Ajutor financiar din România pentru Ucraina. Suma anunțată de ministrul Bogdan Aurescu

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 20:38
2948 citiri
Ajutor financiar din România pentru Ucraina. Suma anunțată de ministrul Bogdan Aurescu
Imagine cu urmările războiului din Ucraina FOTO Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC), în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, care se desfăşoară, marţi şi miercuri, la Bruxelles, context în care a anunţat o nouă contribuţie a României în sprijinul Ucrainei.

Pe agenda discuţiilor au figurat situaţia de securitate din Ucraina ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse şi implicaţiile războiului în planul securităţii regionale şi euroatlantice, sprijinul politic şi practic al NATO şi al aliaţilor pentru statul partener şi eforturile sale de apărare, precum şi stadiul reformelor interne din Ucraina. Au fost abordate şi necesităţile de sprijin consolidat ale autorităţilor de la Kiev şi populaţiei ucrainene, cu relevanţă şi pentru pregătirile aliate în curs pentru Summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc pe 11 şi 12 iulie.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul intervenţiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa organizării reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, în urma demersurilor susţinute ale Secretariatului Internaţional al NATO, sprijinite activ şi de România.

Aurescu a anunţat o nouă contribuţie a României în sprijinul Ucrainei, în valoare de 830.000 de dolari, pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), informează MAE.

"Această nouă contribuţie ilustrează angajamentul solid şi consecvent al României faţă de Ucraina şi vine în continuarea contribuţiei financiare de anul trecut (400.000 de dolari) dedicată întăririi rezilienţei şi capacităţilor de apărare ale Ucrainei", arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aliaţilor invitaţia de participare la prima conferinţă internaţională dedicată securităţii Mării Negre, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizată de către miniştrii de externe şi ai apărării din România şi Ucraina, eveniment ce va avea loc în data de 13 aprilie 2023, la Bucureşti.

Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina a marcat o dublă premieră, fiind prima sesiune ministerială NUC din ultimii şase ani şi prima reuniune oficială a NATO, cu participarea Finlandei ca membru cu drepturi depline al Alianţei.

Ucraina a fost reprezentată de către ministrul Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba. La reuniune a participat şi Suedia, ca stat aflat în etapele finale ale procesului de aderare.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Anchetatorii ruşi au transmis joi, 28 martie, că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume...
#ajutor, #bani, #Ucraina, #Bogdan Aurescu , #stiri Bogdan Aurescu