Trei timisoreni vand apa cu particule de aur si argint, din Belgia pana in China Interviu

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 07:40
14591 citiri
Trei timisoreni vand apa cu particule de aur si argint, din Belgia pana in China Interviu
Foto: Facebook/Horatiu Rada

Trei timisoreni au lansat o afacere inedita: imbuteliaza apa cu particule de aur si argint. Produsul intra in categoria de lux si se vinde cu precadere la export, in timp ce in Romania va fi promovat in special in restaurante, cafenele si hoteluri.

Investitia initiala in fabrica de la Ocna de Fier din judetul Caras-Severin a fost de un milion de euro, iar alte 4 milioane de euro sunt destinate pentru extinderea liniei de productie. In prezent exista 15 angajati, iar produsul e livrat in multe tari, din China pana in Belgia. De asemenea, ar putea sa ajunga chiar si in Arabia Saudita.

Productia a inceput in iunie si are o capacitate de 2 milioane de sticle lunar (0,75 litri).

Ziare.com a stat de vorba cu Horatiu Rada, CEO al companiei Aur'a Mineral Water SRL, care imbuteliaza si vinde aceasta apa cu particule de aur si argint. El are o bogata experienta in constructii si energie.

Ceilalti doi investitori sunt Eleodor Coptil - asociatul lui Horatiu Rada - si Mihai Petrachioiu, care are afaceri in domeniu turistic, in cel al serviciilor medicale si de productie a lifturilor, iar de aproape 20 de ani este manager regional al unei companii de apa imbuteliata.

Cum v-a venit ideea sa imbuteliati apa cu particule de aur?

Apa este 100% naturala. Izvoraste din munte cu aur si argint in compozitie. Are un pH de 8,25, este microbiologic pura si contine minerale in cantitati optime. Noi doar o imbuteliem, fara sa intervenim din exterior cu nimic asupra ei.

Am hotarat sa investesc in acest domeniu cand am primit o oferta pentru cumpararea unei fabrici de apa, dar am constatat ca tehnologia de productie si conditiile de imbuteliere erau desprinse, parca, din Evul Mediu, iar pretul cerut era mult prea mare. Din toata povestea aceea mi-a ramas doar ideea ca o investitie in domeniu poate fi de foarte bun augur.

Dupa trei ani de cautari prin Muntii Banatului, dupa discutii cu localnici, geologi, pasionati de natura si dupa cercetari prin vai, paduri si pesteri, am luat legatura cu profesorul Gheorghe Rogobete, o somitate locala, si cu Constantin Gruescu, un geolog pasionat de Muntii Banatului, cel care are un muzeu particular de minerale estetice, singurul din Romania.

Impreuna cu cei doi am localizat mai multe izvoare care au intrat intr-un proces de analiza, iar in final, Ursoanea a fost izvorul castigator, dupa mai multe serii de analize realizate in laboratoare specializate din Targu Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti, dar si din Germania.

De unde inmagazinati aceasta apa?

Aur'a este imbuteliata la poalele masivului Cracul de Aur din Muntii Banatului, in localitatea Ocna de Fier, judetul Caras-Severin, Romania. Sursa, izvorul, se numeste Ursoanea.

Ce proprietati are apa cu particule de aur?

Aur'a prezinta un cumul de calitati vitale pentru sanatate, datorita alcalinitatii si continutului de aur si argint: capacitatea uimitoare de a neutraliza si lichefia deseurile acide din organism, protejeaza celulele impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi, energizeaza, hidrateaza, regleaza, imbunatateste, amelioreaza, are proprietati regenerante si antiage, e un excelent antioxidant, stimuleaza forta vitala a organismului, este sursa de sanatate si stare de bine cu beneficii extraordinare pentru consumator.

Cat ati investit in fabrica de la Ocna de Fier?

Investitia a demarat in anul 2013. Constructia efectiva si amenajarile in mai 2015. Valoarea initiala a investitiei a fost de 1 milion de euro care inseamna proiect, documente, analize, avize, autorizatii, hala de productie, linie, branding. Aceasta faza a investitiei s-a incheiat in februarie 2016. In urmatoarele etape, vom mai investi aproximativ 4 milioane de euro pentru doua hale de productie si liniile aferente, pana in anul 2019.

Cum ati obtinut acesti bani? Cati angajati aveti?

Am luat credite bancare si aporturi proprii pentru sustinerea creditelor. Pentru urmatoarele etape luam in calcul reinvestirea profitului si accesarea fondurilor europene. In iunie 2016, am dat drumul la productie, iar in acest moment avem 15 angajati.

Cat costa productia unei sticle de apa Aur'a si cu cat o vindeti?

Pretul maximal recomandat de noi catre distrubuitori este in jur de 4-5 euro pe o sticla de 0,75 litri. Pretul la care va fi achizitionat de consumator va fi stabilit de vanzatorul final, in functie de locatie. Consideram ca apa va avea un pret corect pentru ceea ce reprezinta si cui se adreseaza.

La aceste preturi, luand in considerare ca se pune si adaos comercial, Aur'a intra in gama de lux...

Decizia a fost dictata in primul rand de calitatea produsului. Intr-un domeniu cu zeci de marci, adevarata diferenta o face continutul. Apoi, mai sunt si alte aspecte. Apa fiind de foarte buna calitate, acest lucru a impus imbutelierea in recipient de sticla, dar si prezentarea la un anumit standard.

V-a fost greu sa gasiti furnizori? Vindeti si in strainatate?

Greu, dar nu imposibil. Lucram cu romani, cu straini, ne intereseaza acei furnizori care pot oferi calitate si sunt capabili sa respecte standardele dorite de noi si termenele de expediere a comenzilor noastre. 80% piata externa si 20% piata interna - este tinta noastra pentru urmatorul an, cel putin.

Deocamdata, Romania nu apare in lista, ceea ce inseamna ca trimitem tot ce producem la export. O sa vedem in toamna cat, cum si unde reusim sa intram. In piata externa, Germania, Slovacia si Cehia sunt principalele piete, apoi China, Belgia, Luxemburg. Suntem in discutii avansate cu Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Interes exista de peste tot.

Nu ati avut deloc solicitari din partea romanilor? Nu sunt interesati?

Daca sunt interesati romanii? Da si nu, as putea spune. Exista persoane care ne-au sunat, cautat, scris, interesati fiind de produs. Ne bucuram ca exista persoane care inteleg produsul si care si-l doresc. Sa spunem insa ca strainii au reactionat mult mai bine si acesta este motivul pentru care ne concentram mai mult atentia pe export. Daca vor fi cereri din tara, le vom onora cu mare bucurie!

In plan international, atat vanzatorii cat si consumatorii se ghideaza dupa ceea ce numim noi "o cultura" a apelor. Exista criterii de vanzare si consum, iar apa este incadrata in anumite categorii. Iar la export este mult mai usor sa te pozitionezi in termeni de calitate.

Pentru Romania, ne vom duce in zona HORECA (restaurante, hoteluri, cafenele), pentru ca acolo lucrurile functioneaza mult mai bine in termeni de gust si calitate. Iar un chef de restaurant poate intelege produsul nostru la fel cum intelege un ingredient exclusivist sau un preparat special.

Ce dificultati ati avut la inceputurile firmei? Cum ati caracteriza relatia cu institutiile statului? Ce sfaturi aveti pentru antreprenorii la inceput de drum?

Cele de inceput... dosare, hartii, termene, alte dosare, alte hartii, birocratie in general. Relatia cu institutiile statului e destul de buna, iar pe tinerii antreprenori ii sfatuiesc sa se inarmeze cu rabdare si sa ramana optimisti.

Este potentialul apelor romanesti explorat la maximum? Ce se poate intampla pentru a imbunatati conditiile industriei?

Romania este o tara cunoscuta in toata lumea pentru izvoarele ei si pentru apele excelente dar, cu toate acestea, cu siguranta mai exista loc.

Sunt multe lucruri care pot fi imbunatatite, incepand cu drumurile proaste pe care transportam apa, pana la legislatia de specialitate care cateodata e ambigua si interpretabila.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#apa particule aur, #apa aur argint, #apa aur Romania , #idei afaceri