Ministerul Agriculturii dă o nouă lege prin care le pregătește firmelor în neregulă amenzi de până în 10.000 euro

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 23:39
3162 citiri
Ministerul Agriculturii dă o nouă lege prin care le pregătește firmelor în neregulă amenzi de până în 10.000 euro
Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de lege privind regimul de import al îngrășămintelor FOTO pexels.com

Comercianții de produse fertilizante și importatorii de îngrășăminte riscă amenzi colosale. Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de lege privind stabilirea unor măsuri aplicabile managementului produselor fertilizante, precum și pentru modificarea Legii nr. 232/2010 privind regimul de import al mostrelor de îngrășăminte și al îngrășămintelor.

Astfel, punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante care nu au marcaj CE, neînsoțite de declarația de conformitate UE care atestă faptul că a fost demonstrată îndeplinirea cerințelor stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1009, se poate sancționa cu amendă de la 30.000 lei până la 50.000 lei, precum și retragerea de la comercializare.

De asemenea, nerespectarea în produsul fertilizant a conținutului minim de nutrienți prevăzut în anexa nr. II la Regulamentul (UE) 2019/1009 se amendează cu amendă de la 20.000 lei până la 30.000 lei, precum și retragerea de la comercializare.

Contravenție constituie și nerespectarea cantității de îngrășăminte menționate pe ambalaj, aspect care se amendează de la 20.000 lei până la 30.000 lei, precum și cu retragerea de la comercializare.

Mai mult, neînregistrarea la direcțiile pentru agricultură județene se sancționează cu amendă de la 20.000 lei până la 30.000 lei.

Refuzul operatorilor economici de a furniza documente și informații solicitate de autoritatea competentă în activitatea de supraveghere a pieței și de control a produselor fertilizante puse la dispoziție pe piață se amendează cu sume cuprinse de la 5.000 până la 20.000 lei.

De asemenea, pentru comercializarea de produse fertilizante cu alte caracteristici decât cele înscrise în documentele însoțitoare sunt prevăzute amenzi de la 20.000 lei până la 30.000 lei, precum și retragerea de la comercializare.

Mai mult, și utilizarea autorizației RO - fertilizant pentru produsele fertilizante care nu sunt autorizate se amendează cu sume de la 10.000 până la 20.000 lei precum și cu retragerea de la comercializare.

Comercializarea de produse fertilizante fără marcaj CE sau autorizație RO – fertilizant se sancționează cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 lei, precum și cu retragerea de la comercializare.

Totodată, comercializarea de produse fertilizante care nu respectă cerințele de etichetare este amendată cu amendă de la 10.000 până la 20.000 lei.

Aceasta nu va fi însă singura problemă cu care se confruntă companiile din domeniu. Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor angro la gaze.

De altfel, Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători în agricultură și alimente la nivel mondial. Rusia produce și cantități enorme de nutrienți precum potasiu și fosfat, ingrediente foarte importante în îngrășăminte, care permit plantelor să crească.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#agricultura, #ingrasaminte, #fertilizante , #agricultura