Top 4 idei de afaceri

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 17:09
1501 citiri
Top 4 idei de afaceri
FOTO: Wallpapertip

Fără doar și poate sumele semnificative de bani se fac din afaceri. Este motivul principal pentru care fiecare dintre cei care nu fac afaceri se gândesc la ele, însă cei mai mulți rămân blocați la acest gând.

Cel mai probabil, lucrurile se blochează acolo pentru că:

1. nu identifică idei de afaceri convingătoare;

2. nu reușesc să iasă din zona de confort:

3. nu își depășesc teama de a investi.

Cauza „blocajului” este motivația! Doar cei bine motivați decid să intre în „arenă”, adică să facă următorul pas, fără de care totul va rămâne la capitolul visuri sau proiecte de viitor și găsim utile aici următoarele citate:

„Câte lucruri am pierdut din teama de a nu pierde” Paulo Coelho

„Dacă faci ceea ce ai făcut mereu, ai sa primești ceea ce ai primit mereu.” Tony Robbins

Idei de afaceri există, motiv pentru care facem și noi o selecție argumentată, astfel că nu îți va rămâne decât să ieși din zona de confort și să depășești teama de a investi, iar pentru a te ajuta îți recomandăm cartea „De la Idee la Bani”, scrisă de Napoleon Hill. Napoleon Hill a fost un autor american de cărți de literatură motivațională, iar De la Idee la Bani este una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile.

Articolul de față redă o selecție de 4 idei de afaceri concludente:

1. Afacerile în IT

Sunt afacerile care au făcut profit și în criza pandemică, fiind adevărați piloni ai creșterii economice. Nu numai că au făcut profit, dar l-au depășit pe cel precedent (2019). Se bucură de o stabilitate pe termen lung pe piață, fiind o adevărată tendință a ultimilor ani.

Sunt multe astfel de afaceri care s-au „născut” într-o garsonieră și pentru care a lucrat inițial un dezvoltator cu un laptop, afaceri care au ajuns foarte rapid la cifre de afaceri impresionante.

Dacă verificăm cifrele disponibile constatăm următoarele:

  • în anul 2019, România avea 18.183 de firme care activau în acest domeniu, cu codurile CAEN specifice, respectiv 6201 și 6202, iar în 2020 numărul lor a crescut la 19.809, ceea ce însemnă că în anul 2020 au fost înființate 1629 de astfel de firme;
  • în 2019, cifra de afaceri înregistrată de aceste companii a fost de 3,9 miliarde de lei, iar în 2020 de 4,7 miliarde de lei;
  • aceste companii absorb toți absolvenții, existând o mare concurență între ele și cu privire la angajați, fiind cei mai mari angajatori din piață în anul 2020.
  • Este tipul de afacere pe care îl poți demara cu bani puțini și în care poți ajunge pe cele mai înalte culmi ale succesului.

2. Afacerile online

Totul poate fi raportat la mediul online! Cine nu profită de acest mediu credem că nu și-a atins potențialul maxim. Internetul reprezintă cea mai mare oportunitate a vremurilor actuale pentru dezvoltarea unei afaceri.

Se afirma că există două tipuri de piețe, cele din online și nici care alta. Atât de important este mediul online pentru orice tip de business.

Toți pașii care trebuie parcurși pentru înființarea unei firme în România se pot realiza exclusiv online!

Acum că am evidențiat importanța acestui mediu să vedem ce afaceri poți face și dacă pot fi rentabile.

Afacerile specifice mediului online sunt: magazinele online, agențiile de marketing online, agențiile de web design etc. Avantaje acestor tipuri de business sunt:

  • costurile relativ mici pentru a da drumul afacerii;
  • nu depinzi de traficul stradal sau de traficul din mall, astfel că nu o să ai costuri cu chiriile, care nu sunt mici;
  • te poți adresa unui număr mai mare de clienți decât ai putea să o faci prin deschiderea unui magazin fizic, iar aceștia pot fi din întregul județ, întreaga țară, sau mai multe țări.

În mediul online se disting trei nișe care s-au remarcat din punct de vedere al gradului de profitabilitate:

  • IT&C – cum este magazinul online Emag care a realizat venituri de 1 miliard de euro, devenind firma cu cele mai mari încasări din Romania;
  • Fashion – care cuprinde îmbrăcăminte, încălțăminte, produsele de make-up și de îngrijire personală;
  • Electrice și electrocasnice.

3. Afacerile imobiliare

Chiar miliardarul român Ion Țiriac apreciază că domeniul imobiliar reprezintă una dintre cele mai promițătoare investiții pentru viitor:

„Întotdeauna va exista o inflație și un cost al vieții. În ultimii 32 de ani eu nu am văzut nicio stagnare a prețurilor. Dar Europa n-o să aibă niciodată prețuri atât de ieftine cum sunt în România. Prețurile de aici încă sunt mici. Încă. E adevărat, raportat la cum erau acum 3-4 ani este o obscenitate cu cât au crescut.

Cât despre investiții, eu cred că încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție foarte promițătoare.”, a spus Ion Țiriac, potrivit Wall Street”

Este bine să investești în imobile al cărui preț nu a ajuns la maturitate, fiind relevante imobilele cu potențial viitor, cum ar fi: imobile care sunt în curs de edificare și care sunt integrate în proiecte mai mari care oferă diverse facilități, piscină, SPA, etc.

S-a creat un trend cu investițiile în imobiliare în Dubai, fiind foarte mulți români care cumpără case sau apartamente acolo. În proiectele bune, cum sunt cele amintite mai sus, banii investiți se pot dubla într-un an.

4. Tehnologie, robotica sau internet of Things

Una dintre principalele provocări ale companiilor la nivel global este îmbunătățirea modului de lucru, conform unui studiu realizat de PwC Human Resources Technology, unde se menționează că 74% din cei chestionați doresc să își majoreze investițiile în tehnologie.

Se mai menționează în studiul amintit că utilizarea realității augmentate și a realității virtuale în dezvoltarea de produse și servicii va aduce un plus de 359,4 miliarde de dolari la PIB-ul global până în 2030 conform studiului PwC „Seeing is believing”. Acestea vor permite organizațiilor să colaboreze și să lucreze împreună în medii virtuale, economisind timp și bani.

Sună promițător, nu? Ceea ce acum 10 ani părea de domeniul filmelor de acțiune sau ficțiune, astăzi prinde contur . Inteligența artificială înseamnă că un program poate să învețe și să se adapteze la anumite situații. Inteligența artificială este mai prezentă decât ne putem imagina, fiind înglobată în aproape toate software-urile.

Nu ne referim la idei de afaceri care să se ocupe de dezvoltarea tehnologiei sau a inteligenței artificiale în sine, ci mai degrabă la afaceri care să înglobeze aceste tehnologii și care să le facă mai profitabile.

Educația financiară

Educația financiară este potrivită pentru lectura la cafeaua de sâmbătă dimineața.

Cu ce te poate ajuta? În primul rând, să înțelegi cum au dobândit oamenii bogați acest statut și cum au ajuns aici, iar unul dintre cele mai bune exemple pe care le putem oferi este că nu au avut un job sau joburi plătibile cu un salariu lunar.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#afaceri, #idei de afaceri , #stiri afaceri