SUA pregătește pentru Taiwan aceeași schemă aplicată repetat în Ucraina: ajutor de 500 de milioane de dolari pentru arme

Sambata, 06 Mai 2023, ora 08:44
2023 citiri
SUA pregătește pentru Taiwan aceeași schemă aplicată repetat în Ucraina: ajutor de 500 de milioane de dolari pentru arme
Sisteme militare americane desfășurate în imediata apropiere a Taiwanului FOTO Hepta

Administraţia preşedintelui american Joe Biden planifică să trimită în Taiwan ajutoare pentru arme în valoare de 500 de milioane de dolari, recurgând la aceeaşi prerogativă de urgenţă utilizată de peste 35 de ori pentru Ucraina, a declarat vineri, 6 mai, o sursă familiarizată cu acest plan, informează Reuters.

"Ca parte a bugetului pentru 2023, Congresul a autorizat ajutoare pentru arme în valoare de până la un miliard de dolari pentru Taiwan folosind Presidential Drawdown Authority (PDA), un tip de autoritate de retragere care accelerează asistenţă de securitate şi care a fost utilizată pentru a trimite arme Ucrainei.

Această prerogativă, care îl autorizează pe preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului în timpul unei situaţii de urgenţă, ar fi prima dintr-o autorizarea de un miliard de dolari.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, propriul său teritoriu şi a crescut presiunea militară asupra insulei în ultimii trei ani şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce insula sub controlul ei. Luna trecută, China a organizat manevre de război în jurul Taiwanului, după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, la Los Angeles.

În februarie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a mărturisit în faţa Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că intenţionează să facă uz de autoritatea de retragere, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului. Purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze dacă SUA vor merge mai departe cu pachetul de ajutor de 500 de milioane de dolari. "Abordarea noastră rămâne în concordanţă cu politica de lungă durată a SUA... Lucrăm din greu pentru a ne îndeplini obligaţiile în temeiul TRA (Taiwan Relations Act) şi vom continua să facem asta", a spus purtătorul de cuvânt.

Din 1979, relaţia dintre SUA şi Taiwan este guvernată de TRA, care oferă o bază legală pentru a oferi Taiwanului mijloacele pentru a se apăra, dar nu mandatul ca SUA să vină în ajutorul Taiwanului dacă acesta este atacat.

Nu este clar când va fi acordat şi ce va cuprinde pachetul de ajutor pentru Taiwan, despre care a informat pentru prima dată Bloomberg.

Taiwanul se plânge de anul trecut de întârzieri ale livrărilor de arme de către SUA, aşa cum este cazul rachetelor antiaeriene Stinger, deoarece producătorii au direcţionat aprovizionările către Ucraina. O chestiune care i-a preocupat pe unii congresmeni americani.

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat joi că livrarea a 66 de noi avioane F-16V avansate din SUA a fost amânată din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#ajutor taiwan, #sua taiwan, #china rusia, #ajutor militar , #Taiwan