Cum a ajuns să fie îngropată tema alegerilor în două tururi. PSD nici nu vrea să audă, PNL e împărțit

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 21:50
5400 citiri
Cum a ajuns să fie îngropată tema alegerilor în două tururi. PSD nici nu vrea să audă, PNL e împărțit
Liderii celor două partide din coaliție au uitat de alegerile în două tururi FOTO colaj ziare.com / Facebook

În 2020, înaintea campaniei electorale, una dintre principalele promisiuni ale PNL era revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Această temă devine însă o temă uitată încetul cu încetul, inclusiv printre rândurile liberalilor.

Pe 3 februarie 2020, vicepreședintele PNL Rareș Bogdan afirma că este „obligația noastră” de a milita pentru alegerea primarilor în două tururi. Declarații similare au fost făcute inclusiv și de către președintele Klaus Iohannis, care susținea că reprezintă un „pas esențial” pentru a garanta perspectiva noilor alegeri.

"Avem nevoie de o noua majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără si modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de patru ani", afirma Klaus Iohannis în septembrie 2020.

PNL, împărțit privind alegerile în două tururi

Opiniile din interiorul PNL rămân în continuare divizate în privința acestui subiect, existând numeroși edili care ar avea probleme în scenariul alegerilor în două tururi. Totodată, diviziunea de opinii din interiorul PNL pe această temă s-a putut observa și în urmă cu câteva săptămâni când a fost supus la vot în Parlament un proiect de lege care viza revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Atunci, o parte dintre liberali s-au abținut de la vot.

Deși inițial inițiativa venită la propunerea AUR nu părea să aibă vreo șansă, la votul final din Camera Deputaților PSD și UDMR s-au opus categoric acestui proiect, în timp ce 31 de deputați PNL din totalul de 60 s-au abținut de la vot. Istoric, PSD și UDMR s-au împotrivit cu fiecare ocazie asupra revenirii la alegerea primarilor în două tururi, motivul principal fiind că ar pierde mai multe primării decât ar câștiga din această formulă.

Liberalii au fost taxați atunci în spațiul public de către social-democrați, care i-au acuzat pe deputații PNL că încalcă discuțiile din interiorul coaliției de guvernare. Deși liberalii au afirmat ulterior că se va reveni asupra acestui subiect, el a devenit din nou îngropat sub preș.

România ignoră recomandările

Potrivit unui raport întocmit de Expert Forum (EFOR), țara noastră a ajuns să ignore sute de recomandări venit din partea a diverse instituții europene, pe subiecte privind finanțare politică sau alegeri. Potrivit datelor, cele mai multe recomandări ignorate de România se referă la organizarea alegerilor locale, acolo unde se ignoră aproximativ 120 de recomandări.

„Cel mai mare eșec rămâne probabil elaborarea unui Cod Electoral, care este tergiversată de foarte mult timp, din lipsă de interes politic – partidelor politice mari le convine fragmentarea legislativă, neclaritatea pe alocuri și reglementările lacunare care pot duce la interpretări arbitrare. Chiar dacă au fost făcute eforturi pentru a transforma Legea 208/2015 privind organizarea alegerilor parlamentare într-o formă de referință pentru acte normative, măsurile nu sunt suficiente, iar dezordinea legislativă riscă să afecteze integritatea alegerilor din 2024, precum și gradul de eficiență în organizarea lor”, a mai transmis EFOR.

Încercare eșuată

La finalul lui 2020, alegerea primarilor în două tururi reprezenta o temă promovată și de către USR, însă la formarea coaliției alături de PNL și UDMR, tema a căzut din cauza împotrivirii formațiunii maghiare. Reforma nu s-a regăsit nici măcar în programul de guvernare al coaliției de atunci.

Cu toate astea, PNL și USR promiteau că nu vor renunța și anunțau în spațiul public că această temă va fi intens dezbătută în cadrul unei comisii speciale de Cod electoral. Aceasta, citată inclusiv de EFOR, nu a mai apărut niciodată. Mai mult, după noua coaliție cu PSD, alegerea primarilor în două tururi a dispărut complet de pe buzele liberalilor.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#alegeri doua tururi, #PSD, #PNL, #coalitie de guvernare, #alegeri locale , #comasare alegeri