Persoanele cu venituri sub 600 de lei ar putea beneficia de ajutor judiciar: ”În România, mulţi oameni mor cu dreptatea în mână”

Marti, 15 Februarie 2022, ora 20:21
2362 citiri
Persoanele cu venituri sub 600 de lei ar putea beneficia de ajutor judiciar: ”În România, mulţi oameni mor cu dreptatea în mână”
Proiectul USR înlocuieşte pragurile fixe cu valori procentuale din salariul minim brut FOTO Pixabay

Românii cu venituri lunare sub 600 de lei ar putea beneficia de ajutor social, potrivit unei inițiative legislative depuse de trei parlamentari USR care are scopul de a facilita accesul la justiție.

Proiectul, depus de deputații Mihai Badea şi Oana Murariu şi senatorul Cristian Bordei, prevede modificarea condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru ca statul să acopere, total sau parţial, cheltuielile de judecată.

”În România, mulţi oameni mor cu dreptatea în mână din simplul motiv că nu-şi permit să suporte costurile pe care le presupune susţinerea unui proces civil. Taxele judiciare de timbru, împreună cu onorariile avocaţilor, experţilor tehnici judiciari şi executorilor judecătoreşti, ajung uneori la sume disproporţionat de mari faţă de veniturile justiţiabililor, care se văd nevoiţi să asiste neputincioşi la pierderea unor drepturi şi interese legitime. Actul normativ care se presupune că trebuie să-i ajute este vechi de 14 ani, iar pragurile de venit în funcţie de care se acordă ajutorul public judiciar au fost reduse semnificativ în 2011 şi, ulterior, s-au depreciat puternic din cauza inflaţiei şi a scăderii puterii de cumpărare a leului. Pe cale de consecinţă, în prezent există mult mai puţine persoane eligibile decât la momentul adoptării ordonanţei de urgenţă, prin care a fost transpusă în dreptul intern o directivă europeană având ca obiect tocmai stabilirea unor norme minime comune privind asistenţa judiciară”, a transmis deputatul USR Mihai Badea, într-un comunicat de presă al partidului.

La rândul ei, deputata USR Oana Murariu a spus că nu poate fi vorba de acces la justiţiei ”când actuala legislaţie prevede că eşti scutit de taxa judiciară de timbru dacă ai un câştig sub 300 de lei pe lună”.

”Câţi oameni mai câştigă sub 300 de lei pe lună? Cineva cu un venit peste 300 de lei, dar care de abia reuşeşte să se întreţină, să-şi ducă traiul de pe o zi pe alta, este obligat să plătească taxe judiciare de timbru care pot ajunge, în multe cazuri, la sume considerabile. Pentru a avea acces la justiţie trebuie să le conteşti, iar pentru asta e nevoie de ajutor specializat, aşa că totul ţine de bani. Ridicând aceste praguri nu facem decât să creăm posibilitatea ca mai mulţi cetăţeni să se poată adresa justiţiei. Vrem să facem reformă în justiţie şi să degrevăm instanţele, dar în acelaşi timp dorim ca cetăţenii să-şi poată exercita dreptul de a se adresa justiţiei şi de a avea parte de o soluţie justă”, a completat Oana Murariu.

”Constituţia prevede accesul liber la justiţie al tuturor cetăţenilor dar, în practică, valorile la care ajung astăzi taxele de timbru reprezintă un obstacol major pentru cei care doresc să-şi caute dreptatea. Prin iniţiativa noastră legislativă dorim să corectăm exact acest lucru prin actualizarea pragurilor de venit de la care se poate beneficia de ajutorul public judiciar în vederea plăţii taxelor de timbru. De asemenea, am schimbat exprimarea acestor praguri din valoric în procentual pentru a evita ca peste câţiva ani pragurile să devină din nou inoperabile din cauza rămânerii în urma creşterii nivelului veniturilor”, a adăugat senatorul USR Cristian Bordei.

Proiectul depus modifică OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Legislaţia acum în vigoare stabileşte că statul acoperă integral cheltuielile de judecată pentru persoanele al căror venit mediu lunar pe membru de familie este, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, mai mic de 300 de lei. În cazul în care venitul mediu lunar pe membru de familie se situează între 300 şi 600 de lei, statul acoperă 50% din cheltuielile de judecată.

Or, pragurile de 300 de lei, respectiv 600 de lei au fost stabilite în anul 2008, când salariul minim brut era 540 lei, iar 1 euro era 3,5 lei, iar de atunci ele nu au mai fost modificate. Evident, din această cauză, foarte puţini cetăţeni se mai încadrează pentru a beneficia de ajutor public judiciar.

Proiectul USR înlocuieşte pragurile fixe cu valori procentuale din salariul minim brut: 25% pentru acoperirea integrală de către stat a cheltuielilor judiciare, respectiv 50% pentru acoperirea a jumătate din cheltuieli.

Conform sursei citate, în acest fel, vechile plafoane sunt aproape dublate şi se asigură respectarea unui drept fundamental pentru o categorie defavorizată de cetăţeni. În plus, prin înlocuirea sumelor fixe cu procent din salariul de bază minim brut pe ţară se asigură actualizarea permanentă a criteriilor de acordare a ajutorului public judiciar, pe măsură ce cuantumul salariului de bază minim brut este ajustat prin hotărâre de Guvern.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#ajutor judiciar, #venituri mici, #USR, #proiect de lege , #stiri USR