Romanii beau mai multa bere: Cat a crescut consumul si pe ce loc ne aflam in Europa

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 22:095654 citiri
Romanii beau mai multa bere: Cat a crescut consumul si pe ce loc ne aflam in Europa
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii sunt amatori de bere, iar acest lucru reiese din datele oficiale, care arata ca acestia au baut in medie 80 de litri in 2015, ceea ce ne plaseaza pe locul 8 in Europa.

Secretarul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Ciprian Dragos Sandu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca daca in 2013 si in 2014 consumul de bere a scazut, in 2015 acesta a inregistrat o crestere.

"Anul trecut am crescut cu 6,5 la suta, de la 14,9 la 15,8 milioane hectolitri. In ceea ce priveste consumul pe cap de locuitor, acesta a crescut de la 74 de litri la 80 de litri. Aceasta cifra plaseaza Romania intr-un top european pe locul opt, dupa state precum Cehia, care este lider detasat, Germania, Austria, state cu peste 100 de litri pe cap de locuitor", a afirmat Ciprian Dragos Sandu.

Sandu a mentionat ca importurile de bere au scazut, in 2015, in timp ce exporturile au crescut.

"Importurile au scazut de la 0,45 la 0,35 milioane hectolitri, in timp ce exporturile au crescut de la 0,30 la 0,50 milioane hectolitri. Principalele destinatii de export ale berii produse in Romania sunt statele din zona Balcanica si state cu comunitate romaneasca numeroasa, precum Italia, de exemplu", a mai declarat Ciprian Dragos Sandu.

In ceea ce priveste preferintele romanilor, 97 la suta din berea pe care o consumam este produsa in tara noastra, a mai spus Sandu.

De asemenea, el a mentionat ca sectorul de bere genereaza direct si indirect aproape 85.000 de locuri de munca in intreaga tara.

Asociatia Berarii Romaniei este formata din sase companii producatoare de bere, care furnizeaza peste 80 la suta din cantitatea de bere consumata in Romania. De asemenea, din asociatie fac parte si producatori de materii prime.