Romanii, in top 10 consumatori de vin la nivel mondial

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:592932 citiri
Romanii, in top 10 consumatori de vin la nivel mondial
Foto: Wikipedia

Romania ramane in top zece consumatori de vin la nivel mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridica la 24 de litri pe cap de locuitor, a declarat, vineri, reprezentantul Romaniei la Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), Catalin Paduraru, la deschiderea unui targ international in domeniu.

"In momentul de fata, din pacate, nu finanteaza nimeni studii de piata serioase. Neexistand bugete, exista numai o serie de simulari de sondaje. Consumul fiscalizat in Romania este de 24 de litri pe cap de locuitor, ceea ce ne situeaza pe locul noua. Dintre acestia, 15% sunt vinuri peste medie.

Super premium sau premium, este greu de definit. Pe zona urbana, ramanem cu un comportament de consum similar celui din Europa, deci putem spune ca suntem undeva la 5% din consumul fiscalizat pe vinuri premium si super premium", a precizat Paduraru.

Presa straina: Romania, viitoare Mecca europeana a vinurilor

El a mai spus ca Romania exporta, in prezent, pe piete mature, in SUA, Canada, Germania, China, Japonia, Israel, Polonia.

"Exista o deschidere in acest sens si pe piata autohtona, care absoarbe foarte bine produsul romanesc. Consumul este in crestere, in special la cel fiscalizat. Cele mai bine vandute la export sunt cupajele dintre soiurile autohtone si cele straine, iar piata HoReCa este si ea in crestere", a mai spus Catalin Paduraru.

Peste 1.000 de vinuri provenite de la circa 100 de producatori locali si straini vor fi la dispozitia vizitatorilor Targului International de Vinuri GoodWine de la Romexpo, in perioada 25 - 27 aprilie.

Vizitatorii vor putea degusta produse atat din Romania, cat si din Franta, Italia, Bulgaria, Chile, Argentina, Africa de Sud, Republica Moldova.