De ce fug românii de spital și ajung pe mâna lui "Doctor Google”

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 19:52
3914 citiri
De ce fug românii de spital și ajung pe mâna lui "Doctor Google”
Pacienții dorm pe holul spitalului FOTO: Unsplash.com

Pacienții români ajung cu greu la medic iar când o fac, de multe ori este prea târziu. Sunt multe lucruri care îi sperie pe oameni dar cel mai des se tem de faptul că se duc degeaba.

Zilele de sărbători și cele de weekend sunt cele mai aglomerate la camerele de gardă ale spitalelor din România. Mulți pacienți nu reprezintă urgențe majore dar din cauză că nu au alte servicii la îndemână, se înghesuie printre răniți în accidente sau care au probleme acute de sănătate.

Copiii au așteptat și șapte ore să fie primiți de un medic

De exemplu, duminica trecută, la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, au fost pacienți care au așteptat peste patru ore să fie văzuți de un medic.

Pur și simplu, după orele amiezei, holul Unității de Primiri Urgențe s-a umplut de copii și părinți. Bebeluși cu vărsături și febră, copii de câțiva ani răniți de petarde sau victimele unor accidente de circulație, cu toții au trebuit evaluați de medicii de la spital.

Astfel că pe măsură ce orele treceau și starea de sănătate a celor care nu erau urgențe majore începea să se înrăutățească, părinții copiilor își pierdeau răbdarea și începeau să țipe ba la medici, ba la gardian, chiar și femeile care făceau curățenie pe hol erau luate în vizor.

Se făceau aluzii că sunt pacienți care intră peste rând, că nu se ține cont de gravitatea bolii și se acordă consult preferențial și multe astfel de acuze. Însă, nimic din toate acestea nu a ajutat prea mult.

Un părinte care și-a dus copilul de 5 ani la urgențe cu dureri de burtă groaznice și diaree, susține că a reușit să intre la consultație după mai bine de cinci ore, ”timp în care copilul a stat mai mult pe toaletă decât în sala de așteptare”.

Cu toate acestea, deși a anunțat personalul medical din camera de triaj că cel mic se simte rău, a primit un răspuns dur: ”toți se simt rău”.

Despre toaletă, părintele respectiv a constatat că era singura de la UPU, fiind folosită atât de pacienții care făcuseră triajul epidemiologic dar și de cei care erau în așteptarea acestuia. În plus, pentru a ajunge la toaletă, se trecea prin holul unde erau copii și părinți care așteptau triajul, dincolo de o bandă roșie care delimita practic spațiul de așteptare dintre cele două categorii de pacienți.

Pe de altă parte, părintele respectiv mai spune că erau copiii foarte mici care așteptau chiar de mai mult timp. O mămică se plângea că se făcuseră deja șapte ore când a fost anunțată că la ”următoarea tură” va intra și copilul ei.

Mulți dintre părinții ieșiți de la consulații, cu nervii întinși la maximum, spuneau că nu vor mai călca vreodată în spital.

Ce se întâmplase de fapt la Spitalul Grigore Alexandrescu

Se pare că era vorba despre o duminică aglomerată, iar cei mai mulți pacienți veniseră după prânz. "Sunt foarte multe solicitări. Au venit multe accidente cu victime multiple, mulți copii răniți de petarde. Sunt numai câteva dintre urgențele majore", a declarat pentru Ziare.com Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din București.

Aceasta spune că în ultimele două zile (sâmbătă, 1 ianuarie și duminică, 2 ianuarie) s-au prezentat la spital 14 copii răniți de petarde. "Patru dintre ei au necesitat internare cu traumatisme multiple ale mâinilor, cu amputații de degete, arsuri, traumatisme ale ochilor", a mai spus Raluca Alexandru.

De ce se aglomerează unitățile de urgențe de sărbători

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a explicat pentru Ziare.com că, ”din păcate, sistemul este atipic în România, în ultimii 10-15 ani, în ceea ce privește organizarea Unităților de Primiri Urgențe și accesului pacientului la servicii medicale pe perioada de weekend”.

Este vorba despre faptul că în aceste zile, la camerele de gardă ale spitalelor vin și pacienții care nu sunt urgențe majore.

”Și vorbim de multe ori de weekend prelungit, considerând aici și zilele de vineri și luni. Vinerea, cabinetele medicale au program redus sau nu lucrează iar pentru luni trebuie să faci programare.

Anumite boli au un debut acut și, practic, omul trebuie să meargă imediat la medic pentru că sunt însoțite de simptomatologii mai puțin silențioase, cu dureri, cu tot felul de disfuncții organice, cu stări de rău. Și pentru că în weekend nu are acces la medicul de familie sau la alte cabinete medicale, pacientul se prezintă la UPU”, a explicat Vasile Barbu.

Vasile Barbu: ”De multe ori, pacientul este trimis acasă fără să i se dea tratament”

Președintele Asociației Pacienților a mai spus că deși se duc la spital, după ore întregi de așteptare, pacienții nu pleacă cu un răspuns clar sau cu o rețetă care să îi ajute să treacă de perioada critică până vor merge la un specialist sau la medicul de familie.

”Știți foarte bine cât se așteaptă acolo. Se face acel triaj, apoi, în funcție de gravitate, pacientul trebuie să aștepte o perioadă de timp. De multe ori, cazul nefiind o urgență medicală, omul este trimis acasă fără să i se dea o scrisoare medicală sau tratament.

Din acest motiv, mulți pacienți evită să se prezinte la urgențe chiar și în cazul unor simptome care ar putea anunța boli mai grave.

Omul știe, pentru că probabil a fost de mai multe ori în situația aceasta. Sau au fost alți membri ai familiei sau cunoștințe de ale lui care i-au povestit acest lucru și, la un moment dat nu se mai duce nici la UPU pentru că știe că nu i se rezolvă problema”, a explicat Vasile Barbu.

”După 3-4 ore, merg acasă și vorbesc cu Doctor Google

”Pe de altă parte, sunt pacienți care se duc la urgențe, stau trei-patru ore acolo, constată că nu-i bagă nimeni în seamă și fie pleacă la alt spital unde stau din nou câteva ore sau pleacă acasă unde pun mâna pe ”Doctor Google” și încearcă să își rezolve siguri problema.

Dar, de cele mai multe ori nu o rezolvă. Din contră, boala se acutizează și apar riscuri de deces în astfel de situații pentru că pacientul a întârziat prezentarea la spital.

Sunt situații ca infarctul, accidentul vascular cerebral, cu o simptomatologie ușoară, la debut, urmată de criza majoră. Atunci este prea târziu, apelează la 112 însă ambulanța vine destul de târziu în pandemie. La ambulanțe private nu pot să apeleze pentru că este contra - cost și oricum nu pot să facă altceva decât să îi transporte la spital. Nu pot face medicină de urgență”, a mai spus reprezentantul pacienților.

Alte motive pentru care oamenii nu se duc la medic

Potrivit președintelui Asociației Pacienților mai sunt și alte cauze care îi determină pe români să nu se mai prezinte la medic deși poate fi vorba despre o problemă gravă, iar acestea diferă de la individ la individ.

  • Educația pentru sănătate
în România este precară iar oamenii nu conștientizează ce înseamnă riscul unei abordări târzii a actului medical și nu conștientizează că își face rău mergând prea târziu la medic.

Persoanele mai în vârstă sunt mai conservatoare și mai puțin receptive la aceste mesaje de educare și informare cu privire la sănătate. Persoanele mai tinere sunt mai receptive și conștientizează mult mai ușor.

  • Avem o anume comoditate la anumiți pacienți
.

  • Jena,
mai ales dacă țin de chestiuni intime. Chiar dacă simptomele sunt grave, această jenă îl face să întârzie mersul la medic până nu mai poate suporta durerea.

  • Teama de ac.
Sunt pacienți care se tem să meargă la medic pentru că acesta ar putea să le facă și o injecție.

  • Lipsa banilor.
Părinții duc târziu copiii la medic deoarece nu pot să facă rost de bani în timp util. Mame singure sau tați singuri se tem că nu vor avea bani suficienți pentru consultație, analize și tratament. Prețurile la un pediatru ajung până la 400 de lei poate chiar mai mult pentru o consultație dacă nu au acces la servicii medicale în condiții de asigurare.

  • Teama de infecții intraspitalicești
sau de a nu lua altă boală, acum, pe perioada pandemiei fiind teama de COVID.

  • Prea puțini medici.
Medicul de medicină de urgență, pe tot programul său de lucru este nevoit să consulte sute de pacienți. Numai să numeri pacienții aceștia este un efort dar să-i mai și consulți și să-i pui un diagnostic precis și să nu fii acuzat de malpraxis. Astfel, în multe cazuri, pacienții sunt evaluați superficial și sunt trimiși la medicul de familie.

Ce soluții au propus pacienții

”Noi am propus soluții pentru unitățile de primiri urgențe”, a explicat Vasile Barbu.

”Am vorbit cu toți miniștrii Sănătății. Vom discuta și cu domnul Rafila să modificăm Ordinul pentru organizarea UPU astfel încât pe lângă unitatea de urgență să se înființeze și un centru de permanență, un fel de ambulatoriu, astfel încât pacientului care ajunge la spital pe perioada weekendului, să i se acorde asistență de către un medic de medicină generală, astfel încât să se facă un triaj corect.

Dacă reprezintă cu adevărat o urgență, atunci pacientul să fie trimis imediat la medicul urgentist. Dacă nu este o urgență majoră, atunci să-i acorde o minimă asistență medicală, un tratament provizoriu, până când pacientul poate să meargă la un alt medic specialist din ambulatoriul spitalului sau să fie programat la medicul de familie. Dar pentru a depăși această perioadă, pacientul să beneficieze de un concediu medical, de un tratament măcar pentru trei zile, compensat, pentru că medicamentele sunt foarte scumpe”, a explicat președintele Asociației Pacienților.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#aglomeratie UPU, #pacienti, #timp de asteptare UPU, #copii la urgente, #medici urgente, #vasile barbu, #asociatie pacienti , #spital