Firma străină care blochează o autostradă vitală din România: sudori în adidași, muncitori fără cască pe schele, promisiuni deșarte FOTO

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 14:45
87056 citiri
Firma străină care blochează o autostradă vitală din România: sudori în adidași, muncitori fără cască pe schele, promisiuni deșarte FOTO
Imagini surprinse pe șantierul administrat de societatea greacă Aktor la marginea Bucureștiului FOTO Facebook/ Irinel Scrioșteanu

Inspecțiile independente și oficiale prefigurează un nou dezastru pe un tronson de autostradă vital, care ar uni în premieră A1 de A2 și ar fi trebuit inaugurat integral în 2023.

Este vorba despre lotul 3 al inelului sudic din autostrada de centură a Bucureștiului, A0, șantier administrat de firma grecească Aktor SA. Tronsonul are o lungime de 17,97 kilometri și face legătura între autostrada A1 și DN6, între localitățile Bâcu și Bragadiru.

Contractul dintre statul român și Aktor a fost semnat în aprilie 2019, pentru suma de 173 de milioane de euro, prevăzând 12 luni de proiectare și 30 de execuție, pe un banal tronson de câmpie. Chiar și în aceste condiții, lucrarea ar fi trebuit predată până cel târziu la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, șantierul a ajuns în acest moment la un stadiu de doar 32%, fapt constatat de ministrul Transporturilor pe data de 5 aprilie a.c. Sorin Grindeanu a inspectat lucrările însoțit inclusiv de ambasadorul Greciei în România și a declarat atunci că administratorii firmei au promis că vor ajunge la 50% până în mai-iunie. În caz contrar, contractul va fi reziliat, a transmis Grindeanu.

Șantierul a fost filmat din dronă, pe toată lungimea lui, pe data de 15 aprilie, indicând faptul că mobilizarea-minune a celor de la Aktor nu s-a produs. Imaginile, mai jos:

Mai mult, pe data de 19 aprilie, lucrările au fost inspectate din nou, fără anunț prealabil, de Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Rezultatul anunțat de acesta este același ca în 5 aprilie: "stadiul fizic al lucrărilor este de 32%".

În plus, imaginile postate de Scrioșteanu pe Facebook arată mașini disparate pe șantier, muncitori fără echipament adecvat.

"Eu, dacă aș fi de la ITM Ilfov, și aș vedea pozele astea cu muncitori sudând în adidași, m-aș autosesiza în secunda 2. Plus cei de pe schele fără cască. Antreprenorii neserioși trebuie făcuți să înțeleagă că România nu e sat fără câini, nu e vestul sălbatic pe vremea goanei după aur, nu e un ținut sălbatic unde orice e permis", spune unul dintre cei care au comentat la postare.

Scrioșteanu susține că Aktor a primit deja mai multe sancțiuni financiare pentru întârzierea acestui proiect. În august 2022, de exemplu, a primit o amendă de 2,3 milioane de lei pentru lipsa de mobilizare pe lotul 3 din A0, în condițiile în care valoarea totală a contractului este de 854 de milioane de lei.

Teoretic, în cazul excepțional în care Aktor se va mobiliza, lucrările ar avea ca nou termen de finalizare primăvara anului 2024. O eventuală reziliere a contractului în iunie 2023, de exemplu, ar bloca șantierul cel puțin jumătate de an, până la contractarea unui nou constructor, iar lucrările ar fi terminate la sfârșitul anului 2024, în cazul fericit.

Aktor, care are nenumărate contracte pentru lucrări de infrastructură semnate cu statul român în ultimii ani, a avut mai multe probleme de mobilizare. Un caz notoriu este cel secțiunii Sebeș-Turda din A10, sector terminat cu mari întârzieri și unde o bucată de autostradă s-a surpat recent.

În 2010, consorțiul franco-elen Vinci-Aktor a fost selectat pentru construirea celor 58 de kilometri de autostradă între Comarnic şi Braşov. La scurt timp, asocierea a reziliat contractul susținând că statul român nu poate onora înțelegerea.

O nouă tentativă de construire a autostrăzii a avut loc în 2013, câştigătorul procedurii fiind Vinci – Aktor – Strabag. Consorțiul a eșuat să înceapă lucrările care ar fi trebuit realizate în parteneriat public-privat, nereușind să atragă finanțare.

Autostrada amintită nu este construită nici acum.

Când va fi gata inelul sudic din A0

Celelalte două tronsoane din inelul sudic al autostrăzii A0 sunt în stadiu avansat de construcție. Ambele sunt administrate de consorțiul turc format din Alsim Alarko Sanayi Tesisleri și Ticaret AS.

"Lotul 2 (n.r. - Bragadiru-Vidra) trebuie să fie gata în această vară, celălalt - lotul 1 - în toamna târzie, dar până la sfârșitul anului 2023 toți cei 33 de kilometri care reprezintă cele două loturi vor fi gata. Lotul 1 e 61%, lotul 2 este la 72% execuție. E foarte important să dăm drumul legăturii pe A0 Sud pe cele două loturi, iar în aprilie 2024 pe lotul 3", a mai declarat Grindeanu pe 5 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Aktor autostrada Romania, #autostrada A0, #intarziere autostrada bucuresti , #infrastructura