Vezi care sunt cei mai tineri miliardari romani si cum si-au facut averea

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 18:46
31728 citiri
Vezi care sunt cei mai tineri miliardari romani si cum si-au facut averea
Foto: Facebook

Cei mai tineri cinci miliardari romani din topul Forbes au sub 33 de ani si averi insumate de aproximativ 215 milioane de euro. Cel mai tanar este Edward Popescu, care se afla la prima aparitie in Top 500 Miliardari si care l-a detronat astfel pe Iustin Paraschiv.

Toti cei cinci tineri miliardari investesc in mai multe domenii de activitate, dar toti par sa fie atrasi de imobiliare. In afara de case, ei mai castiga bani din IT, media, energie, retail sau industria carnii. Pentru unul din ei, insa, cei mai multi bani vin din fotbal si publicitate.

Edward Popescu-Strohlen (foto) conduce la doar 27 de ani o parte din afacerile familiei si a ridicat prin grupul sau de firme ansamblul rezidential Monte Carlo Palace Hotel&Residence din Bucuresti. In prezent, se pregateste pentru proiectul Galerie Vendome Palace, potrivit Forbes.

Inclus pentru prima data in topul Forbes 500 Miliardari, cu o avere de 25 de milioane de euro, Edward Popescu a absolvit "bachelor in the science of business and administration" si are un MBA la International University of Monaco.

Familia lui a plecat din Romania in 1979 si a inceput o afacere de mail order in Germania. In mai putin de 10 ani, cifra de afaceri crescuse la 1,5 milioane de marci. Dupa Revolutie, familia Popescu-Strohlen a investit si in Romania intr-o firma de servicii de televiziune prin cablu si apoi a inceput o afacere cu mobila de lux - Marvel Group. Profitul familiei a fost tot timpul reinvestit in sectorul de activitate, iar o parte a banilor a fost orientata spre achizitii de terenuri.

Elanul investitiilor a fost taiat de criza, dar compania familiei Popescu-Strohlen a anuntat constructia proiectului Galerie Vendome Palace, care va include o galerie comerciala exclusivista si un hotel de cinci stele plus cu aproximativ 100 de camere. Investitia se ridica la 20 de milioane de euro, Edward Popescu explicand ca strategia familiei vizeaza produsele de lux, exclusiviste si ca prefera calitatea, nu cantitatea.

In ce priveste viata personala a celui mai tanar miliardar din Romania, Forbes scrie ca acesta nu petrece mult timp in acelasi loc. Edward Popescu sustine ca viata la Monaco devine uneori plictisitoare, asa ca petrece mult timp in Romania, adaugand ca ii plac terasele din centrul vechi al Bucurestiului.

Urmatorul clasat in topul tinerilor miliardari este Iustin Paraschiv, care se poate lauda cu o avere de 63-65 de milioane de euro la doar 29 de ani. Domeniile lui de afaceri sunt industria carnii si imobiliarele.

Povestea lui Iustin Paraschiv a inceput in fabrica de mezeluri a parintilor sai cand era student. Acolo comanda marfa de la furnizorii de carne, dar a preferat sa isi faca propria firma, deoarece avea idei diferite fata de parintii lui si se afla la o varsta la care apetitul de risc era mare. In primul an de activitate a facut si primul sau milion de euro.

In prezent, Iustin Paraschiv este actionar majoritar la trei companii - Carmistin (trading), Ladrisi Grup (companie agreata pentru comertul intracomunitar) si Avicarvil (cresterea puilor de casa, abatorizare si fabricarea furajelor combinate) - care formeaza impreuna cu producatorul de mezeluri Ana si Cornel, infiintat de tatal sau, un grup cu o cifra de afaceri de peste 150 de milioane de euro, potrivit Forbes.

Impreuna cu familia sa, Iustin Paraschiv mai detine si o retea de peste 80 de magazine la nivel national, in Valcea, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Bucuresti, Ialomita, Vrancea si Bacau. Grupul are peste 2.000 de angajati in prezent.

Acum, dupa zece ani de business, tanarul miliardar a ajuns la concluzia ca trebuie sa se implice mai mult in productie, asa ca noua lui strategie are in vedere marirea capacitatii de productie, extinderea exploatatiilor agricole si a retelei de magazine.

Ultima investitie facuta de familia Paraschiv a fost achizitionarea in 2008 a fermelor de pasari de la Oltchim si infiintarea companiei Avicarvil, care se axeaza pe cresterea puilor de carne in conditii de "ograda taraneasca", dar in regim industrial. Pe lista investitiilor de la Ramnicu Valcea se mai afla si o fabrica de nutreturi combinate pentru pasari, care sa ii ajute sa produca mancare cat mai sanatoasa.

Urmatorul miliardar in topul varstei este Cristian Chivu, care a castigat 15-16 milioane de euro pana la 30 de ani din fotbal, publicitate si imobiliare.

Capitanul echipei nationale este, in prezent, cel mai bine platit fotbalist roman, el castigand cinci milioane de euro pe sezon la Internazionale Milano. Ultimul sezon i-a adus si un bonus de 600.000 de euro dupa ce a castigat cu echipa sa titlul de campioni si Cupa Italiei, dar si trofeul Ligii Campionilor.

Chivu a ajuns la Inter in 2007 pentru suma de 16 milioane de euro, iar valoarea lui este estimata acum la 15,5 milioane de euro pe site-ul trasfermarkt.de.

Revenind la oameni de afaceri, locul patru in clasamentul celor mai tineri miliardari este ocupat de Sebastian Ghita, proprietarul grupului Asesoft. La 32 de ani, averea lui este estimata la 36-38 de milioane de euro, bani castigati din IT, retail online, vinificatie, imobiliare si mass-media.

Afacerile grupului Asesoft au mers bine chiar si in criza. Daca in 2009 afacerile sale s-au ridicat la aproximativ 300 de milioane de euro, Sebastian Ghita mizeaza in acest an pe atingerea pragului de 350 de milioane. Planurile nici nu par greu de realizat. In primele sase luni, Asesoft Distribution a avut afaceri in crestere cu 33% fara de anul trecut.

De asemenea, Sebastian Ghita are planuri mari si la eMag. Dupa afaceri de 64 de milioane de euro in 2009, conducerea firmei vrea sa atinga 100 de milioane in acest an. Mai mult, Asesoft a preluat recent si un pachet de 60% din actiunile Flanco.

Al cincilea miliardar in functie de varsta este Dragos Bilteanu care are, la doar 33 de ani, afaceri de 72-75 de milioane de euro in imobiliare si energie.

In noiembrie 2008, Dragos Bilteanu a preluat, alaturi de grupul de investitii romano-britanic Nauru-Holdings, casa de comert cu energie Romenergo. Valoarea tranzactiei de preluare a 73% din actiunile companiei s-a ridicat la 20 de milioane de euro.

In paralel, Dragos Bilteanu a fost al doilea actionar ca marime al dezvoltatorului imobiliar UpGround Estates, business care i-a adus un profit de peste 50 de milioane de euro. Reprezentantii dezvoltatorului au declarat ca investitia din zona Lacul Tei s-ar ridica la 260 de milioane de euro, urmand ca dupa finalizare sa valoreze 450 de milioane de euro.

Bilteanu este, totodata, printre fondatorii casei de investitii Capital Partners si detine participatii la firme precum Agam Development si Indaco Expert Software, potrivit Forbes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Forbes 500 Miliardari, #top Forbes, #Forbes miliardari romani, #miliardari tineri romani , #oameni afaceri