Sperante pentru beneficiarii fondurilor europene acuzati ca au creat "conditii artificiale"

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 20:401909 citiri
Sperante pentru beneficiarii fondurilor europene acuzati ca au creat "conditii artificiale"
Foto: contaconect.ro

In contextul in care auzim peste tot ca Romania nu reuseste sa absoarba decat o foarte mica parte din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, situatia oamenilor de buna credinta, care au crezut in sansa unor proiecte finantate din fonduri nerambursabile si care sunt pusi acum sa restituie banii primiti, apare cu atat mai incredibila.

Poate ca nu toata lumea stie, insa un proiect cu finantare europeana presupune, in mod obligatoriu, ca o parte din suma necesara pentru realizarea proiectului sa fie asigurata din fondurile proprii ale beneficiarului.

Or, pentru cei mai multi dintre beneficiari, contributia proprie la finantarea proiectului a fost asigurata cu mari eforturi, de cele mai multe ori prin contractarea de credite bancare, garantate cu bunuri proprii ale beneficiarilor. Astfel, sunt oameni care au adus garantie la banca propria locuinta, pentru ca altfel nu aveau cum sa faca rost de banii necesari, iar banca, la randul sau, a acceptat sa acorde creditele, bazandu-se pe faptul ca restul finantarii este asigurat din bugetul Uniunii Europene (acesta fiind perceput ca un element suplimentar de incredere).

Citeste mai multe despre Sperante pentru beneficiarii fondurilor europene acuzati ca au creat "conditii artificiale" pe Business24.