Romanii mananca mai putina paine si cauta calitate. Industria, puternic afectata de evaziune: 500.000 de tone de paine nu apar in statistici

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 15:28
5474 citiri
Romanii mananca mai putina paine si cauta calitate. Industria, puternic afectata de evaziune: 500.000 de tone de paine nu apar in statistici

Consumul de paine, in Romania, a scazut in ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor intr-un an la putin peste 82 kilograme in prezent, dar inca se mentine peste media europeana de 78 kg/locuitor/an, conform celui mai recent studiu de piata privind produsele de panificatie, prezentat de presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

"Acum 10 ani, consumul era mai mare cu 10 kilograme pe om anual, ceea ce inseamna ca s-a redus cu un un kilogram pe om in fiecare an si a ajuns la 82,2 kilograme. Este un consum mai mare decat media europeana de 78 kg/om/an, dar nu suntem departe si eu cred ca pe cap de locuitor consumul in perioada urmatoare nu o sa mai scada asa de mult", a sustinut Aurel Popescu, prezent la targul INDAGRA 2018.

El considera ca aceasta tendinta de scadere a consumului de paine din ultimii ani este "viabila si corecta", chiar daca Romania a pierdut primul loc la nivel european in acest top al consumului.

"Este viabila si corecta aceasta tendinta de scadere a consumului de paine din ultimii ani, chiar daca noua brutarilor nu ne convine. Eram pe locul I in Europa, iar acum suntem pe II sau III. Sigur, ne intereseaza mai mult factorul calitativ decat cel cantitativ. E interesant ca a inceput sa creasca cererea de paine din faina integrala si cea de produse realizate in sistem traditional decat in sistem industrial, deci lumea se indreapta catre o normalitate si o calitate buna a produselor", a afirmat liderul ROMPAN.

Studiul de piata prezentat de Aurel Popescu mai arata ca biscuitii si pastele fainoase au inregistrat pe consum o crestere de 12,5% in 2017, comparativ cu 2016, cozonacii cu 9,3%, pastele fainoase cu 3%, iar produsele de patiserie cu 0,7%, insa aici nu a fost inclus si comertul stradal. Pe de alta parte, consumul de faina a scazut cu 2,3%, malaiul cu 6,5%, iar consumul de paine cu 2,2%.

"Faina este normal sa scada, pentru ca se face mai putina paine acasa. Gospodinele nu mai au timp sa faca si sarmale si paine, ele cumpara semipreparate facute in sistem traditional si cred ca acesta este viitorul. Biscuitii insa au crescut, la fel ca si covrigii, pentru ca oamenii mananca pe fuga, iau un covrig sau un biscuite in metrou, pana la serviciu, cam asta mananca la micul dejun, ceea ce nu este bine sau sanatos, dar acesta este motivul pentru care a crescut consumul de biscuiti si a scazut cel de faina. Sigur ca pe latura aceasta calitativa mai avem de lucru si noi", a adaugat Popescu.

Situatie alarmanta: 500.000 de tone de paine lipsesc din datele statistice ale INS

Nu in ultimul rand, studiul de piata arata ca aproape 500.000 de tone de paine lipsesc din datele statistice ale INS, adica 23 de kg/om paine nefiscalizata si neinregistrata cu documente. Potrivit sursei citate, productia anuala de paine in Romania este 1,5 milioane de tone.

"Studiul a scos la iveala ca ne desparte o cantitate de 500.000 de tone de paine de datele statistice, paine care nu e inregistrata cu documente, deci avem inca o evaziune de 30% in domeniul panificatiei ceea ce este foarte mult. Cand s-a redus TVA la paine, in 2013, atunci a scazut foarte mult evaziunea, dar atunci am mai facut un lucru foarte bun. Am determinat autoritatile statului sa facem la MADR, in fiecare luna, o intalnire in care noi sa le aduceam informatii despre ce se intampla in piata si ei ne raportau luna urmatoare ceea ce au facut. Acum nu mai sunt aceste intalniri", a subliniat presedintele ROMPAN.

Reprezentantii Patronatului ROMPAN au semnat, la INDAGRA, un memorandum cu omologii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Cehia pentru a determina factorii de decizie de la Bruxelles sa ia masuri pentru protectia sectorului de morarit si panificatie.

"Am constatat cu durere ca si la ei sunt aceleasi probleme. Este vorba de toate belelele pe care ni le fac marile retele de magazine in sensul in care au o pozitie dominanta si ne fac sa vindem in pierdere si nu ne putem permite sa renuntam la vanzarea in acest sistem pentru ca este vorba de existenta noastra. Am constatat ca si la ei si la noi este problema cu forta de munca, cu respectarea standardelor de calitate si am convenit sa avem o colaborare mai buna si sa determinam factorii de decizie de la Bruxelles sa lucreze pe sistemul nostru", spune Popescu.

Potrivit acestuia, piata de morarit si panificatie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc in industria alimentara, ceea ce inseamna ca "i-am batut pe carnatari".

In piata sunt active 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociatie constituita in Romania in 1990, cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#consum paine romani scadere, #evaziune fiscala panificatie , #industria