Talibanii vor să lase femeile să își aleagă viitorul soț. Măsura, necesară pentru a primi ajutorul internațional

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 18:59
5093 citiri
Talibanii vor să lase femeile să își aleagă viitorul soț. Măsura, necesară pentru a primi ajutorul internațional
Talibanii au preluat puterea în Afganistan FOTO Hepta

Liderul suprem al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, a cerut Guvernului vineri, 3 decembrie, să le respecte drepturile femeilor astfel încât acestea să nu se mai căsătorească forțat.

Într-un decret, acesta a solicitat guvernatorilor, mai multor ministere și tribunalelor ”să ia măsuri serioase pentru a impune respectarea drepturilor femeilor”, fără a se referi însă și la cel la muncă sau la educaţie.

”Nimeni nu poate obliga o femeie să se mărite”, a transmis liderul talibanilor.

Acesta vorbește și despre drepturile văduvelor de a beneficia de o parte a moștenirii soților lor.

Talibanii au fost acuzaţi de către inamicii lor de faptul că le căsătoresc cu forţa pe femei, inclusiv pe văduve, cu combatanţi talibani, fapte care nu au putut fi verificate.

Căsătoriile unor fete minore în schimbul unor sume de bani - considerate de către unii drept vânzări - au crescut, de mai multe luni de zile, din cauza sărăciei.

Numeroase familii disperate - mai ales în nordul şi vestul Afganistanului, zone devastate de secetă - sunt nevoite să-şi căsătorească fetele foarte tinere, pentru a rambursa datorii sau pentru a se hrăni.

Liderul suprem al talibanilor denunţă, de asemenea, cutuma care constă în căsătoria unei femei tinere în vederea soluţionării unui conflict între familii şi îndeamnă Ministerul Culturii şi Informaţiei să publice articole despre drepturile femeilor, ”pentru a împedica regresul în curs”.

Mollahul Akhundzada cere totodată Ministerului Afacerilor Religioase să încurajeze ”erudiţi” să predice împotriva oprimării femeilor.

Decretul intervine în contextul în care talibanii încearcă să convingă comunitatea internaţională să restabilească ajutorul financiar în Afganistan, pentru a face faţă crizei umanitare care afectează ţara, la trei luni şi jumătate după ce au preluat puterea.

Respectarea drepturilor afganelor, mai ales accesul la educaţie şi muncă, este una dintre condiţiile-cheie avansate de către donatorii străini în vederea reluării ajutoarelor.

Islamiştii au autorizat, până în prezent, doar o parte a femeilor funcţionare - în eduaţie şi sănătate - să-şi reia activitatea. Ei au întrerupt cursurile adolescentelor în majoritatea colegiilor şi liceelor din ţară - o măsură despre care afirmă că este temporară.

Economia afgană - care depindea puternic de subvenţii internaţionale - s-a prăbuţit după ce talibanii au preluat puterea.

Statele Unite au blocat activele Băncii centrale afgane, iar Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-au suspendat ajutoarele.

ONU avertizează că 23 de milioane de afgani, dintr-o populaţie de peste 40 de milioane, riscă foametea în această iarnă.

Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Construirea unui debarcader temporar pentru livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza va începe în curând, a anunţat marţi Pentagonul. "Toate navele necesare se află în regiunea...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Afganistan, #drepturile femeilor, #talibani, #ajutor internationala, #criza umanitara, #casatorie , #Afganistan