Sfaturi de amenajare a gradinii in functie de dimensiuni

Advertorial
Vineri, 03 Iulie 2020, ora 17:52
25965 citiri
Sfaturi de amenajare a gradinii in functie de dimensiuni
Sfaturile pentru amenajarea gradinilor vin din inima sau din experienta/sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/29/801/216/gazebo-wooden-gazebo-outdoor-gazebo-small-gazebo.jpg

Daca locuiesti la casa, dar simti ca mai ai nevoie de ceva in jurul locuintei pentru a crea un mic paradis, in mod sigur amenajarea gradinii aduce o transformare de efect.

Curtea reprezinta spatiul pe care poti sa-l transformi intr-un loc de poveste, cu un design deopotriva functional si indraznet.

Totusi, inainte de a-ti pune in practica proiectul, trebuie sa stii cat teren ai la dispozitie pentru aceasta oaza de verdeata si cum urmeaza sa il folosesti ca sa obtii o zona de relaxare sau un loc unde sa plantezi flori si sa cresti legume delicioase. Inspira-te din sfaturile de mai jos, combina armonios elementele care iti atrag atentia si concentreaza-te pe scopul final al amenajarii.

Sfaturi de amenajare pentru o gradina mica

Pentru a realiza o gradina cocheta nu trebuie sa te simti constrans de spatiul limitat pe care il ai la dispozitie. Designul unei gradini mici iti pune la incercare creativitatea, de aceea avem pentru tine cateva sfaturi utile pentru a pune in valoare chiar si o curte de trei metri patrati.

Opteaza pentru o gradina in plan vertical

Daca nu ai prea mult loc, o idee practica ar fi sa utilizezi o scara din lemn, jardiniere, ghivece supraetajate sau o bolta din fier pentru a planta tot ceea ce-ti doresti. De asemenea, gardul reprezinta o suprafata de luat in calcul pentru florile si plantele cataratoare, cum ar fi iedera sau trandafirii.

Imparte corect spatiul

Pentru gradinile mici trebuie sa tii cont de cum va arata spatiul dupa amenajare. In acest sens, daca vorbim de o zona ingusta ai grija sa pui accent pe diagonala terenului pentru ca gradina sa nu para lunga si mica. Daca zona de langa casa este lata si redusa ca dimensiuni, atunci accentueaza axa longitudinala pentru a obtine mai multa profunzime. Foloseste separatoare, precum o pergola, ca sa structurezi terenul si sa aduci un aspect interesant micii tale gradini.

Selecteaza cu atentie plantele folosite

Este indicat sa alegi plante si flori deosebite, dar care sa nu ocupe prea mult loc. Prin urmare, poate fi vorba de arbori de mici dimensiuni, pomi fructiferi cu coroana mica, precum meri, plante inalte sau care se dezvolta rapid. Tine cont de cromatica florilor si renunta la culori ca galben, portocaliu si rosu pentru ca atrag privirile si fac gradina sa para mica. Opteaza pentru plante cu frunze mari, de verde inchis ori sortimente in nuante de albastru si gri, cu frunze si flori mici.

Sfaturi de amenajare pentru o gradina medie

Pentru cei care dispun de mai mult spatiu in jurul casei, posibilitatile sunt mai vaste. De pilda, pot lua in calcul instalarea unor pavilioane de gradina de la Favi.ro sau crearea unui mic bar in aceasta oaza de verdeata.

Iata cateva ponturi ingenioase:

Delimiteaza spatiile din gradina

Aleile contribuie la estetica amenajarii gradinii tale, asa ca le poti crea din placi mari, cu forme neregulate sau placi simetrice care sa compuna un pavaj geometric pentru a separa zonele. De asemenea, poti combina bucati de lemn cu pietris, dale de pavaj cu pietris decorativ sau gazon si bucati mari de pavaj.

Amenajeaza zone diferite

Intr-o gradina de dimensiuni medii poti amenaja un loc de luat masa cu o bancuta in loc de scaune, un iaz de dimensiuni reduse, spatiu de joaca, o mica terasa cu gratar sau chiar o bucatarie de vara. Un balansoar, un hamac ori un leagan isi pot gasi locul in gradina, mai ales daca vrei doar un spatiu de recreere.

Plante si flori de dimensiuni reduse

La fel ca si intr-o gradina mica, alege plante si arbori care sa nu ocupe mult spatiu si sa dea impresia de aglomerare. Amplaseaza pe verticala jardiniere si aranjamente florale, iar in alta parte creeaza o zona pentru legume sau fructe. Foloseste cu grija fiecare metru patrat si asa vei reusi sa incluzi tot ce-ti doresti in gradina ta.

Sfaturi de amenajare pentru o gradina mare

Intr-un astfel de spatiu, posibilitatile sunt nelimitate deoarece poti pune in aplicare o multime de idei. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi elemente care se potrivesc intre ele.

Separa clar fiecare zona

Mobilier, garduri, alei, plante sau arbusti, poti folosi orice pentru a delimita cat mai bine fiecare zona, mai ales ca ai loc si pentru foisor, piscina, iaz, spatiu de joaca, gradina decorativa ori de legume.

Foloseste diverse tipuri de decoratiuni

De la piese de mobilier de gradina de calitate pana la ghivece cu flori, ghirlande luminoase sau pietre decorative, este foarte important sa amenajezi o gradina mare si sa expui cat mai multe obiecte.

Alege decoratiuni care sa scoata in evidenta fiecare zona si sa se potriveasca perfect intre ele pentru a da impresia de uniformitate.

Dupa cum vezi, indiferent de dimensiune, exista numeroase modalitati prin care iti poti amenaja o gradina superba langa casa. Acorda atentie spatiului de care dispui si creeaza o zona care sa-ti serveasca drept refugiu si loc de relaxare alaturi de familie sau prieteni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#gradini, #alegeri, #plante, #flori, #experienta , #firma