Liderii militari ai Sudanului îi vânează pe cei care au furnizat informații CNN despre jefuirea aurului țării de către Rusia

Luni, 01 August 2022, ora 14:47 4677 citiri
In ianuarie, sudanezii au iesit in strada ca sa ceara reinstaurarea unui guvern civil in fruntea tarii FOTO Hepta

Autoritățile militare din Sudan au lansat o „vânătoare” pentru persoanele suspectate că au furnizat informații către CNN pentru o anchetă care a dezvăluit jefuirea aurului de către Rusia în națiunea africană, potrivit mai multor foști și actuali oficiali.

Rudele au fost, de asemenea, amenințate în încercarea de a reduce la tăcere persoanele suspectate de scurgeri. O sursă a spus că autoritățile „ne hărțuiesc, hărțuiesc oamenii pe care îi iubim, vânează cu disperare lideri. Este un mesaj clar. Autoritățile sunt speriate și răspund în singurul mod în care știu cum: cu violență”.

Mii de protestatari s-au adunat duminică, 31 iulie, în capitala sudaneză, Khartoum, cerând încetarea guvernării militare în urma anchetei CNN, acuzând conducerea militară a Sudanului că este formată din „soldați hoți”.

Ancheta, bazată pe mai multe interviuri cu oficiali sudanezi și americani de la nivel înalt și pe numeroase documente revizuite de CNN, a prezentat o imagine a unei scheme rusești elaborate de ani de zile de a jefui bogățiile Sudanului în încercarea de a întări Rusia împotriva sancțiunilor occidentale din ce în ce mai puternice și de a susține efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Dovezile descoperite de CNN sugerează, de asemenea, că Rusia s-a înțeles cu conducerea militară a Sudanului, permițând miliarde de dolari în aur să ocolească statul sudanez, privând națiunea afectată de sărăcie de sute de milioane de venituri ale statului.

Ciocnirile au izbucnit duminică după ce sute de demonstranți au încercat să se îndrepte spre Palatul Republican - birourile prezidențiale ale Sudanului - dar au fost întâmpinați de poliție, care a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.

Videoclipul prezintă demonstranți scandând sloganuri împotriva armatei, care a răsturnat un guvern civil de tranziție în 2021, dând o lovitură devastatoare mișcării sudaneze pro-democrație care l-a răsturnat pe președintele Omar al-Bashir cu doi ani mai devreme.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com