Alegeri parlamentare în Ungaria: Cine clatină fotoliul de premier al naționalistului Viktor Orban

Duminica, 03 Aprilie 2022, ora 07:53
4616 citiri
Alegeri parlamentare în Ungaria: Cine clatină fotoliul de premier al naționalistului Viktor Orban
FOTO: Facebook / Orbán Viktor

Cetățenii maghiari se prezintă la vot, duminică, pentru a decide cum va arăta Parlamentu șil de la Budapesta în următorii patru ani. Partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, şi-a menţinut avansul faţă de o alianţă a opoziţiei în apropierea alegerilor naţionale, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

Un sondaj realizat la sfârşitul lunii martie şi publicat recent a plasat sprijinul pentru partidul naţionalist Fidesz înaintea alegerilor din 3 aprilie la 40%, faţă de 39% cât avea la sfârşitul lunii februarie.

Alianţa celor şase partide din opoziţie se situa la 32%, iar aproximativ 20% dintre alegători erau încă indecişi.

Într-un alt sondaj separat realizat de institutul de sondaje Zavecz Research între 21 şi 27 martie şi publicat marţi seara, Fidesz avea 39% din susţinere, iar alianţa opoziţiei 36%.

În rândul alegătorilor decişi, Fidesz avea 50%, în timp ce opoziţia se situa la 46%, a precizat Zavecz, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Cine este contracandidatul lui Viktor Orban

Viktor Orban se confruntă cu o opoziţie unită pentru prima dată de la preluarea mandatului în urma unei victorii zdrobitoare în alegerile din 2010.

Candidatul acesteia pentru funcţia de prim-ministru este Peter Marki-Zay, un independent care este în prezent primar al oraşului Hodmezovasarhely, un oraş din sudul Ungariei.

Potrivit sondajelor în rândul alegătorilor Fidesz, 37% consideră că invazia Rusiei în Ucraina a fost nejustificată, în timp ce 43% au spus că a fost justificată.

La nivelul întregului electorat, procentele respective au fost de 55% şi 28%.

Orban a condamnat atacul Rusiei, dar a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin.

De asemenea, el a refuzat să permită livrarea de arme către Ucraina prin Ungaria şi se opune cu fermitate sancţiunilor asupra energiei ruseşti, afirmând că acest lucru ar distruge o economie internă dependentă de gazul şi petrolul rusesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
#alegeri parlamentare, #Ungaria, #Viktor Orban, #opozitie , #alegeri ungaria 2022