Alcoolul: e mai bine fără

Autor: Julia Vergin (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 21:00
4689 citiri

Trei săptămâni fără o picătură de alcool. M-am simțit mai trează, mai în formă și mai relaxată. Julia Vergin povestește ce s-a întâmplat în corpul ei în acest timp.

Trezirea la 5:30 dimineața, o rundă de sport urmată de o alta cu răspunsuri vioaie la întrebările unui copil plin de viață, înainte de a-l duce la școală și a merge mai apoi la muncă. Timp de trei săptămâni, acest ritual matinal a fost mai ușor decât oricând: au fost cele trei săptămâni în care m-am abținut complet de la alcool.

Nici eu, nici Helmut Karl Seitz, directorul Centrului de Cercetare a Alcoolului (CAR) din Heidelberg, nu credem în coincidențe. Profesorul de medicină internă și gastroenterologie este sigur că în corpul meu s-au întâmplat multe în aceste trei săptămâni.

Faptul că mă dau lejer jos din pat înaintea fiului meu, care este un matinal, se datorează unui somn mult mai bun tocmai în absența alcoolului. „Alcoolul activează catecolaminele, care includ și adrenalină. Asta înseamnă o odihnă inadecvată noaptea”.

Wellness pentru organe

După doar o săptămână, ritmul de somn s-a normalizat, explică Seitz. Medicul subliniază în repetate rânduri că nu vorbim despre oameni dependenți de alcool, ci despre cei care beau din când în când, destul de regulat. ”Nu sunteți o băutoare cronică”, îmi spune Seitz de mai multe ori. Sunt atât de încântată că expertul pare să fie convins de asta, încât las declarația necomentată. Eu nu mai eram atât de sigură.

Cu toate acestea, abstinența nu a fost deloc dificilă pentru mine. Cu siguranță și pentru că m-a determinat să mă simt atât de confortabil în pielea mea. Pe lângă somn se normalizează și tensiunea arterială, spune profesorul de la Heidelberg. Alcoolul crește presiunea, iar durerile de cap și amețelile sunt simptome tipice.

Cei care evită alcoolul se pot bucura și de o digestie mai bună. "Există proteine în vilozitățile intestinului subțire care descompun alimentele. Aceste proteine se recuperează relativ repede", precizează medicul. Fără a intra în detalii: armonia din tractul gastrointestinal face ca viața să merite mai mult a fi trăită.

Și să nu uităm ficatul. Pentru organul nostru de detoxifiere, renunțarea la alcool este ca un fel de vacanță la wellness. Berea, vinul și țuica îngrașă ficatul. Această îngrăşare nici nu este atât de rea la început, explică Seitz. Dar este un prim pas spre ciroza hepatică.

Ficatul meu a trăit întotdeauna liniștit și discret în interiorul meu. Nu am putut simți nicio schimbare. "Indiferent în ce stadiu se află ficatul, dacă este doar puțin gras sau suferă deja o întărire avansată a țesutului: dacă eviți alcoolul, este întotdeauna bine pentru ficat. Întotdeauna se va recupera", subliniază gastroenterologul.

Nici zero alcool nu este o soluție

Abstinenţa a luat sfârșit după trei săptămâni și câteva zile, în compania unui prieten, la un șpriț. În mod surprinzător, ușoara amețeală mi s-a părut mai degrabă neplăcută decât distractivă. Iar a doua zi, de dimineață, am sărit peste exercițiile fizice de la ora 5:30.

”Procesele metabolice care descompun alcoolul nu mai pornesc automat”, îmi explică medicul. Metabolismul unui băutor destoinic știe ce are de făcut, dar metabolismul meu a avut probleme în a-și aminti de funcțiile pe care le are, ca urmare a pauzei de alcool.

Pentru viitoarele seri la un pahar de vin, profesorul Seitz îmi recomandă să beau suficientă apă. Alcoolul deshidratează organismul, circulația sângelui se înrăutățește, durerile de cap sunt garantate.

De asemenea, ar trebui să rămân la cantitatea recomandată de alcool. Pentru bărbați, aceasta înseamnă nu mai mult de un sfert de litru de vin pe zi. Femeile au voie să bea doar jumătate pe atât. Adică nici măcar un pahar!

De aceea mă întreb dacă mai merită să bei. Și sigur nu va dura mult până la următorul post de alcool...

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este "alarmant", potrivit unui raport al filialei europene a Organizaţiei Mondiale a...
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
#alcool, #renuntare alcool , #viata sanatoasa