Macron a pierdut majoritatea absolută în Parlament. Ce reforme ale președintelui francez sunt în pericol

Luni, 20 Iunie 2022, ora 13:45
4792 citiri
Macron a pierdut majoritatea absolută în Parlament. Ce reforme ale președintelui francez sunt în pericol
Emmanuel Macron a pierdut majoritatea in Parlament FOTO Captura video

La mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Emmanuel Macron a pierdut controlul asupra Adunării Naționale Franceze, în urma unei performanțe puternice a alianței de stânga și a extremei drepte.

Coaliția de centru a președintelui a pierdut zeci de locuri la alegeri, fapt ce duce la o fragmentare puternică a politicii franceze. Premierul recent numit, Elisabeth Borne, a spus că situația este fără precedent.

„Această situație reprezintă un risc pentru țara noastră, având în vedere și riscurile cu care ne confruntăm la nivel național și internațional”, a spus Borne. „Vom lucra de mâine pentru a construi o majoritate de lucru”. Premierul pare să aibă speranțe fără sorți de izbândă, având în vedere că celelalte două grupuri mai mari din Adunare nu sunt nici pe departe interesate de colaborare. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a fost ferm că Franța nu este neguvernabilă, dar a spus că va necesita multă imaginație.

Liderul de extremă stângă, Jean-Luc Mélenchon, se bucură de succesul său în reunirea partidelor importante din stânga cu comuniștii și verzii, într-o alianță numită Nupes. El le-a spus susținătorilor că partidul prezidențial este complet ruinat și că toate posibilitățile sunt acum în mâinile lor. Alianța sa devine acum cea mai mare forță de opoziție din Franța, deși sondajele de opinie au indicat că ar fi putut avea performanțe și mai bune.

Între timp, Marine Le Pen și partidul ei de extremă-dreapta Rassemblement National erau, de asemenea, într-o dispoziție foarte bună, după ce au transformat opt ​​locuri în 89. Oamenii sunt cei care au vorbit, a spus ea: Aventura lui Macron s-a încheiat și el a fost trimis într-un guvern minoritar. Purtătoarea de cuvânt Laure Lavalette a declarat că Adunarea Națională reflectă acum mai bine opiniile alegătorilor francezi și că partidul se va angaja într-o „opoziție constructivă”.

Dacă premierul spera ca republicanii de dreapta să ajute la formarea unei majorități funcționale, mesajul lor nu a fost imediat încurajator. Președintele partidului, Christian Jacob, a spus că rezultatul a fost un „eșec usturător” pentru un președinte care plătește acum pentru armonizarea cu cinism a extremelor Franței.

El nu mai este Jupiter, a spus Dominique Rousseau, profesor de drept constituțional, referindu-se la o poreclă anterioară care ridiculizează presupusa dorință de putere a lui Macron.

„Pentru domnul Macron, acești cinci ani vor fi doar despre negocieri și compromis parlamentar”, a spus el pentru AFP. Titlurile ziarelor de luni au variat de la o „palmă” pentru Macron la un „cutremur” politic, temerile de paralizie politică și de „lipsa de guvernabilitate” Franței.

Totul a fost extrem de diferit în aprilie, când Macron a învins-o decisiv pe Marine Le Pen și a câștigat un al doilea mandat de președinte. Avea mai mult de 300 de locuri, dar pentru a-și menține majoritatea absolută avea nevoie de 289 - și a rămas cu 245.

Mai mult de jumătate dintre alegători s-au abținut, cu o prezență la vot de 46,23%.

Într-un discurs încurajator adresat susținătorilor săi, Mélenchon a spus că rezultatul a marcat eșecul moral al lui Macron, acuzând partidul de guvernământ că a activat extrema dreaptă.

În urmă cu cinci ani, Emmanuel Macron a valorificat un val de optimism, aducând o nouă cohortă de parlamentari din societatea civilă. Noile chipuri au apărut de data aceasta din Nupes și Rassemblement National.

Printre parlamentarii aleși pentru Nupes, care înseamnă Noua Uniune Populară Ecologică și Socială, se numără o cameristă de hotel care și-a condus colegii într-o luptă pentru salarii și condiții mai bune. Rachel Keke a promis că va dansa în Adunare dacă reușește să-l învingă pe un fost ministru al sportului. „Acest lucru le va oferi celorlalte cameriste încrederea de a nu se subestima”, a spus ea la radioul francez.

Ce reforme sunt în pericol?

Președintele Macron a promis că va aborda criza costului vieții, dar rivalii săi au idei foarte diferite despre cum să o rezolve. Propunerile sale mari au fost reformarea beneficiilor, reducerea impozitelor și creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Reforma vârstei de pensionare va fi deosebit de greu de realizat, deși va atrage sprijin din partea republicanilor.

Apoi, există propuneri de a trece către neutralitatea carbonului și ocuparea deplină a forței de muncă. Și a oferit recent o „nouă metodă” de guvernare cu o mai mare implicare a societății civile, propunând un Consiliu Național format din localnici pentru a face Franța mai democratică.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#alegeri Franta, #alegeri Franta turul doi, #Emmanuel Macron , #alegeri Franta