Cum a scăpat Ciolacu de incomoda Gabriela Firea printr-o „mutare disciplinară”. „Gabriela Firea nu se oprește aici. Așteaptă o nouă conjunctură favorabilă”

Joi, 21 Martie 2024, ora 03:25
18738 citiri
Cum a scăpat Ciolacu de incomoda Gabriela Firea printr-o „mutare disciplinară”. „Gabriela Firea nu se oprește aici. Așteaptă o nouă conjunctură favorabilă”
Gabriela Firea și Marcel Ciolacu FOTO Hepta

Medicul Cătălin Cîrstoiu a fost prezentat miercuri, 20 martie, în calitate de candidat oficial al coaliției PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, la eveniment fiind prezentă și Gabriela Firea, cea care se dorea a fi candidatul coaliției la București, dar care a sfârșit pe listele la europarlamentare și în funcția de coordonator politic al noului candidat comun.

Pe parcursul ultimelor luni, de când coaliția discută serios despre un candidat comun, Gabriela Firea nu a ezitat să-și arate nemulțumirea față de conducerea partidului social-democrat, care „nu s-a luptat destul pentru candidatura ei”. Mai mult, ea a spus la un moment dat că se caută orice variantă numai să nu fie ea candidat. Astfel, prin desemnarea lui Cîrstoiu drept candidat comun, conducerea PSD pare să scape de două probleme: divergențele cu PNL și de o posibilă coalizare în interiorul PSD în jurul Gabrielei Firea.

Analistul politic Ion M. Ioniță este de părere că Marcel Ciolacu și-a dorit această soluție a candidatului comun la Primăria Capitalei, iar în ceea ce privește PNL, aceștia nu ar fi avut oricum o altă soluție mai bună.

„Da, cred că și-a dorit foarte mult această soluție (n.red Marcel Ciolacu). În primul rând, pentru că a dorit o soluție comună cu PNL și în felul acesta a îndeplinit mai multe obiective. În al doilea rând, de a poziționa această alianță pentru toate rundele de alegeri din acest an, dincolo de alegerile europarlamentare și alegerile locale, cu candidat unic în București și în câteva municipii, dar și pentru restul campaniei electorale. Și pe de altă parte, probabil, nu și-ar fi dorit un alt pol de putere în partid reprezentat de doamna Firea. Așa încât crede că a fost soluția cea mai bună și pentru PSD, iar pentru PNL, nu aveau altă soluție”, a declarat Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Aceasta adăugat că nemulțumirea Gabrielei Firea se putea citi în limbajul non-verbal pe durata evenimentului de lansare a candidatului la Primăria Capitalei, care a avut loc miercuri.

„Parcă limbajul non-verbal al doamnei Firea arăta cu totul altceva decât atmosfera festivă de acolo. Părea foarte nemulțumită, dar discursul oficial a arătat că susține pe deplin candidatura. Era o diferență între limbajul verbal și cel non-verbal, la prima vedere, ca să spunem. Din moment ce a făcut acest pas, cred că și-a asumat că va merge alături de această campanie, cel puțin formal, de imagine.”, a spus acesta.

La evenimentul de lansare a candidatului PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, care a avut loc miercuri, 20 martie, Gabriela Firea, care a ținut și ea un discurs, nu a menționat numele candidatului în niciun moment și a vorbit în termeni generali despre candidatură.

„Dincolo de asta, care au fost jocurile în interiorul PSD, cred că și președintele Ciolacu s-a referit voalat la chestiunea asta. A spus că nu mai este vremea certurilor, a scandalurilor, că acum s-a ajuns la o soluție și că restul este trecut, adică disputele cu doamna Firea privind candidatura.”, a completat analistul.

Ion M. Ioniță a punctat faptul că Gabriela Firea se află într-un proces de adaptare la noua realitate politică și că așteaptă un nou moment favorabil.

„Uneori trebuie să te adaptezi sau să pleci și probabil că aceasta este și ecuația în care se află doamna Firea, încearcă să se adapteze noii realități politice și să aștepte un nou moment favorabil deoarece, cu siguranță, nu se oprește aici și nu cred că este pe deplin mulțumită cu rolul, între ghilimele, de a coordona o campanie electorală, e vorba de imagine aici, nu despre coordonarea unei campanii electorale”, a declarat acesta.

El este de părere că, probabil, PSD ar fi mers cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei, dacă ar fi fost vorba despre candidaturi separate și că în cazul unei contra performanțe a candidatului PSD-PNL, Gabriela Firea ar putea porni noi discuții în partid.

„Probabil că dacă PSD ar fi mers singur în alegeri nu ar fi putut să evite candidatura doamnei Firea. Era clar. Cred că doamna Firea nu se oprește aici. Nu se oprește nici măcar la acea candidatură la alegerile europarlamentare pe care nu a confirmat-o foarte clar. Cred că rămâne în continuare acolo. Așteaptă o nouă conjunctură favorabilă, dacă această soluție nu va merge, mă aștept ca în iunie să apară discuții în partid și doamna Firea să poată să spună: ”Vedeți că dacă nu ați mers cu mine nu ați reușit” și cred că e doar o etapă în acest moment”, a mai spus analistul politic.

Ioniță spune că funcția de primar general al Bucureștiului este „o rampă de lansare” pentru alte funcții.

„Evident că cine are Capitala are o rampă de lansare mare și s-a întâmplat acest lucru și până acum, se va întâmpla și de acum înainte, pentru orice candidat, dacă mai și performează. Nu este suficient să câștigi capitala, mai contează să și faci ceva, adică popularitatea ta să crească după aceea, nu să scadă.”, a spus analistul.

Firea, de la „candidat la candidatură” la coordonator politic de campanie pentru Cătălin Cîrstoiu

Gabriela Firea și-a exprimat de mult timp dorința de a candida pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, iar de atunci au existat mai multe contre între președinta PSD București și conducerea social-democrată.

După ce s-a declarat „candidat la candidatură”, Marcel Ciolacu a dat de înțeles că ea este prima opțiune în cazul unor candidaturi separate PSD și PNL la Primăria Capitalei. Liderul PSD a spus că cele două formațiuni așteaptă sondajele de opinie pentru a vedea dacă vor merge cu un candidat comun PSD-PNL independent sau cu un candidat comun din partea partidelor, în persoana Gabrielei Firea sau a lui Sebastian Burduja.

Pentru a forța mâna conducerii PSD, Gabriela Firea a comunicat decizia biroului PSD București de a o desemna candidatul partidului la Primăria Capitalei.

Sondajele au venit, însă coaliția tot nu părea mulțumită de niciunul dintre cei „testați”. După ce Ciolacu a spus că Firea este varianta principală a PSD, a lăsat să se înțeleagă că Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președintele PNL București „ar avea potențial de creștere”. Surse din PSD spuneau că Gabriela Firea nu ar fi avut un astfel de potențial.

Gabriela Firea nu a ezitat să își arate nemulțumirea față de conducerea partidului-social democrat, care, după spusele ei, „nu s-a luptat destul pentru candidatura ei”.

De altfel, fostul edil a declarat că era dispusă să candideze independent la primărie.

„Din motive politice, se pare că se caută orice variantă, numai să nu fiu eu candidat. Chiar cu riscul de a rămâne actualul primar în funcție. (…) Sunt dezamăgită pentru că o decizie simplă și care ar fi pus capăt coșmarului din Capitală s-a transformat într-un circ. Iar până vor da socoteală politicienii, vor suferi cetățenii. După ce se va anunța oficial candidatul stabilit de Coaliție, voi anunța public ce voi face în continuare”, a declarat la un moment dat Gabriela Firea.

Într-un final, luni, 18 martie, coaliția s-a decis să-l desemneze pe medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, candidat la Primăria Capitalei, spulberând orice șansă a Gabrielei Firea sau a lui Sebastian Burduja de a mai ocupa a doua cea mai importantă funcție din punctul de vedere al votului popular.

Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat marți, 19 martie, după decizia Coaliție, că „trebuie recuperat timpul pierdut”.

Ulterior, a apărut informația potrivit căreia Gabriela Firea va fi trimisă pe listele de la europarlamentare din partea coaliției și că fi coordonator politic al campaniei actualului candidat al PSD-PNL, alături de Sebastian Burduja, care a refuzat o candidatură la Sectorul 1.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi, 19 martie, despre renunţarea din partea partidului la candidatura Gabrielei Firea, că aceasta, dincolo de orgoliul personal de fost primar, este un jucător de echipă.

El s-a declarat convins că aceasta nu va pleca din partid, în urma deciziei ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul PSD - PNL la Primăria Generală.

Totul a culminat cu evenimentul de miercuri, 20 martie, în care Cătălin Cîrstoiu a fost prezentat oficial candidat al PSD-PNL la Primăria București, unde Gabriela Firea a ținut un discurs în care nu a menționat deloc numele medicului și a vorbit mai mult în plan general despre candidatura PSD-PNL.

Gabriela Firea încă nu a confirmat dacă va candida la alegerile europarlamentare, însă surse din interior PSD au confirmat că președinta PSD București va fi plasată mai sus pe lista comună.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#alegeri 2024, #Primaria Capitalei, #Gabriela Firea, #marcel ciolacu, #PSD , #alegeri 2024