Uzura rulmentilor: 6 solutii simple si rapide

Advertorial
Luni, 25 Octombrie 2021, ora 17:44
7107 citiri
Uzura rulmentilor: 6 solutii simple si rapide
rulmenti FOTO: pixabay.com

Ca orice piesa mecanica, rulmentii sunt supusi unui proces de uzura, insa acesta este unul lent, fapt ce permite o perioada indelungata de utilizare. Exista insa si anumiti factori care pot accelera procesul de uzura a rulmentilor, asa ca in materialul de fata iti vom arata cum trebuie sa procedezi ca sa il eviti.

Alege modelul de rulment potrivit

Acesta este primul detaliu pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand montezi un rulment nou. Se stie ca exista mai multe tipuri de rulmenti, fiecare adaptat unor anumite conditii de functionare: viteza, sarcina, directia de rotire, conditiile de mediu si timpul de utilizare. Fiecare model de rulment are propriile caracteristici, iar acestea il recomanda pentru anumite tipuri de activitati. De aceea, trebuie sa alegi exact tipul de rulment de care ai nevoie, daca doresti sa eviti uzura prematura.

Mentine nivelul optim de lubrifiere

Lubrifiantii au un rol esential in functionarea rulmentilor, fiindca asigura gresarea pieselor componente, care se misca astfel mai usor. Totodata, datorita lubrifiantului, se reduce frecarea dintre piese si se evita uzura prematura. De aceea, ungerea rulmentilor este o operatiune importanta, care trebuie facuta cu regularitate, ori de cate ori este nevoie. Fiecare model de rulment vine cu indicatii de la producator privind perioada la care trebuie sa se faca ungerea dar si cantitatea de lubrifiant care trebuie folosita.

Asigura etanseitatea rulmentului

Pentru a functiona la parametri optimi cat mai mult timp, rulmentii trebuie sa fie bine etanseizati. In acest mod, se evita pierderile de lubrifiant dar mai ales contaminarea rulmentului cu particule straine din mediul extern. Bilele de rulment de diferite dimensiuni se pot deteriora sau chiar se pot bloca in conditiile daca intre ele patrund aschii, cioburi, particule de praf sau alte corpuri straine din exterior. De asemenea si apa este foarte daunatoare pentru rulmenti, intrucat subtiaza lubrifiantul, iar acesta isi pierde proprietatile. De aceea, rulmentii trebuie sa fie prevazuti cu garnituri de etansare; ca masura de protectie suplimentara se recomanda montarea unor aparatori care sa opreasca particulele ce i-ar putea contamina.

Evita suprasolicitarea

Cum spuneam la inceput, fiecare tip de rulment este facut pentru a rezista la anumite sarcini, turatii, temperaturi etc. Pentru a evita uzura prematura, rulmentii trebuie utilizati tinand cont de aceste limite, intrucat suprasolicitarea le scade semnificativ durabilitatea. In anumite situatii, piesele rulmentului suprasolicitat se pot sparge iar atunci exista riscul ca fragmentele sa afecteze si alte componente ale mecanismului si sa provoace pagube considerabile.

Un semn evident al suprasolicitarii este exfolierea rulmentului, care, ulterior progreseaza, ajungandu-se la aparitia de fisuri. In acest caz, rulmentul trebuie inlocuit.

Foloseste tehnica de montare recomandata de producator

Atunci cand inlocuiesti un rulment uzat, trebuie sa respecti intocmai recomandarile producatorului, iar daca ceva nu merge, verifica din nou daca ai ales modelul potrivit. In nici un caz, rulmentul nu trebuie fortat, lovit sau incalzit direct la flacara pentru a se dilata. Toate aceste metode neconventionale pot deteriora piesa inca dinainte de a fi folosita. Prin urmare, este recomandat sa folosesti instrumente dedicate montarii de rulmenti.

Monitorizeaza permanent starea rulmentilor

Chiar daca nu sunt semne ca ar fi vreo problema, functionarea rulmentilor trebuie monitorizata permanent. In acest sens, este bine sa folosesti un sistem de monitorizare care ofera date despre temperatura, nivelul de vibratii si alte indicii. Cand acesti parametri nu se incadreaza in limitele optime, inseamna ca la nivelul mecanismului ceva nu merge cum trebuie, iar problema ar putea sa fie la rulmenti.

Daca ai observat ca un rulment s-a uzat inainte de vreme sau nu mai functioneaza la parametri normali, nu intarzia sa-l inlocuiesti! In caz contrar, mecanismul se va strica si, mai mult decat atat, risti sa se produca un accident cu victime.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#rulmenti, #uzura rulmenti , #stiri afaceri