Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 03:40
5481 citiri
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Vot FOTO / Hepta

Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public.

Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din 2020, când PNL a obținut un scor de aproape 35%, iar obiectivul a devenit conservarea mandatelor, întrucât sistemul actual de vot într-un singur tur avantajează primarul în funcție. Alegerea primarului în două tururi de scrutin este contestată de mult timp de către PSD și UDMR, care ar fi clar dezavantajați de schimbarea sistemului electoral, însă oferă mai multe șanse partidelor mici.

Sociologul Alfred Bulai și politologul Cristian Pîrvulescu au vorbit pentru Ziare.com despre beneficiile democratice ale alegerii primarilor în două tururi, pe cine avantajează acestea și care sunt schimbările majore care ar putea apărea în administrațiile locale dacă acest sistem ar fi implementat.

Alfred Bulai este de părere că atâta timp cât PSD și PNL se află la putere, nu se va face această schimbare.

”Dacă se fac două tururi, de regulă, în funcție de spațiul politic local, poți să ai cu totul alți candidați. La București, de exemplu, există șansa să câștige al doilea candidat. La turul al doilea există șansa ca cel de pe locul doi, care intră în al doilea tur, să obțină de fapt voturi de la mai mulți. De exemplu cum este la prezidențiale. PSD intră mereu în al doilea tur și nu câștigă. Pentru că nu au majoritatea critică de peste 50% + 1, iar toți ceilalți se coalizează”, a precizat sociologul.

El a subliniat faptul că o trecere la sistemul cu două tururi de vor la locale ar putea răsturna situația chiar și în zonele tradițional controlate de UDMR.

”În multe locuri în Ardeal există primari de la UDMR care sunt pe primul loc pentru că sunt deja treizeci și ceva la sută maghiari în oraș. Dacă ar fi două tururi, în mod sigur nu mai au mandatul ”, spune acesta.

Alfred Bulai explică logica de vot a unui alegător în cazul unul al doilea tur de scrutin la locale.

”Sunt trei variante. Să nu mai mergi la vot că te dezamăgește, nu ai altă variantă, mai este varianta să meargă la vot, realist, în cazul ăsta, un usr-ist ar alege mai degrabă PNL decât alte partide, de exemplu AUR sau PSD. Un PSD-ist ar alege mai degrabă AUR. Desigur, depinde de multe alte lucruri”, spune acesta.

Sociologul spune că ideea, inițiativa, asumată la un moment dat de guvernul PNL în 2020, a fost abandonată de liberali pe motiv că ”între timp au obținut mai mulți primari”.

”Avem deja primari în funcție de nu știu câte mandate. Luați în calcul că și la sectoare absolut toți primarii ar putea să nu mai fie, cu două tururi. Tocmai pentru că în turul doi este posibil să ai mulți care să zică «hai să vedem pe altcineva»”, completează Bulai.

Profesorul Alfred Bulai spune că nu este vorba despre un sistem mai democratic decât altul, întrucât și în Marea Britanie este același sistem cu un singur tur de scrutin unde câștigătorul ia tot, dar crede că schimbarea este bună pentru prevenirea corupției.

”Este mult mai bine pentru comunități să ai un anumit gen de schimbare. Există și studii vis-a-vis de ce înseamnă schimbare. De ce credeți că numărul limitat de mandate există mai ales într-un număr mare de instituții sociale și politice. Cineva care stă ani de zile și cunoaște totul și controlează totul este greu de crezut că slujește democrația și cetățenii”.

Sistemul ce ar limita ascensiunea extremiștilor la putere

Profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, preconizează că anul acesta nu vor avea loc schimbări majore în teritoriu, după alegerile locale, în contextul în care se votează tot într-un singur tur.

”Sistemul electoral de la alegerea primarilor favorizează în așa măsură primarii în funcție, încât schimbări majore nu vor avea loc. De altfel și vedem, cele mai importante schimbări care se realizează, ca și în 2020, sunt prin cooptarea primarilor de la un partid la altul”, spune politologul.

Acesta subliniază faptul că în mai bine de două treimi din localități din România, „primarii nu se schimbă sau se schimbă foarte rar”, în condiții cu totul și cu totul speciale.

Politologul este de părere că un vot în două tururi la alegerile locale ar fi ”schimbat total paradigma” în majoritatea orașelor din România.

În plus, un astfel de sistem ar limita ascensiunea partidelor extremiste.

„Ar fi cea mai bună pentru democrația românească pentru că în felul acesta candidatul extremist, oricare ar fi el, ar avea mai puține șanse să ajungă în turul doi. Nu ar fi total fără șanse, dar ar avea mai puține.”, încheie acesta.

Alegerea primarilor în două tururi a fost asumată de PNL în 2020, fiind susținută de PMP și USR și chiar și de președintele Klaus Iohannis.

Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe modificarea codului electoral la acea vreme, însă PSD și UDMR, principalii dezavantajați de trecerea la 2 tururi de scrutin, au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, care a fost și adoptată.

La finalul anului 2020, la formarea coaliției alături de PNL și UDMR, tema a căzut din cauza împotrivirii formațiunii maghiare. Reforma nu s-a regăsit nici măcar în programul de guvernare al coaliției de atunci.

Cu toate astea, PNL și USR promiteau că nu vor renunța și anunțau în spațiul public că această temă va fi intens dezbătută în cadrul unei comisii speciale de Cod electoral.

Șansele ca subiectul să mai fie adus în față de liberali s-au diminuat semnificativ după ce PNL a obținut mai multe primării în 2020, cu un scor de aproape 35% și sau dispărut complet după intrarea partidului în coaliție cu PSD.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#alegeri 2024, #primar, #vot, #PNL, #PSD , #alegeri 2024