Scena politică cu doi ani înainte de alegerile din 2024. Șansele cu care pleacă fiecare partid: ”Ar domina inclusiv alegerile prezidențiale”

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 06:11
8574 citiri
Scena politică cu doi ani înainte de alegerile din 2024. Șansele cu care pleacă fiecare partid: ”Ar domina inclusiv alegerile prezidențiale”
Anul electoral 2024 poate răsturna situația politică din România FOTO Hepta

Anul 2024 este unul extrem de important din punct de vedere electoral, fiind marcat de alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. Anumite partide au început deja campania, mai mult sau mai puțin oficial, iar politicienii își fac calculele în speranța că vor rămâne sau ajunge la putere.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a conturat, pentru Ziare.com, un tablou al anului electoral 2024, analizând situația partidelor politice importante din România. În plus, a enumerat cei trei factori decisivi pentru cele mai importante alegeri, și anume cele prezidențiale.

PSD - cea mai favorabilă poziție

Adrian Zăbavă susține că PSD pleacă cu prima șansă în toate scrutinele din 2024 după ce a reușit să iasă din poziția de dușman al societății. Pe de altă parte, un lucru foarte important este dacă PSD va prelua funcția de premier și modul în care va gestiona guvernarea.

”Astăzi, cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, PSD e în pole position (n.r. - cea mai favorabilă poziție), ar pleca cu prima șansă în toate scrutinele din 2024. PSD a reușit să iasă din zodia lui 2019, momentul în care partidul era principalul dușman al societății, în care împărțea țara în două. A reușit să iasă din această poziție și să devină un partid care nu mai enervează, iar asta pentru PSD e extrem de important. Dacă PSD va continua să se ferească de această ură a unei părți de electorat, va avea o șansă bună să câștige alegerile prezidențiale.

Va fi foarte important dacă PSD va prelua poziția de premier și cum va gestiona guvernarea în toată această perioadă. Gestionarea guvernării e extrem de importantă pentru rezultatele din 2024 și este un drum destul de lung. Vorbim până la urmă de doi ani, se pot întâmpla multe. Dacă ne uităm în urmă, vedem că în ultimii doi ani am avut o pandemie și un război.

Marcel Ciolacu, dacă devine premierul României, va fi în pole position pentru a deveni candidatul PSD la alegerile prezidențiale, mai ales dacă PSD va avea rezultate bune la scrutinele anterioare alegerilor prezidențiale. Dar principala miză a omului politic Marcel Ciolacu e să-și păstreze poziția și după 2024”, explică Adrian Zăbavă.

PNL - stabilizare după eșecul guvernărilor anterioare

Legat de PNL, consultantul politic susține că ”s-a stabilizat”, însă există un semn foarte mare de întrebare cu privire la soarta partidului după ce Nicolae Ciucă nu va mai fi premier.

”PNL pare că s-a stabilizat după eșecul guvernărilor anterioare, cu sau fără USR. După intrarea la guvernare alături de PSD, PNL s-a stabilizat la un scor electoral decent. E adevărat, e un scor electoral care îi face dependenți de PSD. Dacă am trage linie azi și ne-am trezi în 2024, PNL ar fi la mâna PSD dacă ar vrea să guverneze mai departe și asta îi va limita mișcările politice foarte mult în următorii doi ani.

Un semn foarte mare de întrebare ține de ce se va întâmpla cu partidul și cu președintele său după momentul rotației, dacă va avea loc. Nicolae Ciucă, până în momentul de față, nu arată a politician și pare că nici nu va arăta. E adevărat, cota lui de încredere rămâne una bună, dar în contextul actual: a unei comunicări extrem de formale, de limitate, a unei situații speciale generată de război și de situația energetică. El e în continuare văzut drept militarul care e cerut de situație.

Funcția îi oferă vizibilitatea. Trecut în funcția de președinte al senatului, așa cum cel mai probabil se va întâmpla, Nicolae Ciucă va fi obligat să își caute momentele de expunere. Rămâne de văzut dacă se va menține în poziția de posibil candidat la prezidențiale odată ce va pierde funcția de premier”, explică Adrian Zăbavă.

AUR - miza unei armate în teritoriu

Situația este incertă în cazul partidului AUR pentru că doi ani de opoziție pot să aducă atât avantaje, cât și dezavantaje. Consultantul politic susține că miza AUR va fi creșterea în organizațiile locale, astfel încât Simion să aibă ”o armată” în teritoriu.

”AUR, astăzi, cu aproape doi ani înainte de primul scrutin din 2024, arată mai bine decât USR în opoziție. Are un lider care își pregătește cu rigurozitate candidatura pentru alegerile prezidențiale. Bătălia lui George Simion va fi intrarea în turul doi la alegerile prezidențiale. Timpul va fi hotărâtor, doi ani de opoziție fie îi pot aduce multe, fie îl pot decredibiliza. Am văzut situația recentă și pierderile de imagine pe care le-a avut. AUR și Simion au avut o creștere imensă pe spatele nemulțumirii sociale la adresa modului în care s-a gestionat pandemia, dar în momentul în care agenda s-a schimbat, poziționarea lor a fost în contradicție cu majoritatea românilor și cu o parte din cei care erau susținătorii lor.

Miza AUR va fi creșterea sa în organizațiile locale și capacitatea sa de a atrage candidați pentru alegerile locale. Fără să reușească să își creeze o armată în teritoriu, George Simion nu va avea o șansă de a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Ruperea actualei coaliții de guvernare ar fi o problemă extrem de mare pentru AUR pentru că în acel moment unul dintre cele două partide ar trece în opoziție și ar deveni automat principala voce de opoziție”, spune Adrian Zăbavă.

USR - în căutarea unei busole

Consultantul politic susține că USR este în continuare ”în căutarea unei busole” și că situația va fi foarte complicată dacă partidul rămâne la un procent de circa 10%.

”USR e în continuare în căutarea unei busole chiar și după ce frecușurile interne pare că au luat sfârșit, chiar dacă mai vedem plecări. E foarte posibil să mai vedem o serie de plecări în pragul anului electoral în cazul în care cei care ocupă funcții în momentul actual vor vedea că va fi imposibil să le păstreze și după anul 2024.

Cu un USR în buza lui 10%, e clar că pentru mulți parlamentari și aleși locali situația nu arată bine. Nu știu câți dintre actualii primari ai USR vor rămâne în funcție după 2024 dacă scena politică va rămâne asemănătoare.

Drumul politic al USR nu își găsește busola pentru că vine pe fondul unei situații în care un alt partid de opoziție i-a luat principala temă politică. Când USR a intra în politica românească, a promis o politică altfel și oameni noi. Valoarea de bază a schimbării, a noului, e similară și în discursul AUR.

USR a crescut foarte mult anterior pe tema anticorupției și cred că doar o revitalizare a acestei teme ar putea să scoată partidul din situația complicată în care e. Dacă economia va fi principala temă de campanie pentru 2024, lipsurile economice, greutățile născute în urma acestei perioade, perioadă ce poate duce la o criză economică, atunci cred că AUR ar fi avantajat în opoziție prin virulența anti sistem.

În funcție de cât de rău vom ieși din această perioadă va depinde și succesul celor din opoziție. Dacă 2024 va veni la finalul unei crize, atunci AUR pornește cu o șansă în anul electoral, nu neapărat de a câștiga alegerile, dar de a deveni un actor important în 2024-2028”, mai spune Adrian Zăbavă.

Cei trei factori decisivi pentru alegerile din 2024

Adrian Zăbavă mai spune că modul în care se vor desfășura alegerile, soarta coaliției și rezultatele anterioare alegerilor prezidențiale din 2024 vor fi hotărâtoare pentru întreg anul electoral și implicit pentru alegerile prezidențiale care rămân cele mai importante alegeri.

”Dacă alegerile locale vor fi concomitent cu cele parlamentare, va fi un lucru ce va influența decisiv rezultatele tuturor scrutinelor din 2024. În cazul în care actuala coaliție va hotărî și va reuși să organizeze alegeri locale și parlamentare concomitent, atunci cele două partide, PSD și PNL, partidele cu un număr extrem de mare de primari, vor fi foarte avantajate în alegerile parlamentare, urmând ca alegerile prezidențiale să vină pe acest fond.

Dacă PSD și PNL ar termina pe primele două locuri la alegerile parlamentare și locale, ar domina inclusiv alegerile prezidențiale.

Succesul coaliției de guvernare va fi hotărâtor pentru anul electoral 2024. E clar că un candidat comun al PSD-PNL la alegerile prezidențiale ar schimba cu totul jocul politic, dar e un scenariu cu șanse mici.

La fel de important pentru anul electoral 2024 va fi ce se va întâmpla la mijlocul acestui an cu privire la rotația de la putere. Preluarea funcției de premier de către Marcel Ciolacu îl va face un jucător important în perspectiva alegerilor prezidențiale”, concluzionează consultantul politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Omul de afaceri Emil Enache s-a înscris în partidul AUR și va candida la alegerile locale. Enache, cel care a condus protestele în Vama Albita, va deschide lista de consilieri locali la Husi,...
#alegeri 2024, #alegeri prezidentiale, #PNL, #PSD, #USR, #aur , #stiri politice