Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Advertorial
Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 17:07
111086 citiri
Alcool la volan în 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie
alcool volan FOTO: avoalcool.ro

Este de notorietate faptul că, în România, dacă deții permis de conducere, nu îți este permis să conduci un vehicul după ce ai consumat alcool, indiferent în ce cantitate.

Recent, echipa de avocați avoalcool.ro a publicat o analiză privind consecințele la care se supun șoferii care conduc sub influența alcoolului. Conform informațiilor primite din partea unui avocat din cadrul echipei, acestea sunt perfect valabile și în cazul conducerii sub influența substanțelor psihoactive – droguri.

Cu toții cunoaștem faptul că alcoolul produce anumite modificări în organismul uman, care afectează capacitatea de acțiune, atenția, conștientizarea, perceperea unui pericol, iar circulația pe drumurile publice presupune ca toți participanții să aibă o stare psihică suficient de trează, pentru a putea preveni pericolele la care suntem expuși și, totodată, pentru a nu crea altele noi.

Așadar, dacă ai consumat o cantitate mică de alcool și apoi conduci un vehicul, ai încălcat legea și, în consecință, vei fi tras la răspundere.

Probabil ai auzit și faptul că nivelul de îmbibație alcoolică contează. Da, contează pentru că acesta face diferența dintre contravenție și infracțiune, putând fi avut în vedere și în cadrul procesului de aplicare a sancțiunii, în mod concret.

Dacă conduci cu o îmbibație alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de contravenție, iar dacă conduci cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ești pasibil de dosar penal, fapta constituind infracțiune.

Potrivit avocaților avoalcool.ro sau, după cum mai sunt cunoscuți în mediul online avocații specializați în infracțiuni rutiere cu specific alcoolemie la volan, avocat alcool la volan, dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice și fapta constituie contravenție, este important să cunoști faptul că nivelul îmbibației alcoolice îți poate aduce o amendă într-un cuantum mai mic sau mai mare ori avertisment, iar dacă fapta constituie infracțiune, în funcție de nivelul îmbibației alcoolice poți obține o pedeapsă mai redusă.

Potrivit art. 102, alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie și, conform informațiilor oficiale, în anul 2022 valoarea acestuia nu va mai crește, fiind înghețată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Astfel, în prezent, amenda este între 1.305 lei și 2.900 de lei. Dacă ai un nivel de îmbibație alcoolică foarte mic, legea îi permite agentului de poliție să individualizeze în mod concret sancțiunea, astfel încât îți poate acorda amendă în cuantumul minim ori chiar sancțiunea avertismentului. Însă, dacă nivelul îmbarcației alcoolice este mai mare, agentul de poliție îți poate aplica amenda în cuantum maxim, apreciind în funcție de toate împrejurările cauzei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”.

În acest sens, dacă fapta ta constituie deja infracțiune, nivelul îmbibației alcoolice va putea face diferența între a obține aplicarea amenzii penale sau pedeapsa cu închisoarea în limita minimă, respectiv un an și aplicarea pedepsei închisorii pe durata maximă.

În toate aceste ipoteze, este important să apelezi la serviciile unui avocat pentru a-ți putea contura strategia de apărare, folosindu-se de nivelul îmbibației alcoolice depistat, astfel încât să obții cea mai favorabilă soluție. El se găsește pe tabloul avocaților, publicat anual de Uniunea Națională a Barourilor din România, ori pe Google, căutând avocat drept penal sau sintagme asemănătoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#alcool volan, #pedeapsa, #alcolemie , #stiri auto