Cum să renunți complet la dependența de alcool

Advertorial
Joi, 05 Octombrie 2023, ora 16:53
18678 citiri
Cum să renunți complet la dependența de alcool
Cum sa renunti complet la dependenta de alcool FOTO: freepik.com

Când vine vorba despre renunțarea la alcool, oamenii au motive diferite pentru a face această schimbare. Pentru unii este vorba doar despre o schimbare a stilului de viață - pentru a spune adio mahmurelii, pentru a dormi mai bine, pentru a pierde din excesul de greutate și pentru a avea mai multă energie. Pentru alții poate fi o provocare, pentru a sprijini o altă persoana care renunță la alcool.

Cel mai greu este însă pentru persoanele care sunt dependente de alcool. Pentru acestea, renunțarea la alcool este esențială atât din motive medicale, dar și din motive relaționale, deoarece alcoolismul duce la distrugerea relațiilor cu cei dragi, de la prieteni, până la familie.

Oricare ar fi motivul, vestea bună este că oricine se poate lăsa de băut. Iar dacă te gândești să elimini alcoolul din viața ta, este important să știi că nu ești singur.

Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, 1 din 7 adulți (14%) nu consumă niciodată alcool, iar mai mult de jumătate dintre ei (52%) spun că au consumat alcool în trecut sau au avut probleme cu alcoolul.

Renunțarea la alcool: metode și efecte

Ce trebuie să știi înainte de a renunța la alcool

În primul rând, dacă crezi că ai putea fi dependent de alcool, ar trebui să te consulți cu medicul tău sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății. Poți vorbi cu medicul de familie pentru a afla mai multe despre procesul de renunțare la alcool, precum servicii de sprijin, consiliere, etc.

Dacă ești dependent de alcool, nu înseamnă că nu poți renunța la alcool și că nu poți funcționa fără acesta. Trebuie să știi însă că renunțarea la alcool poate provoca simptome de sevraj, precum greața, transpirație și tremurături. Prin urmare, dacă ai astfel de simptome când renunți la alcool, poate fi periculos să renunți brusc la alcool fără un sprijin de specialitate, însă nu este imposibil.

Ce trebuie să știi despre potențiale simptome de sevraj de alcool

Efecte pe termen scurt

Chiar dacă nu ai fost un băutor înrăit, este posibil să ai unele efecte pe termen scurt atunci când renunți la alcool. Unele persoane se pot simți puțin iritabile, tremurânde sau obosite, sau pot constata că au dificultăți de concentrare, dificultăți de somn sau coșmaruri.

Aceste simptome pot apărea chiar dacă obișnuiești să bei puțin, dar regulat. Pentru majoritatea oamenilor, acestea trec destul de repede și sunt doar o fază temporară înainte de a începe să simtă beneficiile renunțării la alcool. Dar dacă resimți aceste simptome mai mult de cinci zile după ce ai încetat să bei sau dacă le consideri deosebit de supărătoare, apelează la medicul de familie sau la un medic specialist pentru sprijin.

Simptome fizice

Cei mai mulți oameni nu prezintă simptome fizice în urma renunțării la alcool. Dar dacă ești un băutor înrăit sau ești dependent de alcool, renunțarea la alcool poate provoca simptome grave de sevraj alcoolic. Aceste simptome pot include tremurături ale mâinilor, transpirație, dureri de cap, greață, vărsături, palpitații și lipsa poftei de mâncare. În cazurile severe, simptomele pot include convulsii, febră și chiar halucinații.

De aceea - pentru persoanele care sunt dependente de alcool - este important să vorbească cu un profesionist de sănătate avizat înainte de a se opri din băutură.

Ce trebuie să faci pentru a renunța la alcool

Atunci când ești gata să renunți la alcool, este important să urmezi câțiva pași esențiali pentru a-ți asigura succesul:

  • Fă-ți cunoscute intențiile (sprijinul celor dragi este important)
  • Evită tentațiile (aruncă orice urmă de alcool din casă și evită, pentru o perioadă, ieșirile în oraș cu prietenii sau mesele în familie, dacă se consumă alcool)
  • Încearcă ceva nou (un nou hobby, care să te țină ocupat, te poate ajuta să treci mai ușor peste această etapă)
  • Sărbătorește progresul (cu o masă specială, cu un articol de îmbrăcăminte, sau cu orice altceva dorești să te răsfeți).
  • Mergi la întruniri precum Alcoolici Anonimi, unde te vei întâlni cu persoane care trec prin situații similare. Este important să fii înconjurat de oameni care au trecut și trec prin același lucru, care înțeleg cu adevărat cum te simți și cărora te poți confesa mai ușor, fără teama de a fi judecat.
  • Apelează la tratamente ajutătoare. Pe piață există numeroase tratamente care te pot ajuta să renunți mai ușor la alcool.

Alcotox, picăturile antialcool care te ajută să renunți mai ușor la băutură

Pentru a face renunțarea la băutură mai ușoară, apelează la Alkotox, picături antialcool ușor de administrat, produse din ingrediente 100% naturale precum: extract de cimbru, extract de albăstrea, extract de armurariu, extract de mentă și extract din rădăcină de Kudzu.

Aceste picături au multiple beneficii precum: eliminarea poftei de alcool, reducerea celulelor hepatice deteriorate, eliminarea toxinelor din organism și calmarea sistemului nervos.

Picăturile sunt foarte ușor de administrat. Trebuie să iei, o singură dată pe zi, 20 de picături pe care le poți pune în puțină apă. Un flacon de 30 de mililitri costă doar 159 de lei.

Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este "alarmant", potrivit unui raport al filialei europene a Organizaţiei Mondiale a...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#alcool, #renuntare alcool, #dependenta alcool , #sanatate