Drepturile femeilor, în pericol dacă extrema-dreaptă va obține multe voturi la alegerile pentru Parlamentul European

Vineri, 08 Martie 2024, ora 21:45
1959 citiri
Drepturile femeilor, în pericol dacă extrema-dreaptă va obține multe voturi la alegerile pentru Parlamentul European
Protest pentru drepturile femeilor FOTO Pixabay

Pentru drepturile femeilor, alegerile pentru Parlamentul European din iunie ar putea fi un moment decisiv – și nu într-un sens bun, scrie Politico.eu.

În condițiile în care partidele de extremă dreaptă obțin câștiguri semnificative în rândul alegătorilor din Uniunea Europeană, grupările de partide de dreapta și de extremă dreaptă din Parlament vor culege probabil beneficiile. În special, grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație (ID) și grupul de dreapta Conservatori și Reformiști europeni (ECR) urmează să dețină mai multe locuri decât oricând.

La nivel local și național, partidele afiliate acestor grupuri au încercat să reducă sau să elimine drepturile cheie ale femeilor, cum ar fi accesul la avort și legislația privind nediscriminarea și egalitatea de gen.

„În anii precedenți, multe dintre aceste drepturi au fost înlăturate sau amenințate în mod semnificativ” în unele țări ale UE, a declarat Jéromine Andolfatto, ofițer de politică și campanie la Lobby-ul european al femeilor.

Partidul de dreapta din Polonia, Lege și Justiție, a interzis avortul în majoritatea cazurilor în 2020, măsură pe care noul prim-ministru Donald Tusk lucrează acum să o abroge. Între timp, guvernul lui Viktor Orbán din Ungaria a impus ca gravidele să asculte bătăile inimii fătului înainte de a putea face avort.

În Italia, guvernul de coaliție de dreapta a fost criticat pentru că nu a protejat femeile prin reducerea finanțării programelor de combatere a violenței de gen. Partidul de extremă dreaptă din Spania, Vox, care este prezent în mai multe guverne de coaliție la nivel local și regional, a renunțat la departamentele însărcinate cu promovarea egalității și, în unele cazuri, a suprimat orice mențiune despre violența bazată pe gen sau drepturile LGBTQ+.

„Dreapta și extrema dreaptă ar putea încerca să reproducă la nivelul UE măsurile restrictive pentru care susțin la nivel național”, a adăugat Andolfatto.

Gabriele Abels, profesor de politică comparată și integrare europeană la Universitatea din Tübingen, a declarat că realizările UE ar putea fi amenințate sub un Parlament European de înclinație conservatoare, care ar eroda treptat drepturile femeilor în loc să le atace direct.

„Dacă există o balansare spre dreapta la alegerile europene, aceasta va afecta cât va susține următorul Parlament European drepturile femeilor”, a spus ea.

Potențiala inversare în Parlament vine după un mandat legislativ în care Uniunea Europeană a făcut progrese semnificative în ceea ce privește egalitatea de gen.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a creat un portofoliu dedicat Comisiei pentru a depune un efort pentru egalitatea de gen și salarizare în UE.

Între timp, parlamentarii au adoptat o legislație care promovează transparența salariilor și egalitatea pe piața muncii și sunt în prezent pe cale să adopte o directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, care urmează să fie primul instrument juridic care să ofere protecție la nivelul UE victimelor violenței de gen, notează Politioc.eu.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
#alegeri europarlamentare 2024, #Parlamentul European, #drepturile femeilor, #extrema dreapta , #stiri Europa