O afacere păguboasă: România continuă să exporte animale vii, în ciuda atenționărilor de la Bruxelles

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 14:121521 citiri
O afacere păguboasă: România continuă să exporte animale vii, în ciuda atenționărilor de la Bruxelles
Oi pe nave de transport/ FOTO: facebook /AnimalsInternationalRomania

La aproape doi ani de când 14.000 de oi s-au înecat în Marea Neagră, România continuă să exporte animale vii fără a le îmbunătăți condițiile de transport, reclamă organizațiile internaționale de protecție a animalelor, citate de EUobserver.

România și-a consolidat poziția, devenind cel mai mare exportator de animale vii din UE către țări terțe, iar Organizaţia Animals International susține că transportul animalelor vii aduce nu numai suferințe inutile acesrtora, ci este și dăunătoare economiei țării noastre.
Organizația pentru bunăstarea animalelor se adresează acum parlamentarilor români, cerând o lege care să oprească exporturile de animale vii, favorizând carnea procesată și refrigerată.

Dintr-un studiu realizat de Animals International, reiese că România pierde aproape 50 de milioane de euro anual, prin exportul de animale vii. Exportul de carne procesată ar aduce, de asemenea, peste 5.000 de noi locuri de muncă în economie, arată studiul.

„România are ocazia să dea dovadă de bunătate și să facă o afacere excelentă, în același timp, înlocuind complet exporturile de animale vii cu comerțul cu produse din carne cu valoare adăugată. Are deja toată infrastructura necesară. Toți partenerii săi de afaceri acceptă deja carne procesată și refrigerată. Acum este doar o chestiune de voință politică“, a declarat pentru EUobserver Gabriel Păun, directorul Organizaţiei Animals International

Deputatul român Iulius Marian Firczak a declarat că este în favoarea schimbării: „Cred că România ar trebui să meargă către o metodă mai umană de export a produselor de origine animală, una care să limiteze suferința animalelor și să obțină mai multe venituri pentru economia locală”.

Țara noastră a fost la un pas de o nouă tragedie, la începutul anului, în timpul blocării Canalului Suez, când 130.000 din cele 200.000 de animale vii blocate fără hrană și apă în timpul blocajului de transport proveneau din România.

Anul trecut, țara noastră a fost criticată de Bruxelles pentru că nu asigură condițiile minime de transport, după ce auditurile Comisiei Europene au arătat că navele de marfă destinate exporturilor de animale vii sunt periculoase pentru bunăstarea acestora.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News