Romania e tara din UE cu cele mai mici diferente salariale dintre femei si barbati. Motivul e simplu si trist

Joi, 08 Martie 2018, ora 11:16
13752 citiri
Romania e tara din UE cu cele mai mici diferente salariale dintre femei si barbati. Motivul e simplu si trist
Foto: Arhiva Pixabay

Romania este tara din Uniunea Europeana (UE) cu cele mai mici diferente in ceea ce priveste salariile primite de femei si barbati, potrivit unei statistici Eurostat. Motivul este unul simplu si deloc incurajator.

In 2016, la nivelul UE, barbatii au castigat cu 16% mai mult decat femeile.

Cu alte cuvinte, o femeie a primit 84 de eurocenti pentru fiecare euro cu care a fost platit un barbat, arata datele publicate de Eurostat.

Dar diferentele salariale intre sexe variaza destul de mult daca ne uitam la fiecare stat membru in parte.

Cel mai mic ecart se inregistreaza in Romania (5,2%) si Italia (5,3%), iar cel mai mare este in Estonia, unde femeile castiga, in medie, cu 25% mai putin ca barbatii. O disparitate semnificativa se mai observa in Cehia si in Germania (ambele cu aproape 22%), dar si in Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).

Exista o veste incurajatoare: diferentele salariale intre sexe au scazut din 2011 pana in 2016 in majoritatea statelor membre.

Astfel, Romania conduce plutonul (-4,4 puncte procentuale), fiind urmata de Ungaria (-4 pp), Spania si Austria (-3,4 pp), Belgia (-3,3 pp) si Olanda (-3 pp). La polul opus, in ultimii sase ani, ecartul intre salariile femeilor si barbatilor a crescut cel mai mult in Portugalia (+4,6 pp) si Slovenia (+4,5 pp).

Per total, la nivelul UE, in perioada analizata, diferenta intre castigurile doamnelor si ale domnilor s-a diminuat cu 0,6 pp.

Explicatia pentru situatia din Romania

Diferenta mica de salarizare intre genuri in Romania se explica prin faptul ca femeile si barbatii deopotriva castiga cam la fel de putin.

Potrivit unei analize publicate de Reinis Fischer, tara noastra se afla la mijlocul anului trecut pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste nivelul salariului mediu. Cu 515 euro/luna, doar bulgarii castiga mai putin ca noi, in medie. La polul opus se afla Danemarca, cu suma de 3.095 de euro.

O observatie interesanta este legata de vecinii de la sud.

Cu toate ca au salarii mai mici ca noi, femeile sunt cu 14,4% mai prost platite ca barbatii. Da, procentul e mai mare ca in cazul tarii noastre. Dar de ce?

Ei bine, se pare ca romancele au facut mai multe ca bulgaroaicele pentru a-i prinde din urma pe barbati. De exemplu, si-au dezvoltat spiritul antreprenorial.

Romania se afla pe locul 9 in clasamentul tarilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor detinute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018.

Astfel, din totalul afacerilor din Romania, 28,9% sunt detinute de femei. Tara noastra a inregistrat o crestere la aceasta categorie, in contextul in care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numarului total de afaceri detinute de femei.

Mai avem de lucru

Salariile mici in Romania nu reprezinta singura problema. Potrivit unui studiu publicat de Institutul National de Statistica (INS), femeile raman principalele persoane cu statut profesional precar.

"De exemplu, lucratorii familiali neremunerati reprezentau 9,6% din populatia ocupata, insa femeile sunt preponderente (67,4% din totalul lucratorilor familiali neremunerati) ", se arata in documentul citat.

In tara noastra, ca in majoritatea statelor membre ale UE, exista ocupatii specifice pentru femei si barbati.

Femeile lucreaza, in general, in sectoare economice si profesii in care activitatile pe care le desfasoara sunt compatibile cu responsabilitatile lor familiale, arata INS.

Dintre activitatile economiei nationale in care femeile domina piata fortei de munca

enumeram:

  • sanatate si asistenta sociala (79,0%),
  • invatamant (75,8%),
  • intermedieri financiare (65,1%),
  • hoteluri si restaurante (59,9%),
  • activitati profesionale (55,7%) si
  • comert (54,7%).

Intre persoanele care lucrau, in anul 2015, in ramurile agricole, 43,2% erau femei. Si in ramurile neagricole, femeile au reprezentat 43,2%.

La polul opus, ponderi mai mari in totalul persoanelor ocupate se inregistrau pentru femei care lucrau ca functionari administrativi (62,1%), lucratori in domeniul serviciilor (60,6%) sau specialisti in diverse domenii de activitate (56,2%).

Totusi, doamnele sunt foarte slab reprezentate in grupa membrilor corpului legislativ, ai Executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, respectiv conducatorilor si functionarilor superiori.

In aceste domenii, numarul barbatilor era de 2,2 ori mai mare decat cel al femeilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#diferente salariale femei barbati , #salariati
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
care inteligent o fi scris articolul? intre 86 si 100 e diferenta de