Top 5 produse indispensabile pentru agricultură

Advertorial
Luni, 17 Octombrie 2022, ora 14:56
4415 citiri
Top 5 produse indispensabile pentru agricultură
FOTO Unsplash

Pe lângă resursele naturale oferite de terenurile de cultivare sau condițiile climaterice profitabile, agricultura este un sector care necesită investiții constante într-o serie de inputuri agricole. De la semințe și îngrășăminte, la adjuvanți de creștere și fitosanitarele utilizate pentru tratamentul și prevenția bolilor plantelor, iată mai jos care sunt principalele produse pentru diferite tipuri de culturi, indispensabile activității unui fermier.

1. Îngrășăminte pentru sol

Îngrășămintele necesare pentru a corecta deficiențele nutriționale ale solurilor se regăsesc pe piață într-o mare diversitate, astfel încât fiecare fermier să poată opta pentru varianta potrivită de produse pentru diferite tipuri de culturi agricole.

De exemplu, biostimulatorii de origine vegetală destinați agriculturii biologice stimulează creșterea, înflorirea și formarea fructelor, fiind și corectori ai deficiențelor sau cerințelor crescute de bor la diferite specii precum pomi fructiferi, floarea soarelui, sfeclă de zahăr sau rapiță. Aceștia furnizează aminoacizii necesari în procesele fiziologice ale plantelor, contribuind la dezvoltarea lor în fazele critice. În plus, ajută culturile să-și revină în urma unor condiții climaterice nefavorabile sau alte accidente de tip fitotoxicitate, secetă sau temperaturi scăzute.

Fertilizatorii foliari, pe de altă parte, conțin nivelul optim de nutrienți necesari fiecărui tip de cultură în parte, conținând formule echilibrate atât pentru agricultura intensivă, cât și cea bio. Fertilizarea foliară ajută la prevenirea și instalarea bolilor, fiind necesară în perioada de formare și umplere a boabelor.

2. Semințe

Pe lângă terenul agricol pe care îl deține un fermier, semințele necesare cultivării sunt resursele indispensabile obținerii culturii calitative dorite. Acestea își transmit valoarea direct asupra producției, și se consumă de obicei într-un singur ciclu. Calitatea ridicată, dar și soiurile rare sunt tot mai mult în atenția oricărui fermier care dorește să practice o agricultură performantă.

3. Produse fitosanitare

Măsurile de protecție împotriva dăunătorilor și bolilor sunt indispensabile pentru sănătatea plantelor și pentru culturi agricole calitative. Anumite erbicide au activitate sistemică, fiind preluate radicular și foliar, buruienile fiind distruse chiar după răsărire și reactivate după fiecare ploaie. În cazul plantelor răsărite, substanțele active pot fi preluate prin lăstari și rădăcini, contribuind la inhibarea diviziunii celulare și reducând procesele de respirație și fotosinteză.

Fungicidele sistemice au rol protector sau curativ, ajutând la inhibarea germinației sporilor și creșterile miceliului în perioadele de incubație, sau oprind infecțiile existente, iar insecticidele acționează, după caz, asupra ouălelor, larvelor sau adulților dăunătorilor.

4. Adjuvanți

Adjuvanții pot fi reprezentați de tratamente care accelerează descompunerea resturilor vegetale și ajută la regenerarea solurilor degradate sau exploatate în agricultură intensivă, ori de produse ce ajută la reducerea gradului de scuturare a silicvelor.

În acest caz, produsele adjuvante pot să formeze o structură de latex sau plasă care va reduce din gradul de deschidere a silicvelor, sau se pot regăsi în variante solubile în apă. Acestea din urmă formează o peliculă elastică semipermeabilă ce permite fructificațiilor să-și continue procesul de maturare, silicvele devenind mai rezistente la desfacere și scuturare. Culturile tratate astfel vor avea parte de o coacere uniformă.

5. Regulatori de creștere

Regulatorii de creștere au rolul de a limita creșterea în înălțime a plantelor, și de a le asigura stabilitatea și rezistența la cădere. Aceste tratamente stimulează dezvoltarea rădăcinilor și ancorarea lor mai bună în sol, iar datorită ingredientelor active se inhibă alungirea internodurilor și se stimulează dezvoltarea fraților secundari. Astfel, se previn căderile și se asigură evitarea pierderilor de producție.

Iată, deci, câteva tratamente și produse indispensabile, care îți pot asigura, ca fermier, culturi dintre cele mai productive și calitative.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#agricultura, #agricultura Romania , #agricultura