Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandal pe minimis la Finante: Firmele acuza ministerul de frauda si cer interventia Corpului de Control

Miercuri, 28 August 2013, ora 14:50
7689 citiri
Scandal pe minimis la Finante: Firmele acuza ministerul de frauda si cer interventia Corpului de Control

Ministerul Finantelor este acuzat de mai multe firme ca a fraudat concursul de proiecte pentru obtinerea ajutorului de minimis.

IMM-urile sustin ca nu si-au putut inregistra cererile pe site, si cu toate acestea, lista cu cei aproape 650 de castigatori a fost publicata la doar cateva minute de la terminarea procedurii.

Mai multe firme au contactat redactia Ziare.com pentru a semnala ca sesiunea de inregistrari, desfasurata miercuri dimineata, a durat doar 5 minute si ca in tot acest timp, site-ul ministerului nu a fost functional.

In unele cazuri, atunci cand antreprenorii au reusit cu greu sa se conecteze si sa completeze formularul, la incercarea de a-l trimite a aparut o eroare care a blocat finalizarea procesului.

Cu toate acestea, lista finala a proiectelor admise a fost publicata dupa doar 25 de minute. Ea cuprinde 714 proiecte inregistrate, din care 644 au fost admise, ultimul la ora 8:35:41. Sesiunea de inregistrare a inceput la 8:30 si trebuia finalizata la ora 17.00, conform programului initial. Astfel, in numai 5 minute, ministerul a inregistrat 714 proiecte si in urmatoarele 20 a si admis 644!

Suma totala a ajutoarelor de minimis este de 500 de milioane de lei.

Reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca, in 5 minute, s-a epuizat bugetul

Reprezentantii Ministerului Finantelor au anuntat inchiderea procedurii pe site. Ei au precizat urmatoarele: "Conform prevederilor art. 4, alin. (3) din Anexa la H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea Cererilor de acord pentru finantare se suspenda atunci cand se constata ca finantarea solicitata prin Cererile de acord pentru finantare inregistrate atinge nivelul bugetului anual alocat schemei.

Avand in vedere ca din finantarea solicitata prin Cererile inregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, incepand cu data de 20.08.2013, ora 8:35:41, sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, este declarata inchisa".

Ulterior, pe site a aparut imformatia ca institutia a declansat o investigatie a acestei situatii.

"La sfarsitul investigatiei derulata de specialistii MFP impreuna cu STS si autoritatile competente din domeniul sigurantei IT vom informa opinia publica cu privire la rezultatele finale", se arata in informare.

MFP declanseaza o investigatie in scandalul ajutoarelor de minimis

Firmele cer interventia Corpului de Control si anularea sesiunii

Agentia Romana de Consultanta, prin presedintele sau, Laura Zainescu, a reclamat modalitatea in care Ministerul de Finante a organizat depunerea on-line a cererilor si cere urmatoarele:

- Trimiterea de urgenta a Corpului de Control al Primului-Ministru, in vederea verificarii modalitatii de aparitie subita a listei inscrierilor pentru obtinerea unui numar de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat (minimis).

- Anularea sesiunii de inscriere on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013, organizate in data de 28.08.2013 intre orele 8:30-8:35:54.

"Atragem atentia ca solicitantii (IMM-urile) nu au putut inregistra on-line cererea de ajutor de stat, pe site-ul ministerului fiind disponibila permanent mentiunea Sesiune de inregistrare on-line inchisa. Cu toate acestea in aproximativ 30 de minute a aparut pe site-ul Ministerului Finantelor o lista cu 714 aplicatii on-line", se arata in solicitarea formulata de Agentia Romana de Consultanta.

Un alt reprezentant al unei firme a precizat pentru Ziare.com ca desi dispune de o conexiune foarte buna la calculator (IP fix de la RDS, cu 15 Mbps minim garantat), nu a reusit sa depuna cererea.

Iata cum s-a desfasurat procesul, in acest caz:

- au fost patru persoane care au incercat sa inregistreze on-line doua proiecte;

- au incercat de pe 4 calculatoare, de la ora 08:00, verificand continuu deschiderea sesiunii;

- de la 08:28 minute, serverul mfinante.ro s-a blocat;

- pe unul dintre calculatoare, la ora 08:35, a aparut sesiune deschisa si am putut intra pe formular, am introdus datele pentru primul proiect si la 08:36 am apasat butonul FINALIZARE; dupa 2 secunde a aparut mesajul ca Internet Explorer nu poate deschide pagina;

- pe acelasi calculator, la ora 08:39, am putut deschide o a doua pagina cu formularul, am introdus datele pentru al doilea proiect si la 08:40 am apasat butonul FINALIZARE, dupa 2 secunde a aparut mesajul ca Internet Explorer nu poate deschide pagina;

- la ora 08:45, pe site-ul MFP a aparut mesajul: "Sesiune de inregistrare on-line inchisa";

- la ora 08:50, pe site-ul MFP s-a anuntat ca sesiunea a fost finalizata, pentru ca s-a atins limita maxima a bugetului;

- la ora 08:55, pe site-ul MFP a aparut lista cu cele 644 proiecte admise.

"Este foarte important ca autoritatile statului sa afle IP-urile calculatoarelor de unde s-au incarcat in sistem cele 644 proiecte admise de MFP!", solicita antreprenorul.

"In Ghidul solicitantului si in clarificarile publicate pe site in 22.08.2013 se mentioneaza ca zilnic, la ora 10:30, pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice se publica lista Cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pana la finele zilei anterioare. Coincidenta este ca in prima zi de depunere, mai bine zis in primele 6 minute, lista in loc sa se faca publica maine, 29.08.2013, ora 10:30, ea a fost publica dupa fix 20 minute dupa inchiderea oficiala a sesiunii de depunere. Cum a putut fi disponibila lista intr-un timp record?", se intreaba antreprenorul.

Un alt reprezentant al unei IMM a povestit ca a incercat sa se conecteze de la doua computere diferite, din doua orase diferite, iar la amandoua serverul era cazut.

"Am primit mesaj ca sesiunea on-line este inchisa temporar, apoi server-ul nu raspunde solicitarii, iar mai apoi sesiune on-line inchisa. E imposibil sa se intample acest lucru in doua orase diferite, sa apara aceleasi erori, iar altii s-au inregistrat in primele 48 de secunde. Dorim si noi sa stim cu ce viteza au scris ei datele. Cu viteza luminii cumva? Era imposibil de completat toate datele in 48 de secunde, avand in vedere faptul ca serverul nu a functionat", a spus acesta.

In plus, din cauza ca MFP nu a asigurat o conexiune permanenta, exista si nemultumiri legate de ingradirea accesului liber la finantare.

"Nu ma suparam daca reuseam sa trimit proiectul si primeam raspuns ca a fost respins pentru ca nu l-am depus in timp util. Insa unii au reusit sa se conecteze, in timp ce altii nu, din cauza ca serverul a crapat. Asta inseamna ingradirea accesului liber la finantare", a sustinut un alt antreprenor, pentru Ziare.com.

Unde se pot depune plangerile

In plus, persoanele nemultumite de desfasurarea procesului au pregatit o petitie in acest sens. Pana la ora difuzarii acestei stiri, aceasta a fost semnata deja de 54 de persoane.

In replica, reprezentantii MFP au anuntat, pe site, unde pot fi depuse aceste cereri.

"Persoanele care doresc sa depuna sesizari cu privire la modul in care s-a desfasurat procedura de inregistrare on-line pentru accesarea fondurilor puse la dispozitie prin schema de minimis sunt invitate sa le transmita in atentia Directiei Generale Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate. Transmiterea gresita a petitiilor poate genera intarzieri in solutionarea acestora", se arata in informare.

Acuzatii grave: S-a furat cu laptopul!

Unul dintre consultantii de proiecte care nu a apucat sa le inscrie si care a dorit sa-si pastreze anonimatul a spus ca are informatii de la oameni implicati in procesul de acordare a finantarilor conform carora serverul ar fi fost deconectat "de la fir", iar mai multe persoane din interiorul Ministerului Finantelor ar fi introdus firmele castigatoare "direct cu laptopul".

Aceeasi sursa spune, pentru Ziare.com, ca se vehiculeaza faptul ca s-ar fi dat spagi de pana la 15.000 de euro pentru a fi "pe laptopul care trebuie". Niciuna dintre informatii nu poate fi verificata independent.

El suspecteaza si ca multe din aceste firme nu aveau nici macar certificatele constatatoare sau alte acte in regula, nici proiectele scrise si cere Ministerului Finantelor sa verifice acest lucru, dar si ca Guvernul sa verifice lista firmelor de consultanta care au intocmit proiectele firmelor castigatoare, intrucat suspecteaza ca au castigat doar cele legate de oameni politici.

"Niciodata nu s-a intamplat asa ceva, de cand ma ocup de proiecte", a mai spus consultantul.

Exista si cazuri fericite

In ciuda zecilor de plangeri, unii antreprenori au reusit sa isi inregistreze proiectul pe site. Un exemplu este Braiescu George, patronul firmei Eurobiota Construct, care a colaborat cu o firma de consultanta in acest sens, conform Business 24.

Cu multe eforturi, Andreea Calin, directorul sectorului de calitate al firmei Medrom Logistic, a reusit sa inregistreze propunerea.

"Nu am reusit sa ma conectez destul de repede. a existat chiar o perioada de 3 minute in care sistemul nu functiona. De la ora 8.00 am stat pe site, exact pe pagina pe care se intra pentru a se inregistra. Am tot incercat sa ma conectez, pana in momentul in care am putut sa lucrez. M-au ajutat si alte persoane, chiar si din alta localitate", a povestit aceasta.

Procedura a fost amanata de trei ori

Startul sesiunii de depunere a proiectelor pe Schema de ajutor de minimis prin HG nr 274/2013 a fost amanata de 3 ori, data initiala fiind 01 iulie 2013.

"Prima amanare a fost pentru 16 august 2013. Le-am scris celor de la MFP pe adresa publicinfo@mfinante.ro ca 16 august este vineri, 15 august este zi nelucratoare, ca in 17 si 18 august este week-end si foarte posibil ca ziua de 16 august sa fie declarata zi nelucratoare, nu cumva din nou se va amana startul sesiunii. Mi-au raspuns dupa 30 zile si mi-au spus ca se va respecta procedura, cu start pe 16 august.

In 14 august ora 18.00 a aparut anuntul de la MFP cu a doua modificare a datei de start, luni 26.08.2013. In 22 august a aparut al treilea anunt ca se modifica data de start a sesiunii pentru a treia oara, incepand din 28.08.2013, ora 08:30", a declarat pentru Ziare.com un reprezentat al unei firme care a dorit sa aplice pentru ajutorul de minimis.

In plus, acesta sustine ca ghidul solicitantului s-a modificat de doua ori, prima data fiind in urma cu o luna, cea de-a doua modificare a fost facuta cu 36 ore inaintea startului sesiunii, adica in data de 26.08.2013, ora 20:30.

"Cum sa faci modificari in Ghidul Solicitantului in preziua startului sesiunii de depunere a proiectelor?", se intreaba antreprenorul.

Ce sunt ajutoarele de minimis

Schema de ajutor de minimis se adreseaza firmelor mici si mijlocii care vor sa obtina fonduri de pana la 200.000 de euro de la stat.

Ministerul Finantelor estima anterior ca numarul de companii care solicita ajutor de minimis ar fi ajuns la 2.000, dupa ce Guvernul a aprobat saptamana trecuta majorarea bugetului de la 400 la 500 de milioane de lei pentru acest proiect.

IMM-urile vor primi pana la 200.000 euro pentru investitii daca angajeaza 7 persoane

Astfel, ajutoarele de minimis se acorda de la stat IMM-urilor, sub forma de sume nerambursabile in procent de 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, in limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei, respectiv 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier.

Pentru a beneficia de ajutor de minimis, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un acord pentru finantare din partea Ministerului Finantelor Publice, cererile de acord pentru finantare fiind inregistrate exclusiv on-line.

Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie sa creeze cinci locuri de munca, din care cel putin doua pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni, in cazul unui ajutor de pana la 100.000 euro inclusiv, potrivit H.G. nr. 274/2013 privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru sprijinirea investitiilor realizate de intreprinderile mici si mijlocii.

In cazul unui ajutor de minimis cuprins intre 100.000 euro si 200.000 euro, inclusiv, schema de ajutor de minimis prevede crearea a sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni.

Acordarea ajutorului este conditionata de crearea de noi locuri de munca pana la finalizarea investitiei si mentinerea acestora pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei.

Schema de ajutor de minimis se aplica de la data deschiderii sesiunii pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, pentru emiterea acordurilor pentru finantare, in limita bugetului alocat pentru aceasta. Plata ajutorului de minimis se efectueaza pana la 31 decembrie 2016, in limita bugetului anual alocat schemei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#scandal frauda ajutor minimis, #scandal MF ajutor minimis, #scandal frauda Ministerul Finantelor, #scandal frauda MF , #IMM
Comentarii