abținut de la un vot pentru respingerea unui proiect de lege care viza revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Proiectul de lege a fost inițiat de AUR și a fost supus la vot marți, 12 aprilie. Cu toate că acesta nu părea inițial că are vreo șansă, la votul final din Camera Deputaților PSD și UDMR s-au opus categoric proiectului, în timp ce liberalii au fost divizați. Concret, 31 de aleși liberali din totalul de 60 s-au abținut de la vot, printre aceștia fiind și nume cu greutate precum liderul de grup al deputaților liberali Gabriel Andronache, vicepreședintele Camerei Florin Roman sau vicepreședintele PNL Robert Sighiartău. Inițiativa legislativă a fost întoarsă astfel înapoi în comisiile parlamentare.

Critici din partea PSD

Liberalii au fost criticați apoi în spațiul public de vicepreședintele Camerei Deputaților Daniel Suciu (PSD), care i-a acuzat pe aleșii PNL că au încălcat discuția internă din coaliție pe această temă.

„Cred că trebuie să fim cu toţii mai atenţi, în special în coaliţia guvernamentală reprezentată în Parlament, vizavi de voturi importante, sensibile. Şi nu trebuie să votăm după un vot cu alt vot, sub impulsul unei emoţii, stimaţi colegi de la PNL. Vorbim de alegerea primarilor în două tururi şi, dacă ştiu eu bine, a existat o discuţie în coaliţie pe această temă şi cred că cineva a greşit la acest vot. Nu-i niciun fel de problemă. S-a întors la comisii şi vom rezolva această mică problemă. Am un mesaj inclusiv pentru primarii PNL: va rămâne vot într-un singur tur”, a declarat Daniel Suciu.

De cealaltă parte, liberalii au explicat că urmează să mai fie o discuție în coaliție pe acest subiect și că abia ulterior va fi luată o decizie. Acesta a mai subliniat că de-a lungul timpului, partidele au luat această decizie în funcție de calculele politice.

”Nu am avut o discuţie şi această discuţie trebuie să aibă loc în BPN. Trebuie să facem nişte calcule pragmatice. Va conta tot anul 2024 şi strategia PNL pentru anul 2024. Depinde foarte mult dacă vom fi în alianţă cu cineva, dacă nu vom fi, vom merge singuri. Nici USR nu e avantajat, dacă va fi o bătălie între PNL şi PSD”, a precizat liberalul.

Ghimpe și pentru vechea coaliție

Cu toate că alegerea primarilor în două tururi a fost intens promovată în timpul campaniei electorale atât de PNL cât și de USR, ideea a picat încă de la negocierile pentru formarea primei coaliții, drept dovadă fiind faptul că alegerea primarilor în două tururi nu s-a regăsit nici măcar în programul de guvernare.

La începutul anului trecut, USR subliniat că această temă va fi intens dezbătută în cadrul unei comisii speciale de Cod electoral. Deși această comisie a fost prmisă încă din 12 ianuarie anul trecut, ea nu a mai apărut niciodată.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#alegeri primari doua tururi, #PNL, #PSD, #tensiuni PNL PSD , #criza coalitie