Standuri pentru micii producatori in marile supermarketuri?

Marti, 03 August 2021, ora 00:361602 citiri
Standuri pentru micii producatori in marile supermarketuri?

Pentru a nu fi obligati sa-si inchida unitatile la sfarsit de saptamana, asa cum ar putea cere un proiect de lege, marii retaileri au anuntat ca vor amenaja standuri pentru producatorii traditionali in incinta supermarketurilor.

Insa micii producatori sunt sceptici: "As vrea sa cred ca se va intampla acest lucru (producatorii traditionali sa vanda in supermarketuri la sfarsit de saptamana, n.red.), dar totul e un business mare, in care cei mici nu au de castigat", spune Luiza Boldizsar, presedinta EcoRuralis, citata de Evenimentul Zilei.

O asemenea colaborare este greu sa fie transpusa in practica, deoarece, spune Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, supermarketurile nu respecta nici Codul de bune practici, pe care l-au contrasemnat si care a devenit intre timp lege.

De aceea, aceasta intelegere ar trebui legiferata, pentru a evita situatia in care producatorii s-ar putea trezi cu noi taxe de platit, este parerea lui Frumosu.

Nici presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, nu crede in afirmatiile reprezentantilor marilor retaileri, deoarece orice facilitate de acest tip va fi acordata conform conditiilor impuse de supermarketuri.

"Problema este daca si cum le vor da voie producatorilor traditionali sa vanda in supermarketuri. Daca le vor impune foarte multe taxe, oamenii nu si le vor putea permite. Nu cred ca proiectul este viabil, deoarece taxele sunt foarte mari, iar producatorii traditionali produc in cantitati foarte mici: pot vinde in trei ore marfa obtinuta intr-o saptamana", a explicat el.

Acesta a mai adaugat ca aproximativ o treime din pretul unui produs este reprezentata de diverse taxe, cum sunt cele de raft, de promovare sau de inscriere in catalog.

Comentarii
Ghilotina
rank 5
Sa puna mana de la mana sa-si faca in acelasi perimetru magazine .