De ce refuză Guvernul să organizeze alegeri la Sectorul 5 SURSE

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 21:50
6027 citiri
De ce refuză Guvernul să organizeze alegeri la Sectorul 5 SURSE
Guvernul nu se grăbește cu organizarea alegerilor FOTO Guvernul României

La aproape cinci luni de la condamnarea fostului primar al Sectorului 5 Cristian Popescu-Piedone, poziția încă nu a fost ocupată de un edil cu puteri depline, iar, conform unor surse politice, Guvernul nici nu se grăbește în acest sens.

Primăria Sectorului 5 al Capitalei a rămas oficial fără primar la o lună de la condamnarea lui Piedone. Pe 9 iunie, prefectul Capitalei Toni Greblă a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar, iar potrivit legii, Guvernul a avut la dispoziție 90 de zile pentru a organiza alegeri parțiale. Termenul expiră însă pe 10 octombrie, în contextul în care alegerile trebuie anunțate cu cel puțin 35 de zile înainte.

Drept consecință, miercuri, 21 septembrie, candidatul USR pentru Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a anunțat că a dat în judecată Guvernul, MAI și Autoritatea Electorală Permanentă, susținând că instanța va obliga autoritățile să respecte legea și să organizeze alegeri la Sectorul 5. Anterior, acesta a depus și o plângere penală în acest sens.

„Nu îi interesează nici că riscă puşcăria, în urma plângerii penale depuse. Instanţa îi va obliga să respecte legea şi să organizeze alegeri la Sectorul 5! Am dat în judecată Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală permanentă pentru ca instanţa să îi oblige să îşi îndeplinească atribuţiile şi să dea Hotărârea de Guvern care stabileşte data alegerilor”, a transmis candidatul USR.

Alegerile nu sunt pe agenda Guvernului

Deși conform legislației Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să trimită către Guvern proiectul pentru organizarea alegerilor, lucru care încă nu s-a întâmplat, nici executivul nu se grăbește cu organizarea alegerilor. Surse politice de la vârful Guvernului au declarat pentru Ziare.com că alegerile de la Sectorul 5 nu sunt deocamdată în plan, motivând că în prezent există „probleme mai importante care trebuie rezolvate mai întâi” precum legile Educației, criza energetică ori pachetul privind legile siguranței naționale.

Un alt motiv pentru care coaliția de guvernare nu se grăbește cu organizarea alegerilor este că PSD și PNL încă nu au candidați definiți pentru sectorul 5. Din tabăra liberalilor și-a anunțat candidatura vicepreședintele sectorului 5, Mario de Mezzo. Deși acesta a făcut anunțul încă de la finalul lunii mai, filiala liberală încă nu și-a arătat susținerea pentru acesta și nu a anunțat oficial un candidat.

Nici în tabăra social-democraților nu s-a stabilit concret un candidat, iar tensiunile sunt din ce în ce mai mari. Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu Piedone, ar vrea să candideze pentru funcția lăsată vacantă de tatăl său din partea PSD, însă, conform unor surse politice, există multe voci din partid care se opun, motivând că ar afecta imaginea partidului. Conform unor sondaje interne realizate de PSD si citate de G4Media, acesta are cele mai mari șanse de victorie, bazându-se și pe sprijinul mediatic oferit de trustul lui Dan Voiculescu, din a cărui partid (PPUSL) face parte precum și pe infrastructura lăsată de către tatăl său.

Pe 28 iunie, Daniel Florea și-a anunțat oficial candidatura la alegerile pentru Sectorul 5, însă fără ca Marcel Ciolacu să-și fi dat acordul. Acesta nu a reușit să obțină sprijinul partidului, motiv pentru care pe 14 septembrie a anunțat că demisionează din PSD.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#alegeri anticipate, #alegeri partiale, #sectorul 5, #Cristian Popescu Piedone, #PNL, #PSD, #Daniel Florea , #stiri politice