Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”

Luni, 18 Martie 2024, ora 03:00
3070 citiri
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
PSD-PNL ar obţine 43,7% din voturi la alegerile europarlamentare FOTO Pexels

Anul 2024 este probabil unul dintre cei mai importanți ani din epoca modernă atât pentru România, care va avea patru rânduri de alegeri, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, în contextul prognozelor sumbre care arată că pentru prima dată, populiștii și naționaliștii din Parlamentul European ar putea forma o alianță puternică, capabilă să influențeze viitorul Uniunii Europene în următorii ani. Pe plan intern, incertitudinea politică în privința candidaților pentru alegerile locale, în special la Primăria Capitalei, este un subiect important de discuție în spațiul public. Peste toate acestea se adaugă recentul anunț al președintelui Klaus Iohannis care îi confirmă candidatura la postul de secretar general al NATO.

Cristian Pîrvulescu, politolog și decan al facultății de Științe Poltiice din cadrul SNSPA a vorbit în rubrica „Cu fața la alegători” despre pericolul pe care îl constituie ascensiunea extremei drepte în Parlamentul European și despre cum poate modela aceasta viitorul Europei. De asemenea, a atins subiectele interne, alegerile locale și competiția pentru Primăria București și a vorbit despre șansele președintelui Klaus Iohannis de a obține cea mai importantă funcție în cadrul NATO.

„Poate să aibă o dimensiune pe care nu a mai avut-o până acum. Lucrurile, desigur, vor depinde de situația efectivă pe care o vom constata în seara zilei de 9 iunie, dar ne așteptăm ca cele două grupuri care reprezintă extrema dreapta, alter-europenii, anti-europenii și așa mai departe să crească ca număr, fără însă să poată să schimbe în mod diametral compoziția Parlamentului European.”, a declarat politologul.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Profesorul Cristian Pîrvulescu a precizat că acest lucru depinde foarte mult de modul în care se vor construi alianțele ulterioare alegerilor europarlamentare.

„În România, această mecanică electorală pe care o va reprezenta comasarea va limita impactul extremei drepte. Trebuie să spunem că nu este vorba despre un impact pur și simplu. Este un vot de protest, un vot anti-sistem, care exista în toate societățile.”, mai spune acesta.

Cristian Pîrvulescu, prezent la un eveniment în afara țării pe tema democrației europene a precizat că reprezentanții Portugaliei au vorbite despre impactul major pe care rețelele de socializare l-au avut asupra votanților tineri care au optat pentru extrema dreaptă, completând că, în momentul de față, „este cool să votezi extrema dreaptă și pro-fascism”. „Cum era în urmă cu câțiva ani cool să votezi cu extrema stângă, spre exemplu”.

„Situația este complicată, dar nu este disperată. Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă este democrația europeană. Vom avea un șoc și vom vedea dacă după șocurile succesive pe care le-am văzut, și anume criza economică, criza migranților, criza COVID, toate acestea împreună au marcat sau nu societatea europeană. Pe cea românească au marcat-o cu siguranță”, a completat Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu a punctat faptul că, de regulă, la alegerile intermediare se votează cu partide anti-sistem, dar a precizat, în același timp, că deși avea rezultate foarte bune la europarlamentare, partidul UKIP, pro-BREXIT, nu intra în Camera Comunelor din Parlamentul Britanic.

„Așteptarea este ca alegerile intermediare, așa cum sunt alegerile europene, care nu sunt importante pe plan național, dar sunt importante pentru a demonstra dinamica partidelor, să joace un rol.”, a spus acesta.„Este un efect în sociologia electorală, în analiza alegerilor și comportamentelor electorale care se numește «Efectul vagonului cu orchestră». Lumea se duce după cei care se declară câștigători, nu neapărat care sunt câștigători și efectul acesta riscă, spre exemplu, în cazul în care extrema dreaptă din România obținea un rezultat foarte bun, să facă ca toate alegerile să fie în mare măsură afectate. Comasarea alegerilor schimbă puțin datele problemelor, dar nu știm cât de mult”, a mai spus Pîrvulescu.

Acesta a dat apoi un exemplu sociologic de comportament electoral care se referă la coagularea electoratului în jurul celor care „se declară câștigători”.

„Este un efect în sociologia electorală, în analiza alegerilor și comportamentelor electorale care se numește «Efectul vagonului cu orchestră». Lumea se duce după cei care se declară câștigători, nu neapărat care sunt câștigători și efectul acesta riscă, spre exemplu, în cazul în care extrema dreaptă din România obținea un rezultat foarte bun, să facă ca toate alegerile să fie în mare măsură afectate. Comasarea alegerilor schimbă puțin datele problemelor, dar nu știm cât de mult”, a mai spus Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu, despre alegerile locale și blocajul pe candidatura PSD-PNL la Capitală

În ceea ce privește blocajul de la vârful PSD și PNL pe tema candidaților pentru Primăria Capitalei, profesorul Cristian Pîrvulescu a spus că Nicușor Dan putea fi combătut de alianța PSD-PNL cu un candidat pe profilul actualului primar al Capitalei.

„Contracararea lui Nicușor Dan la București, pentru că este cel mai importat post care va fi disputat, simbolic, pe 9 iunie, ar fi fost mult mai simplă cu un candidat care să aibă profilul lui Nicușor Dan, dar să fie sprijinit de cele două partide. Ei bine, acest candidat nu există”, a punctat sociologul.

El este de părere că sondajele au fost făcute doar pentru a justifica această revenire la soluția candidaților separați, doar că niciunul dintre candidații celor două partide nu are șanse reale să învingă.

„De gândit s-au gândit de multă vreme, pentru că primele discuții legate de un candidat comun le-am auzit acum doi ani de zile. Lucrurile vor fi evoluat în funcție de situația generală. PSD a amânat comasarea alegerilor pentru că a vrut liste comune. Listele comune de la București trebuiau să anticipeze listele comune pentru alegerile prezidențiale.”, a mai adăugat Pîrvulescu.

Despre ultimele sondaje apărute în spațiul public, Cristian Pîrvulescu spune că acestea sunt ”doar o fotografie de moment”, având în vedere că nu a început încă campania electorală.

În ceea ce privește scorul lui Cristian Piedone în sondaje, politologul spune că „nu a fost surprins” de popularitatea sa, dar crede că în ciuda susținerii pe care o are din partea unui post de televiziune important, Piedone „nu va avea resursele electorale necesare până la capăt”.

El este de părere că dacă PSD, PNL și Dreapta Unită vor avea fiecare candidatul ei, iar la cursa electorală se mai daugă și Piedone, atunci favorit este Nicușor Dan.

„Este evident favorit, pentru că mă aștept ca și unii liberali și poate chiar și unii social-democrați moderați să voteze în acea direcție, tocmai pentru că votul este și rațional, oamenii calculează care este cel mai util vot cu putință și vor face tot felul de calcule.”, a mai spus Pîrvulescu.

Despre o posibilă problemă de legitimitate și reprezentativitate la votul pentru Prămăria Capitalei, în cazul unei curse strânse, politologul spune că acest lucru putea fi rezolvat sau măcar ameliorat prin votul în două tururi și că am putea asista la un blocaj major la Primăria București.

„Ne putem imagina următoarea situație. Primarul în funcție câștigă, dar pentru că există o opoziție politică, majoritatea în consiliu este opusă și se va ajunge la blocaj. Este un mare risc ca în București să se ajungă la blocaj”, a avertizat Pîrvulescu.

El afirmă că PSD, PNL și UDMR sunt principalii interesați să păstreze actualul sistem de vot într-un singur tur la locale pentru a-și asigura dominația în teritoriu și că acesta este și motivul pentru care există traseism politic.

„Neavând partide ideologice, singura soluție pentru a câștiga localități este să preiei un primar existent, șansele lui de a fi reales sunt foarte mari, sunt excepții primarii care nu sunt realeși, mai puțin în orașele mari.”, a mai spus

Acesta a completat cu o statistică care arată că aproape 90% dintre primari au fost realeși la localele din 2020, spunând că este nevoie de un efort „extraordinar de mare” pentru a înfrânge un primar în funcție.

Pîrvulescu este de părere că separarea candidaților la Primăria București dezavantajează ambele partide, dar în același timp, nici opțiunea candidatului comun nu le oferea prea mari șanse de a câștiga Capitala.

„Au încercat sportivi care aveau notorietate, oameni de afaceri care nu au neapărat notorietate. Au și niște consultanți în orice caz, dar și reprezentanții partidelor au niște idei fixe despre cum se câștigă notorietatea. Acum, despre domnul Burduja și capacitatea sa de creștere, și eu și dumneavoastră avem capacitate de creștere, pentru că nu suntem cunoscuți suficeint. Asta nu înseamnă că vom și crește.”, concluzionat Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu despre șansele lui Klaus Iohannis la șefia NATO

Decanul facultății de Științe Politice este convins că președintele României are „toate șansele” să fie numit secretar general al NATO, atâta timp cât nu apare un alt contracandidat în afară de Mark Rutte.

„Pentru simplul motiv că două state și-au manifestat deja opoziția clară și categorică față de Mark Rutte. În momentul în care domnul Orban spune că nu va sprijini această candidatură, atunci nu va sprijini și nu cred că este cineva atât de naiv încât să-și imagineze că Joe Biden l-ar putea convinge pe Orban Viktor, după diferendele care există în momentul acesta între Budapesta și Washington. Vizita pe care Orban a făcut-o lui Doland Trump în Florida, declarații legate de caracterul dictatorial al regimului din Ungaria al lui Viktor Orban”, a precizat politologul.

Cristian Pîrvulescu este de părere că Rutte este un „politician experimentat” care va înțelege blocajul care se prefigurează și că este o așteptare legitimă a statelor din est să ocupe funcții importante.

„Domnul Rutte este un politician experimentat și va înțelege foarte bine lucrul acesta. Faptul că și Turcia se împotrivește complică și mai mult lucrurile. Protestele pentru o candidatură din Vest a statelor baltice și Poloniei sunt importante. Eu cred că președintele Iohannis nu a făcut un anunț, așa cum sugerează unii.”, a spus Pîrvulescu.

Politologul a mai spus că nu vede de ce Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan nu l-ar susține pe Klaus Iohannis.

Puteți urmări interviul integral mai jos:

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#alegeri 2024, #extremism, #Parlamentul European, #PSD, #PNL, #Klaus Iohannis, #NATO , #alegeri 2024